Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez výtahů, voda tak akorát a nová izolace: Na ministerstvech se šetří. Kolik úředníci uspoří?

Autor: Nikola Forejtová, swp - 
20. října 2022
05:00

Návodů na to, jak uspořit, je rozličně mnoho. V lecčems se rady shodují a jedná se o věci, které může doma či ve firmě udělat téměř každý: snížení teploty, snížení ohřevu vody a výměna žárovek na LED osvětlení. Blesk Zprávy oslovily ministerstva, aby se optaly, jak k úsporám přistoupila. Místy najdeme i další drobná šetření, které navíc vylepšují fyzickou kondici zaměstnanců. V tomto případě mluvíme o omezení činností výtahů. 

Češi hbitě šetří na energiích a snaží se kvůli krizi a válce omezit svou spotřebu. Na začátku října ministr průmyslu a obchodu jásal z dosavadních výsledků spotřeby plynu. „Podařilo se nám snížit spotřebu plynu za prvních osm měsíců o 18 % oproti loňsku a jedná se o nejnižší spotřebu od roku 2016. Za to chci poděkovat všem českým občanům a firmám,“ uvedl ministr Jozef Síkela (za STAN) na tiskové konferenci. 

Rad, jak efektivně omezit svou spotřebu a na čem vlastně ušetřit, je několik desítek. Od „knížecích“ rad, které jsou vlastně navýsost jednoduché a praktické - třeba, že si máte vzít svetr, či že máte mít volné topení - se objevují i méně jednoduché rady, jak správně investovat do zdrojů, ale i vybavení. A stejně jak by měly šetřit české domácnosti, podobně by měly šetřit i velké firmy, ale i vláda a ministerstva. A Blesk Zprávy tak zjišťovaly, jak se úspory projevily právě na místech, kde sídlí ministři a jejich úřad. 

Oslovily jsme vládní rezorty s dotazem, jak se vlastně šetří u nich v budově, co je ještě v plánu a kolik se povedlo vlastně ušetřit. Většina se řídí radami a tipy, které sepsalo ministerstvo průmyslu a obchodu, někteří přihazují i další drobné zásahy do provozního režimu. 

Pátky bez výtahů a zásady pro větrání

Než se dostaneme k hlavním úsporám, pozastavíme se nad drobnými opatřeními, která možná zní úsměvně, ale zároveň jsou vlastně velice logickým krokem.  Například na ministerstvu obrany sáhli i po školení zaměstnanců, aby vhodně dodržovali zásady pro větrání a zásady pro používání elektronických spotřebičů. Pravidla pro větrání musí dodržovat i na vnitru, kde navíc platí zákaz soukromých spotřebičů. Zaměstnancům se pak připomíná i zhasínání a vypínání jiných spotřebičů. 

Školením a výzvou k šetrnému hospodaření si prošli i na ministerstvu zdravotnictví. „Součástí této výzvy je edukace zaměstnanců v oblasti úspory tepla, elektrické energie a vody,“ uvádí mluvčí Ondřej Jakob. 

Na zaměstnanecké úrovni také přijdou úředníci místy o některé spotřebiče. „V této věci jsme identifikovali neúsporné spotřebiče, které je možné vyměnit, případně vyřadit bez náhrady. Jedná se zejména o lednice, varné konvice, elektrické přímotopy. V tuto chvíli je aktuální zejména výměna starších lednic a racionalizace využití elektrických přímotopů,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwadová. 

Na ministerstvu zemědělství se zase zaměstnanci budou muset více hýbat, především v pátek. „Aktuálně bylo rozhodnuto o omezení doby provozu výtahů a o akci „pátky bez výtahu“, kdy je vyřazen z provozu páternoster a zaměstnanci jsou vyzváni, aby ostatní výtahy nepoužívali, pokud to není nezbytné,“ informoval Blesk Zprávy mluvčí zemědělství Vojtěch Bílý. 

Co nejmenší teplota

Nyní bychom se mohli podívat po klasických úsporách, které vyplývají i z vládní vyhlášky. Po tomto opatření, díky kterému se podle expertů ušetří až 6 % energie na vytápění za každý stáhnutý stupeň, sáhly všechny rezorty. Podle vládní vyhlášky bychom se měli do budoucna spokojit s teplotou okolo 18 °C. Rezorty nyní na základě této vyhlášky plánují, v kolika stupních budou pracovat jejich zaměstnanci a kolik stupňů naměří při průchodu chodbami.

Video  Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost  - ČTK
Video se připravuje ...

„V kancelářích či zasedacích místnostech bude teplota nastavena na 20 °C, na chodbách či schodištích na 15 °C, vedlejší schodiště potom na 10 °C,“ informuje Blesk Zprávy mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dodává navíc, že mají v případě potřeby i plán, jak a kde teplotu případně snížit. 

Na ministerstvu průmyslu a obchodu se v chladnějších měsících udržuje teplota mezi 19 - 21 °C, jak nám dodává mluvčí MPO Miluše Trefancová. Stejně jako ostatní oslovení mluvčí, i ona dodává, že na toaletách a chodbách je teplota ještě nižší. 

Do 20 °C se budou vytápět kanceláře na ministerstvu životního prostředí ve chvíli, kdy venkovní teplota nebude dosahovat více než 13 °C. A spodní hranice minimální povolené teploty se drží i na ministerstvu kultury. 

Ostatně i sama Strakova akademie se snaží jít příkladem. V minulém týdnu se v tomto ohledu pochlubil premiér Petr Fiala (ODS), že kabinet jedná v místnosti, kde je teplota 19,4 °C. 

Nutno dodat, že u topení se neřeší jenom termostat a v jaké intenzitě se radiátory vlastně rozpalují. Řeší se i jejich umístění, zdali není topení schované za nábytkem a také to, jak jsou na tom termoregulační ventily. Často je nyní v rezortech vyměňují, k čemuž dodávají, že je jedná o nízkonákladovou investici. 

„Ministerstvo práce a sociálních věcí přistoupilo také ke zefektivnění vytápění. Provádíme chemické čištění otopných větví, které výrazně zvyšuje jeho účinnost, a zejména pak snižujeme teplotu na vstupech jednotlivých otopných větví,“ doplňuje k tématu mluvčí MPSV Jakub Augusta. V rezortu pod vedením ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se pak bude v tomto roce měnit tepelný zdroj za úspornější. 

Zateplení, izolace i výměna žárovek

K dalším investicím, které se ale mají v celkovém obrázku promítnout jako úspora, se řadí zateplování objektů a izolace. Dodáme, že se také instalují tepelná čerpadla či třeba fotovoltaické články.  

„Konkrétní možnosti úspor se odvíjejí mimo jiné i od dostupností investičních prostředků na rekonstrukce, případně dotačních titulů. Nejmarkantnější úspory přinášejí provedená zateplení budov a rekonstrukce zastaralých zdrojů tepla,“ uvádí pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá k tomu, jak se v úsporám postavili na vnitru. 

K zateplení budov, ale i ke kontrole správné izolace přistoupily i další rezorty. Některé už přitom mají náskok, například ministerstvo životního prostředí. „V roce 2021 z důvodu úspory energií byla odizolována střecha části budovy nad garážemi a připravena na realizaci ‚zelené střechy‘ v rámci projektu modrozelené infrastruktury, který se bude realizovat v letech 2023–2024,“ informuje nás mluvčí Ondřej Charvát. 

K úsporám přešli už v minulých letech i na ministerstvu školství, kde už v roce 2021 přešli ke sníženému ohřevu vody o 4 až 5 stupňů. Důležitou součástí opatření je podle mluvčí MŠMT i to, že se pravidelně kontroluje mechanické snižování teploty mimo pracovní dobu či v rámci úklidu.  „V současné době byla zahájena realizační část projektu ‚Energetická opatření v areálu MŠMT‘ z Operačního programu Životní prostředí v kombinaci s podprogramem Nová zelená úsporám, jehož součástí je výměna oken, zateplení půd, výměna kotlů včetně decentralizace ohřeju TUV a výměna světelných zdrojů,“ dodává Aneta Lednová. 

Mluvčí rezortů se shodovali také na tom, že se nyní vyměňují žárovky za úspornější. Tam, kde již nejsou pohybová světelná čidla, se pak nové instalují, aby se na chodbách zbytečně nesvítilo. „Světla na chodbách jsou zpravidla již v LED standardu,“ řekla k osvětlení Blesk Zprávám mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwadová. 

Na MPSV se podle Augusty k výměně chystají. MPSV navíc řeší i úspory ve více jak 300 objektech, jelikož pod rezort spadá i Úřad práce, ČSSZ apod.)

Úspory? 10 - 20 % 

Podle zjištění Blesk Zpráv by mohly na některých místech úspory dosáhnout až na 20 %. Předpoklady jsou v rovině 10 - 20 %, alespoň podle zaslaných odpovědí z rezortů. Na 20% úsporu si věří například ministerstvo zdravotnictví. 

Místy ale nechtějí předjímat, i vzhledem k tomu, že stále netušíme, kam se ceny za elektřinu ještě vyšplhají.„Úsporná opatření jsou prováděna postupně. V tuto chvíli je ještě příliš brzy, aby se provedené změny projevily, resp. daly vyčíslit,“ okomentoval dotaz Blesk Zpráv mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. 

Už nyní ale hlásí procentuální úspěch MPO. „Oproti průměrné spotřebě v posledních třech letech se nám letos podařilo snížit spotřebu plynu celkem o pětinu. U elektřiny se nám povedlo snížit spotřebu oproti průměru předešlých tří let o více než 13 procent,“ uvádí mluvčí průmyslu a obchodu. 

frantacizek ( 23. října 2022 16:39 )

http­s://tw­itter­.com/K­yivIn­depen­dent/s­tatus­/15841­620824­714321­93

dnes musí být prostě i každý Sovět už ve střehu, prolétává-li nad ním jakákoliv stíhačka - ty cizí můžou něco shodit, ty domácí zase spadnout klidně do boršče k večeři..

frantacizek ( 23. října 2022 12:50 )

jinak to ustoupení Rečípa Tadžípa stran přijetí Finů a Švédů do NATO bude asi vykoupeno tím, že tam USA pošlou F16, protože Turecko bylo pod embargem USA na stíhačky od nich, tak ty starší typy dostanou (my už budeme kupovat 24 nových F35, které jsou těžce zjistitelné už na radarech)..Rečíp Tadžíp je zkrátka trhovec..

frantacizek ( 23. října 2022 12:46 )

ta dlouholetá spolupráce Řecka a Francie jen na nákupu francouzských stíhaček, stále objednávají u nich při obnově leteckého parku..

frantacizek ( 23. října 2022 11:45 )

,ale i tady už je to kapacitně na hraně. Např. na Kypru je ale prý k dispozici přinejmenším desítka raketových systému Tor a Buk i další vhodné zbraně. Kypr to ale nechce vydat, pokud za to nedostane kvalitnější náhradu. A do toho se nikomu moc nechce, protože Kypr má napjaté vztahy dlouhodobě přece s Rečípem Tadžípem a nikdo nechce řešit turecké reakce, že svět vyzbrojuje Kypr. USA každopádně nedávno stejně uvolnili zbrojní embargo na Kypr, které už stejně částečně zrušili před 2 lety. Tak snad to od nich na Ukrajinu dostanou.
Anebo zabavování techniky Sovětům. Na druhé straně, u Sovětů, každého napadne, to ale musí taky hořet. Ti nemají vůbec kde brát. Sami se pustili do vyzbrojování Indie, nyní si od nich ty tanky, které jim opravovali, navíc půjčili na frontu na Ukrajinu, proti čemuž se Indové dosti tvrdě vymezili. čiže ta válka může taky skončit na vyčerpání zbrojení na jedné ze stran.. a asi spíše tedy té Sovětské, kde bude problém už i s financováním velice brzy tím, že přichází o dosti významné (až poloviční) celkové příjmy, které jim zajišťovaly dodávky komodit do EU.
Ostatně proto si i chtěl soudruh Putin vzít ten time-out nyní, kdy navrhoval mírová řešení. Jednak nástup zimy a jednak potřebuje doplnit určitě zbraňové systémy + munici..

jajas ( 23. října 2022 11:42 )

Tak za ty prachy bych si taky představoval, že takový kávovar-robot jezdí po kancelářích a to kafe nabízí "osobně"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa