Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jednání vlády: 54 miliard na energetické úspory, strop na výrobní ceny elektřiny a zrušení zbytečných zákonů

Aktualizováno -
9. listopadu 2022
16:09
Autor: ČTK, for - 
9. listopadu 2022
09:18

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) schválil novelu energetického zákona, která reaguje na evropské nařízení o zastropování výkupních cen elektřiny. Fiala zdůraznil, že se nejedná o dvojí zdanění, ale o doplnění k válečné dani. Jednalo se také o Modernizačním fondu HOUSEnerg, který má podpořit opatření na úspory v rodinných a bytových domech v ČR, k dispozici bude 54 milard korun. Vláda posvětila také zrušení více jak 10 tisíce zastaralých zákonů. 

  • Vláda se dohodla na zrušení 6667 obsoletních právních předpisů z období do konce roku 2018. Dalších více jak 3600 zákonů se zruší formálně.
  • Vláda schválila novelu energetického zákona, která reaguje na evropské nařízení o maximální výši výkupní ceny elektřiny. 
  • Nákladní vlaky, které převážejí energetické suroviny, budou mít v mimořádných situacích na železnici přednost před ostatními.
  • Vláda schválila, že Modernizační fond má částkou 54 miliard korun podpořit opaření pro úspory v rodinných a bytových domech. 
  • Vláda navýšila o půl miliardy korun rozpočet na výstavbu škol tam, kde není dostatečná kapacita školních budov. Celkový objem přesáhne 7,3 miliard korun. Podle Fialy to přinese až 10 tisíc míst pro žáky. 

„Současně jsme rozhodli o formálním zrušení 3616 právních předpisů, které už byly v minulosti sice zrušeny, ale pořád se v právním řádu objevovaly,“ informoval Fiala s tím, že díky tomu dojde k menší administrativní zátěži a o zlepšení byrokracie. Zrušené zákony jsou buď zastaralé nebo jsou i nahrazené. 

Nadbytečné předpisy se podle ministerstva mimo jiné stávají zátěží pro systém eSbírka, ve kterém by lidé měli mít v budoucnu možnost elektronicky vyhledat veškeré zákony a mezinárodní smlouvy v jejich závazné podobě.

Zrušena by měla být například norma z roku 1918, kterou byly v Československu zřízeny nejvyšší správní úřady, vyhláška z roku 1985 o úpravách pracovní doby nebo zákon o zahájení činnosti jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně z roku 2008.

Fiala: Novela energetického zákona není dvojí zdanění

Premiér Fiala informoval také o schválení novely energetického zákona, která reaguje na evropské zařízení o maximální výši výkupní ceny elektřiny. Ta nastavuje strop výkupní ceny a zároveň dává státům výši nastavit různě podle výše zdrojů. „Hranici jsme zvolili v adekvátní výši se zohledněním na aktuální situaci. Například u jádra bude 70 euro za Megawatthodinu, u uhlí bude hranice kvůli emisním povolenkám vyšší a stejně tak u dalších zdrojů,“ uvedl premiér. 

„Chtěl bych vyvrátit názory, že se jedná o dvojí zdanění. Toto opatření a válečná daň se doplňují,“ zdůraznil Fiala. Na dotaz novinářů dodal, že vláda dále nechce zvyšovat daňovou zátěž a přijalo se jen dočasné opatření. 

Podle Síkely vznikal návrh v rekordním čase a jedná se o strop pro „nepřiměřené tržní příjmy z prodeje elektřiny“. „Celoevropské řešení předpokládá zastropování na hodnotě 180 eur za Megawatthodinu a jedná se o doporučující hodnotu,“ upřesnil Síkela. Tržní stropy se budou lišit podle jednotlivých výrobních technologií, odvodu nebudou podléhat výrobci s výkonem do jedné megawatthodiny. Podle ministerstva financí by windfall tax společně s cenovými stropy měla příští rok přinést do rozpočtu sto miliard korun. 

