Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vysoké ceny potravin: Stalo se něco, s čím jsme nepočítali, říká Nekula. Co stojí za zdražováním?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. srpna 2022
17:26
Autor: Pavlína Horáková - 
25. srpna 2022
15:50

„Je potřeba si říct, co je příčina a následek,“ řekl k vysokým cenám potravin ministr zemědělství Zdeněk Nekula v pořadu Blesku Epicentrum. Za největší problém označil rozkolísání trhu v důsledku války na Ukrajině. Nekula však ujistil, že Česko má potravin dost. „V České republice máme dostatek potravin, v některých komoditách máme dokonce nadprodukci, v některých komoditách je samozřejmě ta produkce menší, takže si ji dovezeme z okolních států v rámci EU,“ odpovídá ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„Začínají klesat ceny pšenice a ta cena poklesla už rapidně o více jak 25%. Řekl jsem to v určitý okamžik, kdy jsem věděl, že začínat klesat i cena mouky,“ dodal s tím, že to potvrzují i údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ). „Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Bohužel se stalo něco, s čím jsme nepočítali. Trh s plynem, energiemi se prostě zbláznil. To toto nevyřešíme na české úrovni, toto musíme řešit na evropské úrovni, ale to už není můj resort, to je resort ministerstva průmyslu a obchodu,“ objasnil.

„Je potřeba si říct, co je příčina a následek,“ odpověděl ministr Nekula ohledně důvodů prudkého nárůstu cen potravin. „Ten největší problém je válka na Ukrajině. Došlo k obrovskému rozkolísání trhu, když jsou trhy nervózní, ceny začínají letět nahoru, za normálních okolností by ty ceny nešly až tak nahoru.“

Ministr se dále vyjádřil k cenám potravin: „Některé ceny potravin již klesají, u některých může ještě docházet k určitému posouvání dopředu, ale celkově cítíme, že se ten trh zklidňuje,“ řekl ministr zemědělství. „K  peněženkám našich občanů. Včera jsme to hodně intenzivně projednávali na vládě, přijímali jsme další opatření, jak zmírnit dopady na občany. Naše vláda vynaložila, nebo vynaloží, celkový objem 177 miliard. A ten balík různých opatření je diferencovaný. Nejvíce z toho budou ‚profitovat‘ senioři, protože patří mezi nejzranitelnější skupiny,“ uzavřel Nekula.

Video  Epicentrum - Zdeněk Nekula  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 25. srpna 2022 21:45 )

Resch Na to má hlavu kurac.

nespokojeny ( 25. srpna 2022 21:43 )

DEMISI!!!! Vyhnat je.

nespokojeny ( 25. srpna 2022 21:37 )

S tímto jste nepočítali. Napište raději s čím jste počítali.
Bude to kratší - s ničím!!!! Diletanti a neschopní teoretici.

rubina ( 25. srpna 2022 20:47 )

Stalo se něco, s čím jsme nepočítali, říká Nekula. Prosím????? Celý národ ví, jaké bude mít následky zdražování energie a p. Nekula se diví????? Neuvěřitelné! A ne, nemůže za to vojna na Ukrajině ale zelená politika která mněnila cenu energií už v r. 2021 kdy vojna ještě nebyla. Francie nedodává- má problémy- a proto ten skok cen.

mim33 ( 25. srpna 2022 20:26 )

Ano, pokud se jich nezbavíme, bude jen hůř.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa