Nejlepší odpad je ten, který nikdy nevznikne, klíčová věta pro všechny odpadové strategie. Praha 3 před rokem vytvořila v Chlumově ulici „art re use“ centrum, kam mohou lidé vozit jakýkoliv materiál, který by jinak skončil na skládce. Centrem se protočilo už 668 položek. „Vše je zdarma, pouze e-shop neumožnuje napsat částku nula, tak vše stojí 1 korunu. Doprava je na klientovi. Jinak řečeno, jsme sklad uměleckého materiálu za odvoz,“ informuje Blesk Jan Vincenec z „art re use“. 

Prostory v Chlumově ulici původně sloužily jako sklad materiálu městské části. Byly tu uloženy zejména volební urny a plenty, masky pro Žižkovský masopust a podobně. „Nicméně z hlediska dopravní dostupnosti a vzhledem k tomu, že v sousedství je prázdná budova školy, kam bylo možné uskladněné věci přesunout, jsme se rozhodli tento sklad poskytnout pro účely daného projektu," popisuje radní Prahy 3 Pavel Křeček. 

Zájemce si může na internetovém e-shopu objednat vše ze skladu. Následně se s ním centrum telefonicky spojí a domluví čas předání. „Nemáme otevírací dobu, neboť celý projekt obsluhuje jeden člověk, jsme neziskovka, a musíme se přizpůsobit nabídce materiálu,“ říká Jan Vincenec. Ve skladu jsou přítomni podle potřeby dovozu materiálu a na stejný termín se snaží objednat i odběratele zboží, aby ušetřili čas.

Velké plány

Aktuálně shání centrum partnery projektu, aby získali k dispozici auto, které by mohli využívat každý den. Také by rádi přijali dalšího zaměstnance, například studenta umělecké školy, který by obsluhoval sklad. Lidé by si mohli do centra chodit vybírat jako do obchodního domu. „Zároveň hledáme v regionech republiky instituce, kde by se svážel a re-distribuoval materiál, který do Prahy nedostaneme,“ popisuje Jan Vincenec, podle kterého je nelogické vozit z Moravy do Prahy OSB desky, když by o ně byl zájem i u místních.    

Podle Jana Vincence je jen otázkou času, kdy se přidají i další velké firmy včetně stavebních. Marketing prý nikdy nebyl potřeba. „Díky obrovskému portfoliu kontaktů spolků Artmap a Skutek je od první chvíle nabídka i poptávka neuvěřitelná a má dosah po celé ČR. Ozývají se nám nejen galerie a divadla ale i filmové produkce a poslední dobou stále více komerční subjekty,“ sděluje. Firmy jsou prý rády za konkrétní a smysluplnou redistribuci materiálu, který nemohou dále skladovat a likvidace je nákladná. 

Dvě plná auta materiálu

Materiál vozí i společnosti z různých míst republiky. Centrum „art re use" obdrželo minulý týden štědrý dar nábytkářské firmy Reinhold Keller production s.r.o. „I když vypravili dvě plná nákladní auta až někde od Klatov k nám do Prahy, pořád je to vyšlo levněji, než věci likvidovat,“ uvádí Jan Vincenec. Nově přibyly například nikdy nepoužité překližkové sedáky určené původně pro fast foodové řetězce, desítky metrů nepoužité koženky nebo různé odstíny dýhy. Za využívání prostor bývalé autodílny, která byla před rekonstrukcí v dezolátním stavu, platí centrum Praze 3 symbolický nájem 1 koruny na měsíc po dobu dvou let.

Co přinese budoucnost? 

Nabízený materiál nezná mezí, ale limitují ho rozměry skladu. „Do budoucna bychom se rádi přiblížili vídeňskému modelu, kde ve velké hale můžete nakoupit nábytek, vybavení domácnosti, elektroniku nebo knihy,“ uvádí na sociálních sítích iniciátor projektu a kandidát na starostu Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).

Ideálním místem pro takový záměr by se podle kandidáta na starostu mohla stát část historické budovy na Nákladovém nádraží Žižkov. Pracuje se i na odstranění legislativních bariér bránící příspěvkovým organizacím darovat nepotřebný materiál a možnost zápůjček ze skladů státních institucí. „Právě chystáme první pobočku v Českých Budějovicích a v budoucnu by mohly vyrůst sklady art re use i na dalších místech v Praze a ideálně i v Brně nebo Ostravě," říká Jan Vincenec. 

Vzhledem k tomu, že budova skladu v ulici Chlumova bude součástí obnovy školy na Havlíčkově náměstí, čeká celou budovu v blízké budoucnosti přeměna na zázemí pro školu. „Úkolem městské části je tedy najít vhodné prostory, aby tento úspěšný projekt mohl i nadále pokračovat na Praze 3,“ dodává radní Pavel Křeček. Právě k tomu by se v ideálním případě hodila historická budova Nákladového nádraží Žižkov. 

Video
Video se připravuje ...

Ladislav Fuks Videohub

Fotogalerie
10 fotografií