Lidé si na důchodový věk hledají nejrůznější zábavy a koníčky. Občas jsou značně roztodivné. To platí zejména pro Jiřího A. z pražských Řep. Ten se rozhodl, že jim se ženou bude u jejich domku dělat společnost rovnou celá vlčí smečka. Na malém prostoru mezi jejich domkem a plotem u silnice se potácí pět vlků, kteří ačkoliv na první pohled nevypadají nijak zvlášť zanedbaně, evidentně nemají dostatečný a důstojný prostor ke spokojenému životu.

Sousedi jsou z nich nešťastní. Kromě toho, že je jim divokých zvířat líto, je taktéž obtěžuje nesnesitelný zápach a hlasité vytí. Ačkoliv za chovatelem opakovaně chodí kontroly a sousedi si na něj stěžují, nikdo si s touto situací neví příliš rady. Veterinární správa vlky jen tak odebrat nemůže a městská část nemá, kam by je umístila.

Podle vyjádření majitele to vypadá, že podmínky, ve kterých jeho vlci živoří, jsou z jeho hlediska naprosto dostatečné a příliš nerozumí tomu, co všem tolik vadí. „Nevím, co se jim na tom nezdá. Na tomhle plácku bylo dříve osm československých vlčáků a tihle na tom mají být hrozně špatně? Chtějí je odebrat a zastřelit. Pustit je nikam nemohu, vlci žijí ve smečkách, a když se dvě smečky přiblíží, je boj. Tihle by v divočině nepřežili,“ sdělil redaktorům iDnes a dodal, že velkou citovou vazbu má na zvířata především jeho žena.

Vytí a zápach

Blesku se podařilo získat výpověď jednoho ze sousedů, který se kvůli sousedovi musí denně potýkat s nesnesitelným zápachem a hlasitým vytím. „Postavili jsme si zde v roce 2012 dům a od první chvíle nám to nesmírně vadilo, tou dobou se nám narodily první děti. Nejhorší to je, když je v létě vedro a je potřeba větrat. Vlci v noci vyjí a děti to neustále budilo. Další věc je ten neustálý smrad, to se nedá vydržet,“ popsal Blesku soused Lukáš. Ten už podal několik stížností jak na veterinu, tak na městskou část, bohužel bez úspěchu.

Lukáš nepopírá, že by soused snad vlky neměl rád, je přesvědčený, že jsou pro něj srdeční záležitostí, nejen podle něj je ale více než evidentní, že chov nezvládá. Sám se s ním zkoušel několikrát domluvit, ale také bez výsledku.

V jednom případě, kdy se vlci dostali mimo svou klec a hrozilo, že by mohli utéct, musel kontaktovat městskou policii, protože jemu dveře neotevřel. Podle Lukášových informací se Jiří A. chovem vlků přiživuje a jejich mláďata prodává do Německa.

Čtvrtstoletí s vlky

Manželský pár se prý chovu věnuje již dlouhých 25 let, což je z části vysvětlením toho, jak je možné že taková situace vůbec vznikla. Jejich chov je totiž starší, než legislativa, která stanovuje podmínky pro takto specifický chov, a proto je její vymáhání poměrně obtížné.

„Chov vlků v ulici v Řepích v Praze je datován cca do roku 1997.Původně byl chov zvířat kontaktní a v těchto intencích byl také před 25 lety povolen. Vlci byli drženi a chováni jako psi. Tehdy to platná legislativa umožňovala.V průběhu čtvrtstoletí se však zásadním způsobem změnila a v současné době je takovýto způsob nemožný a je v rozporu s předpisy,“ sdělil Blesku mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterinární správa zde provedla již devět kontrol a porušování podmínek pro chov vlků konstatovala několikrát. Zvířata ale odebrat nemůže, protože v této záležitosti může působit pouze jako kontrolní orgán, jenž nemá pravomoc činit jakékoliv restriktivní kroky.

„Chov by vyžadoval minimálně 300 m² plochy. Speciální vybavení a zajištění chovu jako zpevněná a nezpevněná plocha, strukturování výběhu, vyvýšená místa pro rozhled vlků. Vlky je zakázáno venčit. Je zakázán i jejich kontakt z cizími osobami. S ohledem na limity pozemku chovatele vlků v ulici v Praze, se jeví splnění požadavků zmíněné vyhlášky v daném místě jako nemožné,“ uvedl dále mluvčí veterinární správy.

Rozhodující krok je na radnici

Po těchto kontrolách a několika stížnostech sousedů došla veterinární správa k závěru, že je možné vlky z tohoto chovu odebrat. Učinit tak ale musí městská část Praha 17, která by si s vlky následně nevěděla rady. Mluvčí MČ Prahy 17 pro iDnes sdělil, že by se v takovém případě stali vlci majetkem státu a je nejdříve potřeba zajistit pro ně bezpečné místo, kde by mohli v klidu dožít. Současný majitel ale o své vlky přijít nechce a domáhá se povolení k jejich chovu.

Video
Video se připravuje ...

Hrátky malých vlčat. AOPK ČR

Fotogalerie
16 fotografií