V Rezervaci Dja v pondělí v devět ráno vpustili chovatelé do velké expozice nejprve Kisuma s Duni, dceru první české gorily Moji. O chvíli později otevřeli přístup i pražským samicím Shindě, Kijivu, Kambě a mladíkovi Ajabu. Jisté obavy byly na místě. „Proběhlo to velmi dobře, alespoň prozatím,“ řekl o pár hodin později ředitel zoo Miroslav Bobek.

I když seznamování vypadalo na pohled drsně, nenastala podle něj žádná konfrontace, při které by ukápla byť kapka krve. „Nedošlo ani k vytrhávání srsti. Spíše se pošťuchovali,“ popsal atmosféru Bobek. Kisumu, který byl v centru pozornosti starousedlíků, si prý vedl diplomaticky, držel se zpátky, často ustupoval. Duni, s níž stačili po příchodu do Prahy vytvořit pár, se držela při něm. Jí si ostatní tolik nevšímali.

Video
Video se připravuje ...

Spojování goril v Zoo Praha Zoo Praha

Drzý opičák

Překvapení chovatelům připravili hlavně Kamba, která se oproti očekávání prosazovala vůči nové hlavě tlupy nejvíce, a puberťák Ajabu. „Kamba je poslední v hierarchii, a tak zřejmě potřebuje ukazovat sovu důležitost,“ vysvětlil odvážné chování gorilí seniorky ředitel. Zpátky se nedržel ani synek Shindy. Drze tahal za srst jak Duni, tak Kisuma. Patrně za sebou cítil oporu mámy a tetiček. Jako první ztratila zájem o dění Shinda, která si šla brzy místo honiček sbírat a okusovat oblíbené větvičky.

O den později přišlo ještě větší překvapení - jak se totiž zdá, gorily se s tím moc nepáraly a vzaly to hopem! „Na jednu stranu je nálada ve skupině klidnější, svědčí o tom například to, že Kisumu se už několikrát pářil jak se samicí Shindou, tak s Kijivu,“ uvedl v úterý ráno vrchní chovatel primátů Martin Vojáček. „Že to proběhne až takhle, jsem fakt nečekal,“ dodal k tomu ředitel Bobek.

Nešlo to ale bez jediného mráčku. „Na druhou stranu se gorily při úklidu expozice nechtěly nechat zavřít do boxů v zázemí, což je následkem významné změny v jejich režimu. Chce to ale jen čas,“ uvedl Vojáček.

Rezervace Dja je doposud největší pavilon v historii Zoo Praha. Vnitřní expozice goril měří 466 m2 a venkovní 2570 m2. Kromě goril pavilon obývají také dalších druhy střední Afriky, jako jsou guerézy, kočkodani, osináci, kaloni, talapoini, štětkouni či zlatohlávci.

Fotogalerie
58 fotografií