Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi už se zapojili do bojů proti ruské agresi. Na Ukrajině jsou jich stovky

Autor: ČTK, tsv - 
27. března 2022
09:15

Ukrajinský novinář Ilja Ponomarenko ze serveru Kyiv Independent dnes na twitteru zveřejnil snímek, který podle něj zachycuje české dobrovolníky bojující na Ukrajině proti ruským silám. Podle Ponomarenka jsou na fotografii Češi s výzbrojí v Irpini u Kyjeva. Český premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman začátkem března oznámili, že lidé, kteří z ČR odjedou bojovat na Ukrajinu, budou mít garantovanou beztrestnost.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj třetí den po zahájení ruské invaze koncem února vyzval cizince, aby se zapojili do obrany země v rámci mezinárodní legie. Za první dva týdny se do ní podle ukrajinského ministerstva obrany přihlásilo na 20 000 lidí, není ale jasné, kolik z nich na Ukrajinu dorazilo.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

K mezinárodní legii se dosud připojilo již více než 600 Čechů, oznámila Kancelář prezidenta republiky. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že ruská invaze přinesla konec světa, a volal po posílení obrany země.

Čeští občané mají službu v cizí armádě zákonem zakázanou a pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku. Kvůli množství individuálních žádostí se ale nejvyšší ústavní činitelé dohodli, že zájemci o službu v řadách ukrajinské armády mohou počítat s beztrestností formou abolice. V prvních dnech po ruské invazi se na Pražský hrad obrátily stovky zájemců o službu na Ukrajině.

Video  Generál se nabídl jako rukojmí za děti! Biden v Polsku a Praha 6 mění názvy  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa