Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Jak bude vypadat pomoc v rámci úsporného tarifu? Letos 4000 Kč a pak podle spotřeby

Aktualizováno -
25. srpna 2022
09:41
Autor: Jakub Kopřiva - 
25. srpna 2022
05:00

Ceny energií letí vzhůru a lidé se obávají, že na účty za ně jednoduše nebudou mít. Pomoci má úsporný tarif ministra průmyslu Jozefa Síkely (55, za STAN). Ten počítá s tím, že letos domácnosti dostanou pomoc zhruba 4 tisíce korun. Celkem pak kolem 18 tisíc. Záležet bude na spotřebě, a to následujícím způsobem - Nízká: průměrně 11 tisíc, střední: průměrně 15 tisíc, vysoká: průměrně 18 tisíc.

Celková výše pomoci od státu se bude pro domácnosti odvíjet podle distribučních sazeb a spotřeby. Pro ty, co ji mají nízkou, bude v průměru činit 11 tisíc korun, střední odběratelé si mají přijít asi na 15 tisíc a ti s největší spotřebou na zhruba 18 tisíc korun. Pomoc je ale rozdělena na dvě části, a tak letos poputují k lidem v průměru 4 tisíce korun a zbytek až v příštím roce.

„Na letošní pomoc dosáhne každá domácnost z těch definovaných tarifů, která má uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny. A to bez ohledu na to, jestli používá primárně plyn, elektřinu, nebo jestli má vytápění řešeno přes teplárny nebo domovní kotelny,“ uvedl k tomu včera Síkela. Aby bylo vše co nejjednodušší, tak letos se bude příspěvek vyplácet přes smlouvu na elektřinu a až v příštím roce se zohlední jednotlivé komodity, tedy elektřina, plyn a teplo.

Ještě poplatky

Letošní podpora by se měla začít zohledňovat už od října. Fyzicky ale peníze lidé nedostanou, pomoc musí zohlednit obchodníci ve fakturách. Do pomoci se kromě samotného tarifu počítá také odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Ten je 599 korun za jednu megawatthodinu elektřiny.

Původně šel Síkela na vládu s návrhem, aby pomoc činila pro letošek u nejnižších odběrů něco kolem 2 tisíc korun. Tato částka ale byla navýšena například u sazeb D01d a D02d (velmi malá a středně velká spotřeba), které jsou v domácnostech nejpoužívanější. Opatření na pomoc s cenami energií mají vyjít státní kasu na 66 miliard, z toho jen 40 spolyká právě úsporný tarif. „Na celkovou pomoc občanů s cenami energií a inflací vyčlenila vláda 177 miliard korun,“ uvedl pak včera premiér Petr Fiala (57, ODS). Do této pomoci ale vláda počítá i různé příspěvky, valorizaci penzí či přidání státním zaměstnancům.

Až další topnou sezónu

Jak by Česko zvládlo zimu, kdyby ho Kreml odstřihl od plynu? Podle závěrů analýzy ministerstva financí by letošní topnou sezónu měly pokrýt tuzemské zásoby za přispění LNG terminálů v Nizozemsku. „Domácnosti ani průmysl tak minimálně v následující topné sezónně nejsou v ohrožení. Významné makroekonomické dopady odstřižení od zemního plynu z Ruska by bylo možné očekávat až s příchodem topné sezóny 2023–2024,“ uvedl rezort.

Zastropování cen napříč Unií?

Kvůli situaci na energetickém trhu uvažuje ministr Síkela o svolání mimořádné Evropské rady. A to právě kvůli vysokým cenám energií a mimo jiné i možnosti jejich zastropování. Že by něco takového mohlo nastat, připustil už v úterý pro Blesk ministr financí Zbyněk Stanjura (58, ODS). Aby ale takový nástroj prošel, musí s ním souhlasit všichni členové EU.

Ministerstvo průmyslu spustí na svých webových stránkách kalkulačku, kde si každý bude moci zjistit výši pomoci.

Video  Vláda schválila úsporný tarif na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií  - ČTK
Video se připravuje ...

bullshit ( 25. srpna 2022 19:56 )

Dostane to Pekarová ale i Ája Šílená a Babiš. Tak klídek...

bata61 ( 25. srpna 2022 19:48 )

Bože,to jsou neschopní mantáci...

mikima2 ( 25. srpna 2022 19:42 )

oprava: Do3d

mikima2 ( 25. srpna 2022 19:39 )

Kolik dostane do3d? Je to naspravedlivé, že to dostanou i lidé, kteří jsou v balíku, mají vyhřívané bazény, výřivky atd.

Uživatel_5512061 ( 25. srpna 2022 16:28 )

Topná sezona začíná v září a ne v říjnu...to by mohl ministr Stanjura vědět, když řeší ten příspěvek na topení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa