Reportáž televize Nova o nechutných praktikách v jedné ze smíchovských mateřských škol, kde měly kuchařky uchovávat potraviny v pytlích na odpadky, pořádně rozvířila vody a rozdělila rodiče místních dětí na dva nesmiřitelné tábory. Jedni za postupem ředitelky mateřské školy stojí s tím, že za ně byl postih kuchařky dostačující, druzí žádají její odvolání.

Celá kauza se týká nevhodného skladování uvařených potravin. „Paní kuchařka těstoviny i další uvařené jídlo dávala do pytlů, protože si myslela, že tak jídlo vydrží déle teplé. Když jsem tyto praktiky zjistila, paní kuchařce jsem předala vytýkací dopis a dala jí i finanční postih. To vše se stalo v listopadu roku 2021 a od té doby se zde žádná podobná událost nestala,“ sdělila na tiskové konferenci ředitelka školy Zuzana Legnerová.

Ředitelka následně médiím sdělila, že se podle jejího názoru jedná o osobní spor a štvavou kampaň především z důvodů neprodloužení smlouvy jedné z nekvalifikovaných učitelek. „Paní učitelka neměla dostatečné vzdělání, které jsme po ní chtěli doplnit. Žádala mě o přípěvek na studia a studijní volno, oboje jsem ale zamítla. Jelikož si vzdělání nedoplnila, ukončili jsme s paní učitelkou pracovní poměr v červnu tohoto roku,“ uvedla ředitelka.

Zainteresovaný rodič Blesku sdělil, že zmiňovaná učitelka byla jednou z těch, která upozorňovala na nevhodné praktiky ve škole. „Má vystudovanou pedagogickou školu, nemá ale aprobaci k učení malých dětí. Když se dozvěděla, že není možné získat od ředitelky příspěvek na studium, chtěla nastoupit do státní školy. Tam sice bylo možné studovat dálkově, ale výukové dny byly ve všední den, a proto žádala o studijní volno,“ říká zdroj Blesku.

Jídlo v pytlích na odpadky

Stejný zdroj také upozornil na nevhodné skladování potravin v pytlích na odpadky. „Ředitelka školy mi tehdy sdělila, že ty pytle jsou neškodné, že na to má potvrzení. Tak jsem ho chtěl vidět,“ řekl Blesku jeden z nespokojených rodičů. Jeho slova potvrzuje i další z učitelek paní Vendula: „Nesouhlasily jsme s tím, co tam oni dělali. Nelíbil se mi hlavně ten přístup, proto jsem se rozhodla dát výpověď,“ řekla pro server Tn.cz teď už bývalá učitelka Vendula.

Vedení školy ale odmítlo součinnost, proto se zmíněný rodič obrátil na Odbor školství Prahy, 5 kde kromě nevhodného skladování potravin například zmiňuje i nedostatečnou kvalitu a pestrost jídla podávaného dětem. Odbor ale pochybení neshledal, respektive uvedl, že záležitost s pytli na odpad je již vyřešená a od té doby v pořádku. „Pracovníci odboru školství Prahy 5 věnovali maximální pozornost prošetření celé záležitosti a závěrem uvádím, že Odbor školství Prahy 5 neshledal vaše podání stížnosti jako oprávněné v žádném z bodů,“ stojí ve vyjádření ředitelky Odboru školství Jany Korecké ze 17. srpna tohoto roku.

Rodič se proto obrátil na Hygienickou stanici hlavního města Prahy, ta ale tak shovívavá nebyla. „Kontrola zjistila nedostatky především v používání nevhodného kuchařského náčiní a nedostatečné provozní hygieny,“ stojí ve vyjádření ze 17. srpna 2022. Pražská hygiena také nechala udělat testy pytlů, ve kterých se jídlo skladovalo. „Nebyla prokázána zdravotní závadnost. Sáčky na odpad HDPE však nejsou výrobcem určeny pro styk s potravinami, což je v rozporu s požadavkem platné legislativy. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení,“ píše dále pražská hygiena.

Rozvířené vody se snažila ještě uklidnit Renáta Zajíčková (ODS), starostka Prahy 5, která jako zřizovatel za mateřskou školu odpovídá. Proto svolala schůzku s rodiči. Z nahrávky, kterou má Blesk k dispozici, pořízené během schůzky však starostka na dotazy rodičů, zda budou problémy ve školce řešeny, odpovídá, že nespokojení rodiče mají možnost si vybrat jinou mateřskou školku. „Pokud mateřská škola nenaplňuje vaše očekávání, máte svobodnou volbu umístit své dítě kdekoli jinde. Ve spádové oblasti Prahy 5 by mělo být vaše dítě bez problému přijato,“ říká starostka na nahrávce.

Video
Video se připravuje ...

Dětem ve školce v Praze 5 servírovali jídlo v pytlech na odpadky. TV NOVA Official

Fotogalerie
6 fotografií