Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko si došláplo na ruské oligarchy: Zmrazilo majetky za stamiliony, Fiala chce ještě přitvrdit

Aktualizováno -
27. března 2022
14:01
Autor: ČTK, ula - 
27. března 2022
13:30

Česko už zmrazilo Rusům, na něž se vztahují sankce, majetek za stovky milionů. Vláda chce změnu zákonů, aby mohla postupovat razantněji. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zároveň řekl, že Vladimir Putin se nechce dohodnout a stále hodlá dobýt Ukrajinu za cenu válečných zločinů a je třeba se obávat, že jeho cíle jsou "ty nejhorší". Fiala dále uvedl, že NATO, že pokud budou ohroženy členské státy, budou bojovat.

Zmrazení majetku je podle českého premiéra komplikované, často totiž není izolovaný, ale bývá součástí větších společností. „Jsme razantní, zmrazili jsme majetky za stovky milionů korun ruským oligarchům.... A budeme v tom pokračovat,“ prohlásil Fiala. Bude podle něj ale třeba změnit zákony, aby mohl být postup ještě razantnější a efektivnější. Zatím je podle něj třeba upřesnit, jak má taková změna konkrétně vypadat.

V minulosti byl hlasitým odpůrcem sankcí prezident Miloš Zeman, který se po ruském útoku na Ukrajinu naopak vyslovil pro co nejtvrdší opatření vůči Kremlu. Fiala se při komentování této změny názorů hlavy státu omezil na konstatování, že je rád, že česká politická reprezentace v této mimořádné a extrémní situaci mluví jedním hlasem.

Dodržování sankcí má v Česku na starosti Finanční analytický úřad (FAÚ). Tento týden oznámil, že řeší několik případů obcházení sankcí. Některé firmy se snažily přesunout několik desítek milionů korun, úřad proto účty zmrazil a podal trestní oznámení. Případy nyní řeší policie.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Česko hraje v s otázce sankcí vůdčí roli

Unijní země se za čtyři týdny od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu shodly na čtyřech balících bezprecedentních sankcí, které dopadají na ruskou ekonomiku. Zatím však nezasáhly vývoz energetických zdrojů, z něhož má Rusko klíčové příjmy. Evropská komise má v nejbližší době představit pátý balíček, který bude rozšiřovat a zpřesňovat současná opatření. Unijní exekutiva se také bude snažit zjistit, zda sankce obsahují mezery, kterými by šly obcházet, a bude chtít tyto mezery zacelit, uvedl v pátek při unijním summitu v Bruselu Fiala.

Fiala soudí, že Česko hraje v Evropské unii v otázce sankcí vůdčí roli. Připomněl například, že Praha spolu s Polskem a Slovinskem připravila seznam deseti kroků, jež podle nich musí přijmout unie, pokud chce skutečně ukončit válku na Ukrajině. Mezi navrhovanými opatřeními je odpojení všech ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT a uvalení tvrdších postihů na celé podnikatelské prostředí napojené na ruské oligarchy.

Fiala: Putin se nechce dohodnout

Západní demokracie dělají všechno pro to, aby ten konflikt skončil, co nejdříve, uvedl Petr Fiala s tím, že Ukrajina je připravena k jednání.

„Vladimir Putin se ale nechce dohodnout. On chce i za cenu válečných zločinů dobít minimálně část území Ukrajiny a i když přesně nevíme, jaké jsou jeho cíle,  z jeho vyjádření se musíme obávat, že ty nejhorší,“ myslí si Fiala. Trvá také na tom, že míru se nedosáhne slabostí, ale tím, že se agresorovi ukáže, že jeho agresivní politika nepovede k naplnění jeho cílů, ale k jeho oslabení.

Zdůraznil, že všechny členské státy Severoatlantické aliance (NATO) jsou připraveny bojovat v případě, že by Rusko chtělo ohrozit jakýkoliv členský stát.

Uprchlická vlna slábne

Ministerský předseda také uvedl, že Česko bude pokračovat v dodávkách zbraní Ukrajině. „Co se děje na Ukrajině, nemůže nikoho nechat lhostejným,“ řekl Fiala.

K možným dodávkám těžkých zbraní, jako jsou stíhací letouny nebo tanky, od západních zemí se premiér vyjádřil opatrně. Takové dodávky podle něho nejsou už tak jednoduché, když se musí jednat o typy, s nimiž Ukrajinci umí zacházet a opravit je. Mezinárodní společenství je připraveno pomáhat, hledá prostředky, řekl Fiala.

Podle Fialy uprchlická vlna z Ukrajiny související s ruskou invazí zpomaluje a zpomalování bude pokračovat, pokud se konflikt nerozroste. Zopakoval, že Česko nebude žádat Evropskou unii o přerozdělování běženců, bude ale chtít unijní pomoc, mimo jiné finanční.

Na propočtech nákladů, které dosud Česko neslo s uprchlickou vlnou, a na odhadu těchto nákladů do budoucna, pracuje podle Fialy ministerstvo financí. „Abychom mohli žádat podporu Evropské unie,“ uvedl. Česko patří společně s Polskem k nejvíce zasaženým státům, protože jsou cílovými zeměmi, připomněl.

Video  Fiala o své cestě na Ukrajinu: Manželku jsem prosil, ať to dětem neříká  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa