Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mléko, sýry či jogurty výrazněji podraží? Situace je vážná, varuje mlékárenský svaz

Autor: ČTK - 
29. srpna 2022
14:00

Situace v mlékárenství je podle jeho svazu kvůli drahé elektřině a plynu velice vážná, jedná se o energeticky náročné odvětví. Mlékaři využívají nejvíce plyn, jehož cena se od jara zvýšila až na devítinásobek. Problémy budou mít zřejmě hlavně malé a střední firmy. Na dotaz ČTK to dnes uvedl předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Doplnil, že za správné řešení současné situace považuje zastropování cen energií.

Generální ředitel největší české mlékárny Madeta Milan Teplý již minulý týden prohlásil, že náklady na elektřinu firmě stouply meziročně o 90 až 100 procent. Pokud bude současný stav pokračovat, společnost nebude mít příští rok v lednu z čeho elektrickou energii zaplatit, řekl.

„Velké koncerny si snad s touto nelehkou situací poradí o něco lépe než malí a střední zpracovatelé, ale dotýká se jich to stejně. Vyjádření některých podnikatelů mohou být expresivní, ale upozorňují na velikou vážnost situace a výzvy zejména našim představitelům, že je potřeba s tímto stavem něco více dělat,“ uvedl Kopáček. Upozornil především na nerovné podmínky v porovnání s některými okolními státy, které firmám poskytují podporu.

Všechny firmy v oboru se podle Kopáčka snaží o maximální úspory a vyjednávají o cenách energií na další období. Jednotlivé výrobní procesy ovšem představují vysoké energetické náklady - mléko musejí zpracovatelé tepelně ošetřit, mnoho technologií pro výrobu sýrů, másla, sušeného nebo kondenzovaného mléka vyžaduje energie. Hotové výrobky stejně jako suroviny je nutné zchladit i mrazit, popsal Kopáček.

Zpracovatelé mléka kromě plynu na ohřev páry využívají podle Kopáčka také elektřinu, ale i zdroje, jako je mazut nebo fotovoltaiku, i když ty jsou v odvětví zastoupeny méně významně.

Kopáček dále uvedl, že energie nejsou jedinými vstupními náklady, které zdražují. Cena mléka podle něj meziročně vzrostla o 32 procent. „Obaly zdražily o 50 až 80 procent, protože jsou také z energeticky náročných výrob. Problémy s pohonnými hmoty zdražují logistiku a takto bych mohl pokračovat,“ řekl.

Růst cen energií má obrovský dopad třeba také na společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic vyrábějící sýrařské a mlékárenské výrobky značek Lučina, Sedlčanský Hermelín nebo Pribináček. Část nákladů musí přenést do cen výrobků.

„Ačkoliv jsem odpůrcem regulací a zásahu státu do ekonomiky, v případě energií vidím jako jediné efektivní řešení zastropování jejich cen na úrovni Evropské unie,“ uvedl generální ředitel firmy Aleš Malenka. Upozornil, že EU a vláda musejí jednat rychle, protože především pro menší firmy mohou být drahé energie likvidační.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je podle něj ale nutné dosáhnout na celounijní úrovni.

Video  Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 29. srpna 2022 17:26 )

Vypadá to, že jde o cílenou likvidaci mnoha podniků, které pak budou na stříbrném tácu nabídnuty k odkupu cizákům, stejně jako tomu bylo po revoluci...mléčné výrobky jsou už dnes cenově přes hranici zákaznické solidarity, navíc je patrné promyšlené okrádaní zákazníků kdejakými club kartami atp., kdy původní, již tak vysoká cena zůstává a pro BEZ je nasazena 2x a více. Zlodějna v přímém přenosu, jak donutit zákazníka ke koupi. Bohužel, ministr obchodu viděl běžný obchod asi jen na fotce, co se tu v reálu děje, jde mimo něj

Jirik-ta ( 29. srpna 2022 14:20 )

http­s://ww­w.kur­zy.cz­/komo­dity/­ceny-energie-potravin-surovin-kovu/

Elektřina (1 MWh)---25.8.----745.132 USD-26.8.---984.799 USD---24240.8 Kč
a 3.9. na demonstraci mávátka sebou. To se bude líbit.

Zobrazit celou diskusi