Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejvíc jde na teplo a ohřev vody. Statistici odhalili spotřebu energií v českých domácnostech

Aktualizováno -
20. října 2022
11:12
Autor: ČTK - 
20. října 2022
10:45

České domácnosti se na celkové spotřebě energií v zemi podílejí zhruba ze 30 procent. Většinu své spotřeby, a to kolem dvou třetin, přitom používají na vytápění. Další významnou položkou je pak ohřev vody. Nejvíce energie domácnosti nyní získávají z obnovitelných zdrojů energií, následuje zemní plyn. Vyplývá to z loni provedeného výzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ), jehož zástupci dnes výsledky představili na tiskové konferenci. Podíl domácností na celkově spotřebě energií je tak podobný jako u průmyslu a služeb.

Výzkum ČSÚ nazvaný Energo 2021 se uskutečnil ve druhé polovině loňského roku. Úřad k němu využil vzorek asi 10 000 domácností. Případné změny v podílu spotřeby energií a jejích zdrojů v letošním roce zatím úřad nemá.

Vytápění je podle výzkumu ČSÚ dlouhodobě největší položkou domácností při využívání energií. V posledních letech jeho podíl navíc mírně roste. Zhruba dvě třetiny domácnosti vloni uvedlo, že doma topí na 22 stupňů. Druhou největší položkou je se 16 procenty ohřev vody, zhruba sedm procent energií domácnosti využívají na osvětlení a provoz domácích spotřebičů. Vybavenost domácností velkými spotřebiči se ovšem v posledních letech zvyšuje. Asi šest procent spotřeby domácností pak podle průzkumu připadá na vaření a zbylá dvě procenta na chlazení a ostatní využití.

Nejvíce energie domácnosti v současnosti získávají z obnovitelných zdrojů energie, a to přes 30 procent. S 26 procenty následuje zemní plyn, energie dodaná elektřinou má pak necelý pětinový podíl. „V posledních deseti letech jsme svědky odklonu od uhelných paliv. Zatímco v roce 2010 domácnosti využívaly nejvíce energie z plynu, nyní je to z obnovitelných zdrojů. Největší měrou jde o palivové dřevo, ale roste i počet domácností s instalovanými fotovoltaickými panely a tepelnými čerpadly, řekl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Teplo domácnosti čerpají zejména z tepláren a dalších centrálních zdrojů a rovněž ze zemního plynu. V obou případech jde o podíl zhruba 38 procent. Zhruba desetina domácností pak pro vytápění používá obnovitelné zdroje, zejména pak palivové dřevo. U téměř sedmi procent pak stále ještě převažují uhelná paliva, zbylá část pak topí elektřinou.„Přibližně 20 procent domácností využívá k vytápění více zdrojů tepla. Jako alternativní zdroj uvádějí v 65 procent obnovitelné zdroje energie, nejčastěji se jedná o palivové dřevo. Typickým příkladem je rodinný dům a kombinace plynového kotle a krbu,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky energetiky ČSÚ Zbyněk Štěch. Upozornil na to, že spotřebu ovlivňuje například technický stav a zateplení budov, roli hrají také počasí a vnitřní teplota.

Video  Skopeček a Havlíček v duelu Blesku o energiích: Síkela jako neřízená střela! A mrzutý výrok ministra  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 20. října 2022 11:39 )

Lež má krátké nohy

Zobrazit celou diskusi