Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odbory smetly Válkův nápad na nadstandardy. A chtějí zvýšit platy i přidat na lázně

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2022
18:50

Odbory zdravotnictví a sociální péče odmítají komercionalizaci zdravotnictví či vytvoření různých typů péče podle finančních možností občanů. Žádají posílení lázeňské péče a chtějí, aby stát opakovaně vypisoval dotace na vouchery na lázeňskou a rehabilitační péči pro zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách. Vyzvaly také vládu, aby od příštího roku navýšila minimální mzdu o 2000 korun a zvýšila platové tarify všem zaměstnancům veřejných služeb o deset procent. Vyplývá to z usnesení, které dnes odboráři na sjezdu v Praze přijali.

Odbory v usnesení reagovaly na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který minulý týden uvedl, že by chtěl vrátit do hry debatu o nadstandardech ve zdravotnictví. Později upřesnil, že konkrétní návrh nadstandardů nyní nepřipravuje, pouze chtěl vyvolat diskusi ve své straně.

„Delegáti sjezdu odborového svazu odmítají komercionalizaci zdravotnictví, sociálních služeb a dalších veřejných služeb. Nesouhlasí s dělením zdravotní a sociální péče pro občany podle jejich finančních možností, odmítají vytvoření různých typů zdravotní a sociální péče pro bohaté a chudé,“ uvedli odboráři.

Účastníci dvoudenního sjezdu se také postavili proti chystaným změnám v hygienické službě. Podle rozpočtu ministerstva zdravotnictví na příští rok bude na hygienických stanicích zrušeno 134 pracovních míst, což kritizovali i opoziční poslanci. Podle Válka nejde o odborné pracovníky, ale například o řidiče, právníky nebo personalisty.

Odbory v usnesení žádají posílení lázeňské péče, která má podle nich nezastupitelnou roli při upevňování zdraví a prevenci.

Odboráři chtějí, aby vláda pravidelně zvyšovala minimální mzdu, zaručené úrovně mzdy a platové tarify. Kabinet by podle nich rovněž měl řešit nedostatek zaměstnanců v sociálních službách a zdravotnictví například tím, že zavede benefitní programy. „Za jednu z možností, která se osvědčila, považují (delegáti) vouchery na lázeňskou a rehabilitační péči. Navrhují proto znovu a opakovaně vypisovat dotační programy na tyto vouchery, a to jak pro zaměstnance zdravotnických zařízení, tak pro zaměstnance zařízení sociálních služeb,“ uvedli odboráři. Vouchery dostávali zdravotníci během epidemie covidu, aby si mohli odpočinout od náročných služeb.

Odbory dlouhodobě žádají navýšení platových tarifů zaměstnanců veřejných služeb od ledna o deset procent. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale ve čtvrtek na sjezdu uvedl, že na zvýšení tarifních platů ve vládě není shoda. Kraje jako zřizovatelé velké části zařízení sociálních služeb podle něj dostanou na příští rok 26,5 miliardy korun, což je meziroční navýšení o 12,2 procenta. Poskytovatelé sociální péče podle ministra peníze na zvýšení platů a mezd mají.

Na sjezdu, který dnes skončil, obhájila pozici předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, která je v čele svazu od roku 2010. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR sdružuje více než 25 000 odborářů-zaměstnanců, kteří pracují ve zdravotnictví a sociálních službách. Jde o zaměstnance všech typů nemocnic, zdravotnické záchranné služby, lázní, hygienické služby, zdravotních ústavů a dalších zdravotnických zařízení, zaměstnance domovů pro seniory, domovů pro lidi s handicapem a dalších zařízení sociální péče.

Jirik-ta ( 14. listopadu 2022 08:04 )

sluha boží co nás obdarovává vakcínou mRNA

Jaryn19 ( 13. listopadu 2022 17:10 )

jenže odbory zablokovaly možnost si za péči připlatit, takže určitá péče zůstane jen známým nebo kulichům. Pro běžné občany bude těžko dostupná, protože není kapacita pro všechny potřebné nebo nejsou finance na takovou péči

Jaryn19 ( 13. listopadu 2022 17:07 )

vlastní zkušenost, bohužel bez známosti vše trvá déle a hlavně se někam ani nedostanete, protože mají "plno". Ale zaplatit si to nemůžete, protože je to péče "zdarma"

sorgedoktor ( 13. listopadu 2022 13:34 )

Vy mte o ztech zdrvotnicich zajimave predstavy..Uplne bych nevylucoval ze to muize mit nejaky vliv, ale zase ne tak moc..

jajas ( 12. listopadu 2022 16:39 )

Panebože melete furt dokola, jako byste vy byl "zdravotnický odborář a vše praktikoval, jak píšete"! Ještě nikdy jsem u lékaře nemusel sdělovat, zda jsem nebo nejsem v odborech. Vy jste těma odborama úplně posedlý!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa