Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlíky zvládneme i bez vašeho centra, vzkázal Praze Rakušan. Fiala má termín schůzky s Hřibem

Aktualizováno -
2. června 2022
15:16
Autor: ČTK - 
1. června 2022
15:09

Česko zvládne situaci i v případě uzavření pražského centra pro uprchlíky z Ukrajiny, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) předtím oznámil, že centrum ve Vysočanech magistrát uzavře k 15. červnu kvůli přetíženosti Prahy a chybějícímu systému přesunu do jiných, méně vytížených krajů. Premiér Petr Fiala (ODS) se má sejít s Hřibem 17. června. V případě, že Praha uzavře své centrum pro ukrajinské uprchlíky, udělá to i Pardubický kraj, varoval hejtman Martin Netolický (ČSSD). Za nezodpovědné označil Hřibovo chování šéf asociace krajů Martin Kuba (ODS).

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ČTK sdělil, že rozhodnutí hlavního města ho mrzí. „Ale i při případném uzavření pražského centra situaci zvládneme, žádné uprchlíky na ulici nenecháme,“ uvedl. Pokud Praha svou hrozbu splní, je stát připraven nabízet pomoc uprchlíkům v ostatních asistenčních centrech ve zbývajících 13 krajích, doplnil. „Pro ty, kdo nemají nárok na dočasnou ochranu, navíc začalo fungovat stanové město v Malešicích,“ dodal Rakušan.

Premiér Petr Fiala se s hřibem má sejít 17. června. Je podle něj ale třeba rozlišovat skutečné problémy a volby. Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády Fiala uvedl, že jde o záležitost, kterou má na starost Rakušan a řeší ji dobře.

"Termín jednání byl stanoven ze strany pana premiéra Fialy na 17. června, což je dva dny po uzavření Krajského asistenčního centra pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Předpokládám, že nyní co nejdříve dostanu k dispozici písemné zdůvodnění toho, proč údajně není možné využít mechanismus omezení vyplácení dávek v přeplněných regionech tak, aby bylo možné zpracovat návrhy k možnému řešení situace," uvedl ve čtvrtek Hřib.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

Prezident Petr Pavel během rozhovoru pro americkou CNN (18.4.2024) Prezident Petr Pavel během rozhovoru pro americkou CNN (18.4.2024)
21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Válka na Ukrajině: Orikhiv na Ukrajině (18.1.2024) Válka na Ukrajině: Orikhiv na Ukrajině (18.1.2024)
Zobrazit celý online

Vicepremiér Rakušan zdůraznil, že od počátku války na Ukrajině nepřetržitě komunikuje se všemi hejtmany, pražským primátorem a všemi zainteresovanými subjekty.

Praha se potýká s velkým přílivem uprchlíků, kterých je podle primátora až čtyřikrát více než v některých dalších krajích. Asistenční centrum, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud odbavilo přes 90.000 lidí. Kvůli velkému množství převážně romských uprchlíků z Ukrajiny přebývajících na pražském hlavním nádraží musela být vybudována stanová městečka v Troji a Malešicích. Hřib opětovně vytkl vládě, že nevytvořila systém přerozdělování uprchlíků.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) před středečním jednáním vlády novinářům řekl, že uprchlíci přicházející v poslední době již jsou schopni přijímat i místa v jiných krajích. Situací ukrajinských uprchlíků se zabývala dnes strategická skupina, která řešila začlenění žáků do českých škol, uvedl. „Jediný zásadní problém bude na území Prahy, ale teď dokončujeme lex Ukrajina dvě, který by měl pomoci tu situaci vyřešit,“ konstatoval Gazdík.

Kuba k Hřibovi: Nekolegiální

Za nekolegiální krok a politické gesto označil Hřibovo prohlášení předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Prohlášení považuji za poměrně nekolegiální vůči ostatním krajům a hejtmanům. A to především proto, že včera (v úterý) probíhala schůzka všech hejtmanů a primátora Prahy s ministrem vnitra, na níž taková informace nepadla. Pokud pan primátor o 24 hodin později vydá takové zásadní prohlášení, je to pro mě symbol toho, že se jedná pouze o politické hry, kdy na sebe chce velmi výrazně upozornit. Přijde mi, že ten problém chce zveličovat, ne jej pracovně řešit,“ řekl Kuba. Dodal, že jej také zaráží, že pražský primátor touto cestou útočí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Přitom Piráti i STAN loni na podzim tvořili koalici. Proto to na mě celé působí jako politické zviditelnění před podzimními komunálními volbami,“ uvedl.

Podle jihočeského hejtmana je situace s ubytováním ukrajinských běženců v Praze podobná jako v jiných krajích. Kuba se domnívá, že kapacity, které jednotlivé kraje a hlavní město pro tyto účely má, zatím stále dostačují. „Většina uprchlíků se ubytuje u svých příbuzných nebo známých. Samozřejmě, že v Praze jich je výrazně víc, protože je tam největší pracovní trh v republice. To znamená, že lidé z Ukrajiny tam za prací odcházeli už před válečným konfliktem a bylo jich tam výrazně více než v jiných regionech,“ řekl Kuba.

Do Hřiba se pustil i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  „Doufám, že nezačíná politikaření a že neustále platí pravidla krizového a systémového řízení, a to zejména v nouzovém stavu ustanoveném pro zvládnutí uprchlické krize. A kde je odpovědnost ministerstva vnitra (Víta Rakušana, STAN) , za to, aby v rámci svých možností plnily všechny kraje přijatá opatření pokud možno stejně a ne podle toho, jak zrovna koho napadne? Až úsměvně na mě působí představa, že za Prahu to zvládnou ostatní kraje,“ řekl ČTK Červíček. Rakušan dnes uvedl, že Česko zvládne situaci i v případě uzavření pražského centra pro uprchlíky z Ukrajiny. Podle něj je v takovém případě stát připraven nabízet pomoc uprchlíkům v ostatních asistenčních centrech ve zbývajících 13 krajích. „Ostatní kraje by to nepochybně zvládly, ale takto to nemůže fungovat a předpokládám, že o případné změně strategie se bude jednat se všemi hejtmany,“ uvedl Červíček.

Centrum zavřou i Pardubice?

V případě, že Praha uzavře své centrum pro ukrajinské uprchlíky, udělá to i Pardubický kraj. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Úmysl Prahy považuje Netolický za nekolegiální. Takový krok by podle něj zhoršil situaci. 

„Přijímání uprchlíků z Ukrajiny a jejich registrace na krajských asistenčních centrech není izolovanou záležitostí jednoho či druhého kraje, ale otázkou komplexního řešení. Avízo uzavření asistenčního centra v Praze k 15. červnu považuji za jednoznačně nekolegiální krok,“ uvedl hejtman. Podle něj uzavření pražského centra nikomu nezabrání, aby do Prahy přijel, naopak se může stát, že se lidé budou po hlavním městě pohybovat bezprizorně nebo budou vysazováni ve městech, která jsou na hlavním železničním koridoru před či za Prahou. To je podle hejtmana nemyslitelné, navíc ani v Pardubickém kraji není podle něj ubytovacích kapacit nazbyt.

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa