Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zkrotíme energie.“ Jurečka představil novou kampaň pro boj domácností s drahotou a úsporu energií

Autor: Vojtěch Jandera, swp - 
20. října 2022
19:03

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve čtvrtek představil společnou kampaň Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a Ministerstva životního prostředí (MŽP) zaměřenou na pomoc domácnostem, které se potýkají s vysokými cenami energií. Informace o projektu s názvem Zkrotíme energie najdou zájemci na nově spuštěném webu Zkrotímeenergie.cz. Momentálně se rovněž pracuje na vytvoření rozsáhlé poradenské sítě napříč kraji.

Společný projekt napříč resorty je podle ministra práce a sociálních věcí Jurečky novinkou. „Situace je dneska taková, že je potřeba, abychom opravdu jednak dělali aktivity, které jsou nad rámec toho, co běžně bylo zvykem, a zároveň abychom ty aktivity velmi úzce dokázali mezi sebou propojit,“ uvedl.

Cílem kampaně by mělo být především zajištění větší nezávislosti domácností na současném způsobu dodávek energií a aktuální státní sociální podpory.

„Mělo by jít o systém, který nabízí okamžitou, rychlou pomoc pro občany této země. Aby ten systém byl schopen edukovat a dát rychlé a srozumitelné informace o tom, jak může každá domácnost v této zemi již nyní, ze dne na den, dokázat hledat cesty k efektivním úsporám a snížení nákladů na energie,“ nastínil plán Jurečka.

Dodal, že důležitou nadstavbou je právě poradenský rozměr, jenž pomůže v nasměrování veřejnosti k hledání konkrétních úspor, především v oblasti hledání alternativ k vytápění plynem, které je dnes velmi finančně náročné.

Kampaň by měla být rozdělena na dvě části, přičemž ta první, edukativní, již běží. V jejím rámci byl spuštěn web Zkrotímeenergie.cz, na němž je k nalezení energetická kalkulačka, která veřejnosti pomůže najít konkrétní rady, jak bezprostředně ušetřit podle toho, v jakém typu stavení bydlí a jakým způsobem je v něm zajištěno vytápění.

„V příštích týdnech budeme doplňovat síť lidí, kteří jsou následně schopni dávat opravdu efektivní základní poradenství a nasměrovat lidi potom už k získávání konkrétních finančních prostředků, které má k dispozici Ministerstvo životního prostředí,“ přiblížil druhou fázi projektu Jurečka.

Poradenství až ke dveřím

Důležitou součástí plánu je zapojení tzv. Místních akčních skupin (MAS), kterých je momentálně v zemi okolo 170, přičemž zastupují zájmy místních obyvatel, neziskových organizací a podnikatelů. Ty by měly fungovat v propojení s pracovníky krajských úřadů práce, kteří jsou již nyní připraveni poskytnout pomoc při čerpání dávek na bydlení v současném systému.

Od listopadu by se pak měli věnovat i poradenství v konkrétních otázkách energetiky. V rámci pilotního projektu je nyní v přípravě spolupráce s MAS na Opavsku, jež má bohaté zkušenosti například se zajišťováním kotlíkových dotací v minulých letech.

Pracovníci MAS se budou aktivně pohybovat v terénu a vyhledávat možná úsporná řešení pro jednotlivé domácnosti. „Poradenství musí být až k těm dveřím domácnosti s nabídkou rychlých opatření, která jsou poměrně dobře popsatelná, a s identifikací možných úsporných opatření z dotací,“ přiblížil konkrétní činnost MAS koordinátor kampaně Martin Sedlák. Dodal zároveň, že skupiny nejvíce ohrožené energetickou chudobou jsou zejména senioři či matky samoživitelky.

Na dotace minimálně 55 miliard

„Koncem října budeme mít na každé krajské pobočce vyčleněného člověka, který opravdu bude schopen nad rámec té běžné agendy říci podrobnější informace o tom, jak by klient mohl postupovat z pohledu toho, jakou má nemovitost a jaká další opatření by případně bylo možné realizovat. Pokud domácnost může udělat zateplení, instalovat fotovoltaiku, mít efektivní úspory, tak my máme jako stát jednat tak, abychom dokázali lidi k této změně systému namotivovat a dodali dostatek informací,“ uvedl Jurečka k hledání konkrétního systémového řešení.

Konkrétní příspěvky budou moci lidé čerpat z programu Nová zelená úsporám, kde bude domácnostem od příštího roku k dispozici minimálně 55 miliard korun. „Dovolíme si i díky tomu soustředit se na ty nejohroženější skupiny tak, aby všichni mohli čerpat finanční prostředky,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman.

Hlavní nosnou částí dotačního programu by podle Valdmana měla být fotovoltaika. V tomto ohledu jsou připraveny dvě výzvy, přičemž první z nich se soustřeďuje na obce do 3 000 obyvatel, kterým by měla být poskytnuta dotace 75 % na instalaci fotovoltaických panelů a baterií. Druhá výzva se pak týká všech, přičemž v ní jde o podporu 60 % k osazení panelů na budovy veřejného sektoru i soukromé objekty.

Video  Skopeček a Havlíček v duelu Blesku o energiích: Síkela jako neřízená střela! A mrzutý výrok ministra.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 21. října 2022 13:26 )

Jurečka je trapný ubožák a jeho výroky ještě trapnější !! Bere toho magora někdo vážně ?

hejhej ( 21. října 2022 13:25 )

uschi:
Neschopnému Fialovi to nevadí

jajas ( 21. října 2022 10:45 )

No je to jeden z těch jelimanů, co to tady vedou...Jeho signál o zavedení válečné daně od letoška už způsobila značné (vyčíslitelné) škody na burze (ČEZ o 17,5 miliardy jeho hodnoty, Komerčku o 4,2 a Erste o 8,9 miliardy. Dohromady skoro o 31 miliard.“). Ale jak jinak, on i celý slepenec je i nadále v pohodě a vymýšlejí a vypouštějí další a další signály, jejíž úspěšnosti tady snad už nikdo nevěří.... Fakt by měl jenom jezdit tím traktorem...a ještě na svém...aby něco nepoškodil ještě více!

panda82 ( 21. října 2022 08:22 )

je nepostradatelný, ale k ničemu, jen si to nechce přiznat, to ještě zvládne jezdit traktorem

Jirik-ta ( 21. října 2022 05:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa