Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzkazy předsedů po volbách: SPOLU má smysl, věří lídři. Nestačí jen nadávat Babišovi, míní šéf ANO

  • Autor: red - 
    25. 9. 2022
    17:49

    Na jedné i druhé straně politické barikády se mluví o úspěchu - ANO tvrdí, že volby vyhrálo, představitelé koalice Spolu však také zmiňují úspěch v komunálu i senátním klání. Opatrnější jsou zástupci Pirátů a STAN, kteří připouští, že oslabili, ale zvláště u Starostů panovaly obavy, aby nešlo o oslabení zásadní. Předsedové jednotlivých stran s koncem voleb nasměrovali k voličům i své projevy, promluvy či vzkazy na sociálních sítích. Co vzkazují?

  • 1.Petr Fiala (ODS)

    „Celkově se dá říci, že naši voliči si nenechali vnutit teze o jakémsi referendu o práci vlády. A pokud takto k tomu přistupovali, tak práci vlády ocenili. A za to jim děkuji,“ míní premiér Petr Fiala (ODS).

    Andrej Babiš zkoncentroval hlasy levicových voličů, sdružuje ty, kteří slyší na jeho populistickou politiku, to tak prostě je, ale my jsme ve volbách do Poslanecké sněmovny i v těchto volbách ukázali, že jsme tomu schopni čelit,“ doplnil Fiala.

    „Přestože letošní kampaň byla jednou z nejvyhrocenějších v historii České republiky, voliči dokázali ocenit naši práci ve městech, obcích i Senátu,“ uvedl následně Fiala ve svém poděkování a vzkazu voličům na facebooku a dodal: „Uspěli jsme také ve volbách do měst a obcí, kde jsme oproti minulým volbám posílili.“

    Video  Tisková konference koalice SPOLU  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Andrej Babiš (ANO)

    „Od 16. května jsme dělali kampaň s obytňákem a potkali jsme snad 10 tisíc lidí, určitě to bylo strašné kvantum lidí a samozřejmě ta kontaktní kampaň je prostě nejlepší. Ale je potřeba mít na to odvahu,“ uvedl šéf ANO Andrej Babiš.

    „Pan premiér stále opakuje nějaké nesmysly, že jsme nějací populisti a extremisti a my jsme catch all party, to znamená strana, která je tu pro všechny. Myslím si, že jsme vyhráli další volby, to jsou asi deváté nebo desáté. (...) Program Antibabiš nestačí a na řízení země je třeba něco víc, než pořád kritizovat a nadávat Babišovi,“ doplnil.

    „Vidíme, že program Antibabiš nestačí,“ vzkázal pak Babiš stručně na facebooku.

    Video  Tisková konference hnutí ANO k volbám  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Vít Rakušan (STAN)

    „Ta doba pro nás nebyla jednoduchá a ten počet odevzdaných hlasů pro naše kandidáty i počet získaných komunálních mandátů se zdá být nad očekávání dobrý,“ uvedl vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan.

    „Přání naší politické konkurence, kteří mluvili konec konců i o tom, že je to referendum o našem hnutí, přáli si, abychom zmizeli z politické mapy ČR, se jednoznačně nenaplnilo, ukazuje se, že ta komunální práce našich lidí je opravdu dobrá,“ věří Rakušan.

    „Senát zůstává za naším očekáváním, tady rozhodně nebudu nalhávat, že jsme spokojeni. Tady se ukazuje, že ta taktika koalice Spolu sdružovat síly spolu, stavět kandidáty s širokou podporou, se ukázala jako velmi účinná (...) Naši kandidáti jsou mnohde na třetím místě a rozhodně to není tak, že by neměli důvěru voličů,“ připustil Rakušan.

  • 4.Marian Jurečka (KDU-ČSL)

    „Když se na to podíváme z pohledu koalice Spolu, ukázalo se, že má smysl dát dohromady společně ty síly. Teď nás čekají jednání o sestavování koalic a budu rád, když budou směřovat k tomu, abychom především prioritizovali partnery na vládní koaliční úrovni,“ vzkázal na závěr voleb vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

    „Když se podívám na ten výsledek, tak máme za KDU-ČSL nejvíce mandátů ze všech parlamentních stran a máme dvojnásobný výsledek oproti součtu ANO a SPD. Takže když se podíváme na některé titulky, které tady říkají, že je tady drtivé vítězství ANO v komunálních volbách, tak rozhodně to není podle těch dat získaných mandátů pravdou. Co je samozřejmě důležité, je, abychom teď dokázali mobilizovat síly a podpořit naše kandidáty a kandidátky, kteří získali postup do 2. kola senátních voleb, protože tam se teprve rozhodne, jaký bude výsledek a jak kdo může hodnotit ten úspěch či neúspěch,“ dodal Jurečka.

    Video  Jurečka (KDU-ČSL) při příchodu do štábu Spolu: Vládní pomoc v energetické krizi opravdu přichází včas  - David Navrátil, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Ivan Bartoš (Piráti)

    „Čísla jsou trochu horší, ale zase jsme se dostali do zastupitelstev měst, kde jsme dosud nebyli,“ podotkl vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

    „Piráti budou mít své zastupitele ve většině krajských měst i statutárních. Drobně jsme oslabili, ale to je pro nás samozřejmě impulsem pracovat ještě více a intenzivněji se věnovat politice ve všech úrovních. V některých městech se Piráti poprvé dostali do zastupitelstva, je to například Liberec nebo Kladno, posílili jsme v Olomouc, ve Zlíně, v Sušici máme 20 procent,“ poznamenal.

    Na svém facebooku děkoval Bartoš všem, kteří dali Pirátům hlas. „Věříte nám a podporujete nás na naší cestě, jejímž cílem je moderní, bohatá, solidární, vzdělaná a nejen digitálně propojená společnost,“ uvedl Bartoš.

    Video  Bartoš na tiskovce ve štábu Pirátů. Primátor Hřib: O mně opravdu nejde, jde o budoucnost Prahy 
    Video se připravuje ...

  • 6.Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

    „Já to vnímám jako volbu mezi kompetencí a populismem a jsem ráda, že ta kompetence stále ještě má velmi navrch, byť se populisté snaží, seč mohou,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

    „Topka spolu se svými partnery díky Vaší podpoře uspěla i v řadě velkých měst, včetně Prahy, Brna, Plzně, Olomouce nebo třeba Liberce. Dává nám to velkou šanci na radnicích i nadále prosazovat udržitelný rozvoj míst, ve kterých žijeme. Navzdory strašení jste si nenechali ukrást změnu. Moc si toho vážíme!“ vzkázal v neděli na facebooku.

sarima ( 26. září 2022 11:53 )

Tu stě, nebo kdě? Zeman mě naštval. ANO má 19+1 křesel do Senátu, nejvíc. Zeman s pošklebem nad úspěchem pravil že to jsou místa pro politické odpadlíky.

1pravda1 ( 26. září 2022 10:55 )

KDYBYCH MOHLA TAK RADĚJI VOLÍM NAGYOVOU, PODLE MĚ MÁ LEPŠÍ MORÁLKU NEŽ SAMOZVANÝ TCHAJWANEC, KTERÝ NEPOČÍTÁ GROŠÍKY A ZCELA NEMORÁLNĚ CHTĚL ZEMANA VYŠTÍPAT Z FUNKCE PO PRVNÍ PÁRDENNÍ HOSPITALIZACI - ZA MĚ JE TO NEJHORŠÍ, CO VOLIT

1pravda1 ( 26. září 2022 10:53 )

Rakušan vtrhl jako velká voda do volební místnosti, začal všem podávat ruku ani nepočkal, jestli mu ji podají také oni, jedna žena v komisi řekla, já vám ruku nepodám a zcela ho rozhodila a prý víte proč...

1pravda1 ( 26. září 2022 10:52 )

oprava - Hřiba za primátora Prahy

1pravda1 ( 26. září 2022 10:51 )

s tím Svobodou to ods přehnala, starý pán namistrovaný, který si k roli poslance vezme jako vedlejšák funkci primátora Prahy... a to ho vlastní lidi vykroužkovali na páté místo kandidátky... aneb když se spojí opencard s dozimetrem, TAK SI MYSLÍM, ŽE PIRÁTI S NEJVĚTŠÍM SAMOSTATNÝM KLUBEM SE SPOJÍ S TÍM, KDO BUDE CHTÍT HŘIBA ZA PREMIÉRA A PODLE MĚ SE SPOJÍ KLIDNĚ S ANO, KDYŽ TO NEPŮJDE JINAK, - NEBO S PODPOROU ANO - PIRÁTI, PRAHA SOBĚ, STAN

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa