Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opičí neštovice děsí Česko: V Praze přišli už na šestý případ nákazy, osoba přicestovala z Portugalska

Autor: ČTK - 
1. června 2022
17:42

V Praze byl potvrzen šestý případ opičích neštovic. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. Osoba ve věku 34 let s občanstvím jedné ze zemí EU je podle něj po vyšetření na specializovaném oddělení nemocnice v domácí izolaci. První případ v ČR Státní zdravotní ústav (SZÚ) předběžně potvrdil před osmi dny. Odborníci tvrdí, že riziko šíření v populaci je nízké.

„Bylo zahájeno detailní epidemiologické šetření, které v současnosti stále probíhá,“ dodal Boublík k novému případu. Při epidemiologickém šetření hygienici podobně jako u covidu-19 a dalších infekčních nemocí dohledávají rizikové kontakty nakaženého. U opičích neštovic jde o blízký a dlouhodobý kontakt, například sexuální.

Teplota, únava, bolesti

U šestého pacienta se podle mluvčího objevily příznaky neštovic, kterými jsou zvýšená teplota, zimnice, únava, bolest hlavy a kožní pigmentace na některých částech těla. Nejtypičtějším příznakem jsou puchýřky na kůži, které se objevují po třech dnech.

Z předchozích pěti pacientů podle vyjádření pražských hygieniků dva pobývali nedávno na dovolené na Kanárských ostrovech, jedna z nich se účastnila hudebního festivalu. Další dva hygienici spojili s festivalem v belgických Antverpách na začátku května. Poslední nakažený pobýval v Portugalsku. „Část z pozitivně testovaných má některá přidružená onemocnění,“ uvedli hygienici bez dalších podrobností.

Video  V Čechách už je 6 potvrzených případů opičích neštovic.   - Videohub
Video se připravuje ...

tomshark ( 1. června 2022 23:08 )

Pokud nepracují, jak by se daň vyměřila? Dan neplatí i mnoho českých PRACUJICICH, z nízkého základu se prakticky dan neplatí

tomshark ( 1. června 2022 23:06 )

Proockovanost Ukrajinců např. na TBC je vyšší , než např. Rakušanů. Očkování budou ti, kteří neprokážou o kování na UK. Řešíte nesmysly

tomshark ( 1. června 2022 23:01 )

Placate nesmysly. Žádné stovky se nekonají, do evidence přišlo cca 200 ROZLECENYCH PACIENTU , tedy bez klinických projevů . A na rozdíl od vás se o tom běžné informuje, viz zprávy SZU. Pochybuju, že víte, co to je.

Pavel Kozusznik ( 1. června 2022 18:52 )

Vy raději nic nepište, na ten "kovidek" mi umřelo 6 kamarádů a manželka mi skončila v nemocnici, ledvina v háji. Asi žijete na jiné planetě.

verka1 ( 1. června 2022 18:47 )

Ukačka odjíždí do své vlasti. Zůstane zde jen menší procento. Fiala je z toho celý nešťastný, že zde nezůstali pracovat, 12-14 h., 6 dní v týdnu a za minimální mzdu. No víš, v Kyjevě si vydělají víc peněz.

Zobrazit celou diskusi