Jednání vlády: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a vnitra Vít Rakušan (STAN) (9.11.2022) Jednání vlády: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a vnitra Vít Rakušan (STAN) (9.11.2022) | Twitter/Úřad vlády

Nový program Modernizačního fondu HOUSEnerg má podpořit opatření pro úspory energií v rodinných a bytových domech v Česku, k dispozici bude zhruba 54 miliard korun. Vláda dnes program schválila, oznámil po jednání vicepremiér a pověřený ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Změnu už v říjnu podle ministerstva životního prostředí (MŽP) schválila Evropská investiční banka a peníze pro nový program jsou tak z evropské úrovně zajištěny.

V praxi má HOUSEnerg pokrýt penězi pro již fungující dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ). Dotace z NZÚ lidem přispívají na zateplení domů, pořízení fotovoltaiky, tepelných čerpadel nebo kotlů na biomasu. Nyní má NZÚ prostředky z Národního plánu obnovy (NPO), po zařazení pod Modernizační fond bude financována z dražeb emisních povolenek. Podle Jurečky se počítá, že příjem z povolenek zhruba do roku 2030 bude činit 476 miliard korun.

Premiér Fiala informoval také o navýšení rozpočtu pro budování škol tam, kde je malá kapacita, především v prstenci kolem Prahy. „Reagujeme na navýšení cen materiálu a stavebních prací, proto jsme zvýšili jednotkovou cenu na vytvoření míst pro jednoho žáka z 800 tisíc korun na jeden milion korun. To pomůže obcím realizovat stavby škol a výsledkem bude 10 tisíc nových míst ve školách pro naše děti,“ konstatoval Fiala. 

Novela o sdílení místně vyrobené elektřiny by měla podle MPO umožnit rozvoj tzv. komunitní energetiky, která pomůže domácnostem, obcím i firmám usnadnit výrobu vlastní energie především z obnovitelných zdrojů. Díky novele bude možné veškerou vyrobenou energii sdílet mezi odběrnými místy, která budou členy energetického společenství. Už nebude nutné posílat přebytky vyrobené energie zpět do sítě. Síkela dodal, že se odvedlo maximum pro základy komunitní energetiky a věří, že se povede schválit kvalitní úpravu. 

Vláda projednala také státní energetickou koncepci, do níž chce MPO zakomponovat některé dosavadní legislativní změny v oblasti energetiky. Další úpravy by měly koncepci aktualizovat o nové zkušenosti z praxe. Cílem úprav je zpřesnit některé cíle nebo ukazatele, podle nichž se koncepce řídí. Ministři se vrátili také k Národnímu plánu obnovy. 

Video  Tisková konference po jednání vlády. (9.11.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Lubos Beyr ( 9. listopadu 2022 18:45 )

Jestli ty dotace, Jurečko, budou fungovat tak jako třeba příspěvek na bydlení nebo úsporný tarif, který jste mimochodem od nového roku zrušily, tak na ně 90% lidí nedošáhne. A to vaše zastropování energií je nastaveno tak že polovina zákazníků se vejde ještě do dalšího zdražení a navíc všem třeba zdraží jističe nebo plynoměry a jiné pevné složky. Jste neschopná a nezákonně zvolená vláda.

frnta konev ( 9. listopadu 2022 16:37 )

Já, neboť já jak známo ROZUMÍM všemu!

nespokojeny ( 9. listopadu 2022 13:37 )

Vláda diletantů zasedne k energiím.
Stále se brání zásadním rozhodnutím podporující české zájmy, fabriky, podnikatele, občany. Proč asi?
Až provedete tato opatření, která budou jednoznačně prospěšná pro ČR, lidé pochopí a začnou spolupracovat a tuto vládu podporovat.
Zatím vás čím dál více lidí nenávidí a považuje vaše sliby za podvod. Zaprodanci.

roxin ( 9. listopadu 2022 13:26 )

Pětispolek si může dělat co chce i zrušit třeba všechny zákony a nastavit si ty svoje protože na ně nikdo nemá, za nimi stojí 108 i senátoři tak proč nerušit, když si to mohou dovolit, NO NE? Hlavně že jsou stále vysmátí jak si to dovedli všechno tak pěkně zařídit.

verka1 ( 9. listopadu 2022 13:17 )

Zruší tisíce zákonů 😁
Kdo je zná nazpaměť.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa