Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Farský mění americké plány: Kvůli odloženému hlasování o důvěře z Česka dnes neodletí

Autor: ČTK, kal - 
13. ledna 2022
18:28

Poslanec Jan Farský (STAN) odložil kvůli průtahům sněmovního jednání o důvěře vládě Petra Fialy (ODS) svůj čtvrteční odlet na univerzitní stáž v USA. Informaci Hospodářských novin potvrdil Farský ČTK, pro Blesk už dříve uvedl, že večer bude ve Sněmovně. Farský tento týden rezignoval kvůli osmiměsíční stáži na univerzitě v americkém Oregonu na post šéfa poslaneckého klubu.

Farský měl odletět do USA ve čtvrtek odpoledne, dodrží však slib, že podpoří vládu v hlasování o důvěře. Jeho cesta byla jedním z častých témat kritiky opozičních poslanců při jednání o důvěře, které se od středečního rána protáhlo až do dnešních 07:00 a bude pokračovat večer. Podle opozice, ale třeba i exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by měl Farský rezignovat na svůj mandát, což by však Farský považoval za zradu voličů.

Farský se zúčastnil i dopolední mimořádné schůze k financování STAN, která se konala z iniciativy opozičních SPD a ANO. „Neodletěl,“ řekla ČTK jeho stranická kolegyně a místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová s tím, že jde o jeho osobní záležitost. „Samozřejmě zůstávám, jak jsem dopředu říkal. Vláda má moji důvěru a osobně ji jí vyslovím,“ napsal Farský ČTK.

Video  Fiala: Farský mě ujistil, že tu bude na důležitá hlasování  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Farský uspěl u Fulbrightovy komise s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. Zkušenosti z USA poté chce zúročit ve své poslanecké práci, uvedl.

Poslancem na stáži v USA? Farský naštval i Kalouska: Rezignuj! Klub STAN přebere Cogan

V předvolební koaliční smlouvě Pirátů a STAN se kandidáti zavazují, že budou brát práci poslance jako prioritu a zařídí si ostatní aktivity tak, aby na výkon funkce měli dost času. Výslovně se zmiňuje práce v samosprávě, podnikání, výuka či studium. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek v úterý uvedl, že jde o Farského osobní rozhodnutí, za které odpovídají Starostové. Věc podle něj může probrat koalice, ale v osobní rovině je odpovědností konkrétního člověka a strany.

Farský kandidoval jako lídr kandidátky STAN a Pirátů v Libereckém kraji. Tamní krajská organizace Pirátů dnes v tiskové zprávě uvedla, že Piráti dlouhodobě bojují za to, aby se politici věnovali funkci na plný úvazek. „Pro Piráty v Libereckém kraji je nepřijatelné, aby lídr společné kandidátky porušil slovo dané voličům a půl roku strávil mimo Sněmovnu,“ uvedli. Pokud má Farský jiné priority, měl by uvolnit své místo v komoře, doplnili. Farskému navíc vyčítají to, že podle dostupných informací věděl o stáži už od loňského jara a informaci zamlčel před voliči i koaličními partnery, takže je při kampani úmyslně uvedl v omyl.

pravlast ( 14. ledna 2022 23:59 )

Pochopte že ten 'krtek' je zařazen do studijního plánu "jak podkopat republiku která nechce migranty,€ a demokracii západního demento - myšlení.Tzn,nemůže chybět nebo být bez poslaneckých peněz a navíc,je to dlouhodobé školení jak jednat vlastizrádně,proto nutně musí být přítomen a občas odlétat na důležitá jednání zde,v ČR.Takže mu to musíme z našich daní platit a on si bude možná létat I.třídou a navíc s jistotou že místo má jisté asi jako nadčlověk nebo třeba matka na mateřské.

Zombie_1 ( 14. ledna 2022 17:18 )

A hlavně plnou dávku Omicronu s následky. Ať si veme kuftr jídla. Už tam kolabuje i zásobování.

Staroduchodce ( 14. ledna 2022 15:17 )

V jádru státní byrokrat Farský chce si polepšit "nástavbou" vzdělání. Proč nejde studovat např. do Holandska jejich parlamentní a správní systém? To by stihal ve svém volnu. Nebo že by to byla příprava návratu do svého politického města Semily, aby jej pozvedl?

padrino ( 13. ledna 2022 17:23 )

No vida,ještě nezačal a už fláká docházku i ve slavný Jú Es Éj.Svůj plat poslance poskytne nezis­kovkám­....­..ne­ziskov­kám modrýho ptáka.

http­s://ww­w.mi­x24.cz­/petr-fiala-dostal-tezky-uder-na-kritika-dotaci-prasklo-ze-jeho-neziskovka-od-statu-kasiruje-desitky-milionu/

vaber ( 13. ledna 2022 16:47 )

doufám že ve své vědecké práci o vlivu americké 200let staré historie na budoucnost Evropy, také ukáže jak dopadli domorodci Indiáni ,jak dobře fungoval otrokářský systém, jak fungovala mafie za prohibice, jak museli černoši uvolnit místo bílým v dopravních prostředcích a popíše důkladně rasovou segregaci ,jak se odpravují nepohodlní prezidenti a další užitečné skutečnosti z americké historie,
bude to určitě hodnotná vědecká práce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa