Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přehledně: V čele Varů primátorka z ANO, Ústí bude vládnout ANO s SPD i ODS. Co další krajská města?

  • Autor: Krajští redaktoři Blesku,ČTK - 
    Aktualizováno -
    24. 10. 2022
    16:30
    26. 9. 2022
    05:00

    Komunální volby 2022 jsou minulostí, na magistrátech a radnicích napříč ČR vznikají nové koalice. Výjimkou nejsou vyšachování vítěze, ale ani koalice mimo vládní půdorys. Jednání o koalici v Praze se prozatím zadrhla. Primátorem v Ústí nad Labem byl opět zvolen Petr Nedvědický z hnutí ANO, které volby v Ústí vyhrálo. V radě kromě ANO zasedne SPD a po jednom zástupci ODS a UFO. Jihlavskou radnici povede v novém volebním období vítězné hnutí ANO s druhými ODS a lidovci, Jana Nagyová z ANO zatím nebude její součástí. V Karlových Varech zůstala primátorkou Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Jak vypadá aktuálně situace v dalších krajských městech?

  • 1.Praha: Svoboda chce primátorský řetěz

    Blesk přinesl před komunálními volbami tři debaty týkající se tří největších měst v ČR - boj o Prahu, Brno a Ostravu. V české a moravské metropoli se nakonec zaradovala z volebního vítězství koalice Spolu (v Brně okleštěná na ODS a TOP 09, lidovci kandidovali se STAN). A rozjela i jednání o koalicích.

    V čele jednání jsou logicky kandidáti na primátory - Bohuslav Svoboda (ODS) v Praze a Markéta Vaňková (ODS) v Brně. Svoboda má po ruce tým vyjednavačů, v němž nechybí ani šéfové pražské ODS Marek Benda a pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. „Bod číslo jedna, přes který nejede vlak, je, že naše uskupení bude mít pozici primátora,“ uvedl šéf pražské ODS Benda. „Půjdeme cestou vládního půdorysu, a proto nejdříve oslovíme hnutí STAN a Piráty. Očekávám, že jednání se povedou delší dobu,“ podotkl.

    A tak se i děje - jednání v Praze nejsou snadná. Zatímco však Svoboda označoval vyjednávání s Piráty za složitá, Spolu se sešlo již i s ANO. „Když ta komunikace je dobrá, tak se dají překonat i věci, které jsou sporné, nebo se některé sporné věci mohou z programu vypustit. V tom jsme neviděli žádný problém,“ řekl Svoboda k jednání s ANO. „To je naše představa, jak chceme se všemi potenciálními partnery jednat,“ dodal.

    Jenom přihlížet nechce pražské hnutí STAN v čele s dosavadním náměstkem primátora Petrem Hlaváčkem. To vyzvalo koalici Spolu a Piráty k trojstrannému jednání. 

    „Spolupráce, která kopíruje koalici na vládní úrovni, je podle nás v tuto chvíli zřejmě jedinou cestou, jak zabránit vzniku nestabilní koalice Spolu a ANO, která by se opírala o hlasy zastupitelů SPD, nebo obdobě opoziční smlouvy, kdy by ANO podporovalo koalici Spolu z opozice. Ani jedno z těchto řešení nepovažujeme za čisté, stabilní a prospěšné pro Prahu,“ uvedl Hlaváček.

    Video  Tisková konference koalice SPOLU Praha  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Brno: Vaňková domluvila širokou koalici

    Brněnští zastupitelé na ustavujícím zasedání zvolili primátorkou Markétu Vaňkovou z ODS. Ve funkci bude druhé volební období. Prvním náměstkem se stal brněnský předseda hnutí ANO René Černý, dalšími náměstky pak Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), Robert Kerndl (ODS) a Karin Karasová (ANO). Koalici v Brně tvoří ODS s TOP 09, hnutí ANO, KDU-ČSL se STAN a ČSSD. Má 42 mandátů z celkových 55. V opozici jsou Piráti, SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Piráti měli být původně v koalici, rozhodli se do ní ale nevstoupit s ohledem na razie policie v Brně v posledních týdnech.

    ODS má v radě města čtyři místa, ANO tři stejně jako KDU-ČSL se STAN, jedno místo má ČSSD. Pro Vaňkovou, která bude mít na starosti rozpočet, zahraniční vztahy a kulturu, zvedli ruku všichni koaliční zastupitelé včetně jí. Proti bylo pět zastupitelů SPD a jeden nebyl přítomen. Zdrželo se sedm zastupitelů za Piráty a Zelené s Žít Brno. Stejné hlasování nastalo i u Černého jako prvního náměstka, který zodpovídá za investice a začlenění evropských fondů. Druhým náměstkem se stal Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), který bude mít na starost životní prostředí, lesní hospodářství a zemědělství. Třetím náměstkem zastupitelé zvolili Roberta Kerndla (ODS), jemuž z předešlého období zůstala v gesci sociální péče a nově se přidala energetika. Poslední, čtvrtou náměstkyní se stala Karin Karasová (ANO), která bude mít na starosti bytovou problematiku.

    Zastupitelé zvolili radním pro dopravu Petra Kratochvíla (ODS), radním pro sport a informační technologie Tomáše Aberla (TOP 09), radním pro územní plánování Petra Bořeckého (ANO), radním pro majetek Jiřího Olivu (ČSSD), radní pro školství Irenu Matonohovou a radním pro participativní rozpočet, Brno bezbariérové, zdravé město a prorodinnou politiku Filipa Chvátala (KDU-ČSL).

    Volby v Brně v září vyhrála ODS s TOP 09, která získala 16 mandátů mezi 55 zastupiteli. Druhé ANO má 13 mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno.

    Video  Primátorka Brna Markéta Vaňková po volebním úspěchu ODSA TOP 09.  - Jiří Nováček
    Video se připravuje ...

  • 3.Hradec: Zemětřesení ve vedení

    V Hradci Králové se rýsuje koalice pěti subjektů složená z koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

    Primátorkou a první ženou v čele města by měla být prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Rada města by měla mít 11 členů. Koalice HDK a TOP 09 má mít tři radní stejně jako ODS. Po dvou radních by měli mít Piráti a Rozvíjíme Hradec, Změna pro Hradec a Zelení obsadí v radě jedno místo.

    Další jednání strany povedou ve druhé polovině týdne. Pětikoalice by měla 21 ze 37 mandátů. Jestliže vznikne, ve volbách vítězné hnutí ANO skončí v opozici.

    Pokud by se strany na vzniku koalice do 18. října nedomluvili a nové orgány města na ustavujícím zasedání zastupitelstva nezvolily, pokračovalo by ve funkcích dosavadní vedení města v čele s primátorem Alexandrem Hrabálkem (ODS).

    Taková situace nastala po volbách v roce 2010. Tehdy zastupitelé na ustavujícím zasedání složili pouze slib a shodli se na tom, že nové vedení radnice bude mít čtyři náměstky primátora a 11 členů rady. Na koalici se strany dohodly více než dva měsíce po volbách až 28. prosince, kdy zvolily nové vedení města v čele se Zdeňkem Finkem (HDK).

    Hnutí ANO oslavuje vítězství v Hradci Králové. Jedničkou kandidátky byla Jana Šandová (24.9.2022) Hnutí ANO oslavuje vítězství v Hradci Králové. Jedničkou kandidátky byla Jana Šandová (24.9.2022) | ČTK / Taneček David

  • 4.Plzeň: Vítězné Spolu vyšachovali

    Pětačtyřicetiletý Roman Zarzycký (ANO) se stal primátorem Plzně. Uplynulé čtyři roky působil jako první náměstek primátora.

    Na ustavujícím zasedání zastupitelstva Plzně ho schválilo 31 ze 46 přítomných zastupitelů, proti bylo šest členů opozice z ODS a TOP 09, tři zastupitelé se zdrželi a zbylí nehlasovali.

    Čtvrté největší město v zemi s více než 170 000 obyvateli povede jedenáctičlenná rada, kterou tvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň. Nová koalice má v zastupitelstvu 28 hlasů ze 47. Rada se proti dosavadní sestavě rozšíří o dva členy, ze čtyř na tři se sníží počet náměstků.

    Odpor po podpoře z SPD

    Volby v Plzni vyhrálo Spolu, které má stejně jako ANO 15 z 47 křesel v zastupitelstvu. Pro Plzeň má pět mandátů, SPD, STAN a Piráti po čtyřech.

    ANO si však původně předdomluvilo podporu dvou nezávislých kandidátů, kteří byli zvoleni za SPD. A tahle podpora se výrazně znelíbila u stranických špiček Pirátů a STAN. Zuřil i šéf Pirátů Ivan Bartoš (42).

    Memorandum Piráti podepsali se STAN a ANO. ANO ovšem jedná o podpoře se dvěma nezávislými kandidáty SPD, s čímž mám velký problém. U Pirátů rozhodují místní sdružení, ale existují kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ uvedl Bartoš. K podpoře kandidátů SPD tak nakonec nedošlo.

    Novým primátorem Plzně se stal Roman Zarzycký (ANO) Novým primátorem Plzně se stal Roman Zarzycký (ANO) | ČTK/Miroslav Chaloupka

  • 5.České Budějovice: Jih ovládla ODS

    ODS šla v jihočeských Českých Budějovicích do voleb samostatně a jasně zvítězila. V krajském městě jí dalo hlas 29,35 % voličů. „Je to nejlepší výsledek samostatné ODS mezi velkými městy. Nedělali jsme žádnou koalici, sestavili jsme silný tým,“ pochvaloval si jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). 

    České Budějovice nakonec povede koalice ODS, Společně pro Budějovice, Piráti a Jihočeši 2012. Dohromady má 23 zastupitelů ze 45.

    Primátorkou se stala Dagmar Škodová Parmová z ODS, je první ženou v této funkci v historii města. Hlasovalo pro ni 23 ze 43 přítomných. Je první ženou v této funkci v historii města. České Budějovice povede koalice ODS, Společně pro Budějovice, Pirátů a Jihočechů 2012.

    Je to velká radost, ale také velká zodpovědnost. Nečeká nás snadné období, budeme se muset vyrovnat s vysokou inflací a energetickou krizí. Doufám, že společně provedeme město tímto obdobím a vybudujeme metropoli 21. století,“ uvedla po zvolení nová primátorka. Ve funkci nahradila Jiřího Svobodu (ANO), jenž město vedl osm let.

    ODS získala v komunálních volbách v Českých Budějovicích 16 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO se 13 mandáty. Třetí hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá SPD má čtyři mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je KDU-ČSL a TOP 09 se třemi mandáty. Jihočeši 2012 měli jednoho zástupce Martina Maršíka, který se do samosprávy dostal jako kandidát HOPB.

    Nová primátorka Český Budějovic Dagmar Škodová Parmová Nová primátorka Český Budějovic Dagmar Škodová Parmová | ČTK/Václav Pancer

    Jsem ráda, že se nám podařilo vytvořit koalici, která bude konstruktivně pracovat. Naše vedení kopíruje krajskou koalici a také je bez hnutí ANO. Chceme především investovat do dopravy a velkých staveb,“ uvedla primátorka. Dodala, že koalice chce spolupracovat s opozicí a připravované projekty s ní projednávat.

    Statutárním náměstkem primátora se stal Petr Maroš (ODS), pod jehož kompetence mimo jiné spadá investiční výstavba, příprava velkých projektů, finance a ekonomika. Dalším náměstkem je bývalý ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš (ODS). Bude mít na starost dopravu, územní plán, architekturu a povede městskou policii. Posledním náměstkem za ODS se stal Michal Šebek, jehož náplní mimo jiné bude správa veřejných statků nebo IT. Náměstkyní pro kulturu a životní prostředí je Zuzana Kudláčková (Piráti). Památkovou péči a majetek pak bude mít na starosti Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice), jenž ve stejné funkci působil i v předchozím volebním období.

    Bureš, Kudláčková a Bouzek budou ve svých funkcích uvolnění, tedy s nárokem na plný plat. Podle koaliční dohody bude mít ODS v novém vedení města převahu. Z 11 míst v radě jich obsadí sedm. Tři radní budou mít dohromady Společně pro Budějovice a Piráti. Jedno místo v radě připadne Jihočechům 2012.

  • 6.Jihlava: Topka vyklízí magistrát

    Rovnou 14 míst z 37členného zastupitelstva v Jihlavě obsadilo ANO pod vedením Radka Popelky (51). Pro hnutí se jedná o významný úspěch, protože získalo o 4 křesla více oproti minulým komunálním volbám. Vládní strany pak zaznamenaly dílčí úspěchy. ODS s lidovci urvali pro sebe druhou příčku a po čtyřech mandátech mají i Piráti a STAN.

    Naopak propad znamenají volby pro TOP 09 a Zelené, kteří se letos na magistrát vůbec neprobojovali. A stejný ústup ze slávy v Jihlavě zaznamenala i ČSSD, která nedokázala obhájit své dva mandáty.

    Koalice bez obžalované Nagyové

    Jihlavským primátorem byl zvolen Petr Ryška z ODS, dosavadní náměstek primátorky. Primátorský post tak nepřipadl vítězi voleb, kterým bylo hnutí ANO. Ryška vystřídal Karolínu Koubovou z Fóra Jihlava, jejíž uskupení Pirátů a Fóra bude v opozici. Koaliční smlouvu podepsali zástupci ANO 2011, ODS a KDU-ČSL. Vítězné hnutí ANO má tři ze čtyř náměstků, lidovci jednoho.

    Náměstky primátora za ANO se stali Radek Popelka, Jiří Pokorný a Richard Šedivý. Za lidovce obhájil místo náměstka Martin Laštovička. V nové městské radě má ANO celkem pět zástupců, ODS čtyři a lidovci dva.

    Ryška po zvolení poděkoval za práci své předchůdkyni i předchozímu zastupitelstvu. „Protože minulé období čtyřleté nebylo vůbec jednoduché, i díky pandemii koronaviru nebo válce na Ukrajině,“ řekl. Podle primátora se podařilo připravit řadu dobrých projektů a nové zastupitelstvo bude mít na co navazovat.

    V opozici budou v Jihlavě vedle Pirátů a Fóra Jihlava i SPD a STAN. Tyto tři subjekty mají shodně po čtyřech mandátech.

    O personálních otázkách rozhodovali zastupitelé veřejnou volbou. Městská rada v Jihlavě má nově 11 členů, o dva víc než doposud. Počet lidí na uvolněných funkcích, tedy s nárokem na plný plat, se naopak snížil z šesti na pět. V minulé radě byli vedle tří náměstků uvolnění také dva radní.

    Koalice má 24 hlasů z celkových 37, Jana Nagyová z ANO zatím nebude její součástí. Vyžádali si to ODS a lidovci kvůli tomu, že je Nagyová společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Slib jihlavské zastupitelky dnes Nagyová složila.

    Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu hnutí ANO v Jihlavě. Na snímku  Jana Nagyová (24. 9. 2022) Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu hnutí ANO v Jihlavě. Na snímku Jana Nagyová (24. 9. 2022) | ČTK / Loskot Jaroslav

  • 7.Pardubice: Úspěch pro ČSSD

    O 39 křesel se bojovalo v Pardubicích, kde své vítězství obhajovalo a obhájilo hnutí ANO, kterému připadne 12 mandátů. Druhá skončila koalice SPOLU a třetí příčku si pro sebe urvala ČSSD, pro kterou je každý takový výsledek velký úspěch, jelikož strana je po vypadnutí ze Sněmovny v krizi.

    V zastupitelstvu nově zasedne ve třech lidech i SPD a poprvé se v něm objeví i tři zástupci z uskupení Naše Pardubice. Naopak letos voliči nedali důvěru komunistům, kteří obhajovali dva mandáty.

    V Pardubicích vznikl velmi brzy po volbách koaliční trojblok, který vede jednání s ostatními subjekty. Tvoří ho vítězné hnutí ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. Dohromady mají 20 křesel, zastupitelstvo má 39 členů.

    Pimátorem se stal Jan Nadrchal z ANO. Funkci bude zastávat poprvé. Protikandidáta na ustavující schůzi zastupitelstva neměl. Hlasovalo pro něj 21 z 36 přítomných zastupitelů.

    Nadrchal byl minulé volební období nejprve zastupitelem, od roku 2020 náměstkem primátora.

    Spolu jde do opozice

    Pardubické uskupení Spolu již dříve oznámilo, že půjde do opozice. Koaliční většina na pardubickém magistrátu je podle něj levicová a Spolu by nemohlo uskutečňovat svůj program.

    „Dostali jsme nabídku tuto koalici rozšířit. Její parametry ale odpovídaly tomu, že většina už existuje a nás je třeba pouze k dosažení pohodlné majority a klidu v zastupitelstvu. Těžko bychom také realizovali náš volební program, pokud uvnitř koalice již existuje jiná, navíc dle slibů na plakátech značně populistická většina,“ řekl předseda pardubické TOP 09 Ondřej Müller.

    Volební štáb hnutí ANO v Pardubicích (24.9.2022) Volební štáb hnutí ANO v Pardubicích (24.9.2022) | ČTK / Vostárek Josef

  • 8.Liberec: Velký boj a úspěch trojkoalice

    Primátorem Liberce bude dál Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) z vítězného uskupení starostů, TOP 09 a KDU-ČSL. Na ustavujícím zastupitelstvu pátého největšího města v zemi pro něj v tajné volbě hlasovalo 29 z 39 zastupitelů. Protikandidáta neměl. Šestapadesátiletý Zámečník je v čele města od listopadu 2018. Před ním naposledy v Liberci funkci primátora obhájil Jiří Kittner (ODS), který byl v roce 2006 zvolen potřetí v řadě.

    V Liberci bude vládnout dál takřka identická koalice jako poslední čtyři roky. Ke starostům, ANO a ODS přibyli Piráti, kteří se do libereckého zastupitelstva dostali poprvé. Koalice má 29 z 39 mandátů, v opozici dál zůstalo uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) a nováček v zastupitelstvu - hnutí SPD. Starostové ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů, druhé ANO 11 a třetí LOL šest. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

    Rada města bude dál jedenáctičlenná. Počet takzvaně uvolněných náměstků, tedy na plný úvazek, ale stoupne na základě dnešního rozhodnutí zastupitelstva ze čtyř na šest. Členy rady budou dnes zastupitelé teprve volit.

    Starostové získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

  • 9.Ústí: Velká obhajoba ANO

    S jasnou převahou zabodovalo v Ústí nad Labem hnutí ANO, které vede dosavadní primátor Petr Nedvědický (67). Z 37 zastupitelských křesel jich obsadí rovnou 13, což je o 4 mandáty lepší výsledek než v roce 2018.

    Druhou příčku obsadilo hnutí PRO! Ústí, jež pošle na magistrát 8 zastupitelů, a třetí skončila koalice SPD a Trikolory s 5 zastupiteli. U voličů pak propadly zcela zbylé strany koalice SPOLU, tedy TOP 09 i lidovci. A ústup ze slávy ve své baště zaznamenali komunisté, kteří přišli o své tři zastupitele.

    Primátorem v Ústí nad Labem byl opět zvolen Petr Nedvědický z hnutí ANO, které volby v Ústí vyhrálo. Do funkce prvního náměstka byl na dnešním ustavujícím zastupitelstvu zvolen Tomáš Vlach z ANO. Druhým náměstkem se stal Bohumil Ježek z SPD a třetí náměstkyní Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů (UFO). Všichni čtyři budou vykonávat funkci jako uvolnění, tedy s nárokem na plný plat. Uvolněný bude také dnes zvolený radní Pavel Tošovský.

    Zastupitelé UFO Petr Křivan a Jiří Madar byli z volby Nechybové překvapeni. Nechybová dnes novinářům řekla, že o jejím vstupu do koalice nevěděli. „Byla jsem v podstatě seznámena pár minut před jednáním, že tu důvěru v to, co jsem tady odvedla a jaké mám zkušenosti, kvalifikaci a předpokladu, mám,“ řekla novinářům Nechybová.

    V radě usedne také Michal Mohr z SPD, Eva Nováková z ANO, Jiří Horák z ANO a Eva Fialová z ANO. Všichni budou neuvolnění.

    Volby v Ústí nad Labem vyhrálo hnutí ANO, získalo 13 mandátů. Druhé bylo PRO! Ústí a získalo osm mandátů, pět křesel v zastupitelstvu obsadila koalice SPD s Trikolorou, ODS získala čtyři mandáty stejně jako Vaše Ústí, tři mandáty má UFO.

    „Náš program je v podstatě o tom, co jsme říkali od samého počátku. Jde nám o pořádek ve městě formou změny statutu města. Myslím si, že to byl požadavek všech stran, co tady dnes sedí,“ řekl dnes po svém zvolení novinářům primátor. Vláda chce dále kromě jiného podporovat výstavbu bytů a opravy komunikací.

    Součástí nové vlády je z ODS pouze Tošovský. ODS už dříve na svém facebookovém profilu odmítla, že někdy zvažovala nebo projednávala možnou koalici s SPD. Tošovský řekl, že není součástí koalice. „Já nejsem v koalici. Já jsem přislíbil vítězi voleb ANO, že podpořím jejich návrhy,“ řekl Tošovský. „Nic jsem nepodepisoval, žádnou koaliční smlouvu,“ doplnil Tošovský, který v uplynulém volebním období vykonával funkci náměstka primátora. „Nešlo mi o funkci. Šlo mi o tu odvedenou práci,“ sdělil Tošovský. Dodal, že nemíní odcházet z ODS.

    Předseda strany Petr Fiala takový postup považuje za nepřijatelný, řekl serveru Hlídacipes.org. „V nejbližší době se sejdou příslušné orgány ODS, aby přijaly adekvátní řešení,“ uvedl Fiala.

    Hnutí ANO oslavuje vítězství v Ústí nad Labem (24.9.2022) Hnutí ANO oslavuje vítězství v Ústí nad Labem (24.9.2022) | ČTK / Hájek Vojtěch

  • 10.Karlovy Vary: Primátorka zůstala stejná

    V Karlových Varech vznikla koalice vítězného ANO, Karlovaráků a Spolu. Strany už podepsaly memorandum o spolupráci.

    Koalice v čele města se proti předchozím rokům téměř nezměnila, znovu ji tvoří stejné strany, jen složení rady bude mírně odlišné v důsledku posílení ANO v komunálních volbách.

    Primátorkou Karlových Varů bude opět Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). „Mluvili jsme se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva, a dohodli jsme se na uzavření spolupráce s Karlovaráky a SPOLU,“ konstatovala Pfeffer Ferklová.

    V devítičlenné radě bude pět uvolněných, tedy plně placených radních, a to primátorka, tři náměstci a jeden uvolněný radní. Koalice má v 35členném zastupitelstvu 23 křesel.

    Prvním náměstkem primátorky bude znovu Tomáš Trtek (ANO). Dalším náměstkem za ANO bude Martin Dušek. Karlovaráci budou mít náměstka Miroslava Vaňka. Uvolněným radním bude Petr Bursík (ODS z koalice Spolu). V radě má ANO šest členů, Karlovaráci dva a Spolu jednoho.

    Povolební vyjednávání:  Karlovy Vary (25.9.2022) Povolební vyjednávání: Karlovy Vary (25.9.2022) | ČTK / Kubeš Slavomír

  • 11.Zlín: V koalici ANO i ODS?

    Primátorem Zlína se opět stal Jiří Korec z hnutí ANO. Do čela krajského města ho dnes zvolilo ustavující zastupitelstvo. Hlasovalo pro něj 31 z 38 přítomných zastupitelů, pět zastupitelů se zdrželo a dva byli proti. Korec byl primátorem i v minulém volebním období, dnes neměl protikandidáta. Město příští čtyři roky povede koalice vítězného hnutí ANO, ODS, lidovců a Pirátů. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 27 křesel. V minulém období městu vládla koalice hnutí ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů.

    V minulém volebním období muselo město podle Korce nečekaně řešit covidovou krizi, poté válku na Ukrajině a její dopady. „Věřím tomu, že se s tím statečně všichni popereme, ať už my jako zastupitelé města Zlína, tak naši občané a celý náš stát. Doufám, že se nám podaří Zlín posunout vpřed a věřím, že naše spolupráce bude konstruktivní,“ uvedl Korec po svém zvolení.

    Zastupitelé zvolili také jedenáctičlennou radu města, počet členů je stejný jako v minulém volebním období. ANO obsadilo podle koaliční dohody šest křesel, tři zástupce má ODS, po jednom lidovci a Piráti.

    ANO získalo křeslo primátora, tři náměstky, z toho dva uvolněné s nárokem na plný plat, a dva radní, jeden bude uvolněný a druhý neuvolněný, nebude tedy pobírat plný plat. Za ODS jsou dva uvolnění náměstci primátora a jeden neuvolněný radní. Lidovci obsadili křeslo neuvolněného náměstka, Piráti mají uvolněného radního. Uvolněných pozic v radě je sedm, což je o dvě více než v minulém volebním období. Přibyl jeden uvolněný náměstek a jeden uvolněný radní, bude to znamenat náklady vyšší o 120 000 korun měsíčně. Korec to minulý týden při podpisu koaliční smlouvy odůvodnil tím, že prioritami budou doprava a bydlení a je třeba se jim plně věnovat.

    Jako uvolněný bude svou funkci vykonávat Korec, také náměstek primátora Michal Čížek (ANO), který se bude zabývat investičními projekty v dopravě, náměstek Pavel Brada (ANO), který bude mít na starosti prostorové a územní plánování, architekturu a přípravu rozvojových ploch. Uvolněný pro funkci náměstka bude také Miroslav Chalánek (ODS) odpovědný za ekonomiku a energie, také Martina Hladíková (ODS), která bude mít na starosti školství, kulturu a památkovou péči. Uvolněným radním pro dopravu bude Václav Kovář (ANO), bydlení bude mít na starosti radní Jiří Robenek (Piráti).

    Hnutí ANO získalo ve Zlíně 14 mandátů, což je o pět více než před čtyřmi lety. ODS má sedm mandátů, lidovci s podporou TOP 09 a Piráti mají po třech mandátech. V opozici je Hnutí Zlín 21, které skončilo ve volbách druhé a získalo sedm křesel, čtyři mandáty má SPD, STAN tři.

    Komunální volby ve Zlíně: Vpravo primátor Jiří Korec (ANO), vedle něj Tomáš Goláň (ODS) se zástupci liovců a Pirátů Volfem a Robenkem Komunální volby ve Zlíně: Vpravo primátor Jiří Korec (ANO), vedle něj Tomáš Goláň (ODS) se zástupci liovců a Pirátů Volfem a Robenkem | Foto Blesk - Slávka Červená

  • 12.Olomouc: V čele dál ANO

    Vítězné hnutí ANO v Olomouci podepsalo koaliční smlouvu se zástupci hnutí ProOlomouc, Pirátů a spOLečně. Primátorem zůstane lídr ANO Miroslav Žbánek. Dohodnutá radniční koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. 

    V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a spOLečně.

    Součástí koaliční smlouvy je rozdělení míst v jedenáctičlenné městské radě. Hnutí ANO v ní připadne šest pozic, hnutí spOlečně dvě a koalice ProOlomouc a Piráti obsadí tři místa. Primátor bude mít šest náměstků. Za hnutí ANO usednou do uvolněných funkcí radních Miroslava Ferancová a Miloslav Tichý, za hnutí spOlečně jeho lídr Otakar Štěpán Bačák a za ProOlomouc a Piráty Tomáš Pejpek, Kateřina Dobrozemská a Viktor Tichák.

    Žbánek po podpisu koaliční smlouvy novinářům řekl, že nová koalice se bude muset vyrovnat s energetickou krizí a složitou hospodářskou situací. Koaliční smlouva podle něj svou strukturou reflektuje programové cíle, na kterých se zástupci ANO, ProOlomouc, Pirátů a spOLečně při povolebních jednáních shodli.

    „Odkazuje i na složitou dobu, ve které se nová koalice formuje, hlavně z pohledu energetické a ekonomické situace Olomouce, České republiky, Evropy a světa,“ uvedl Žbánek.

    Zasedání zastupitelského klubu ANO v Olomouci. V červeném svetru primátor Miroslav Žbánek. Zasedání zastupitelského klubu ANO v Olomouci. V červeném svetru primátor Miroslav Žbánek. | ČTK/Luděk Peřina

  • 13.Ostrava: Macura jasným vítězem

    ANO v Ostravě volby jednoznačně opanovalo a získalo 21 ze 47 mandátů. „Tentokrát jsem to opravdu nečekal,“ může parafrázovat úsměvný výrok zpěváka Karla Gotta (†80) ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Po čtyřech letech opět smetl všechny soky.

    ANO vyhrálo se ziskem 33,97 procent všech hlasů a hodně daleko za sebou nechal svého rivala - koalici SPOLU. Ta má pouhých 9 mandátů. Třetí je Ostravak s osmi zastupiteli.

    „S výsledkem voleb jsem spokojený,“ hlesl Tomáš Macura. „Jsme specifický region. Jsou zde navíc lidé, kteří se zkrátka umějí domluvit,“ poznamenal Macura. Primátorem Ostravy se opět stal Tomáš Macura z vítězného hnutí ANO. Na ustavujícím zasedání ve středu 19. října pro něj hlasovalo 38 z 54 přítomných zastupitelů. 

    V Ostravě podepsaly koaliční smlouvu o vedení města vítězné hnutí ANO s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. „Městská rada bude mít v nadcházejícím volebním období 11 členů, z toho hnutí ANO obsadí šest pozic,“ řekl Macura. Spolu podle něj připadnou čtyři místa radních a Pirátům zbylé jedno místo.

    Video  CELÝ ZÁZNAM: Boj o Ostravu! Hádky o energie i zbytečné investice v předvolební debatě Blesku  - Mall TV a Blesk TV
    Video se připravuje ...

panda82 ( 18. října 2022 16:18 )

Co to je koalice, další slepenec, jak vládne koalice jeden hot a druhý čehý , v tak velkém městě? na jak dlouho to koalicovat?

denisz ( 27. září 2022 15:42 )

Je úžasné, že se hnutí ANO dohodne i s jinak orientovanými stranami, když to prospěje místním občanům a obci. Nedivím se, že je ANO stále populární a přitažlivé. Z toho by se měli poučit i jiné strany, co si rádi falešně říkají demokratické. Komunální volby jsou spíše o osobnostech, co pro občany hodně udělali, než o stranách. Zbožná stranická ideologická přání na stranických ústředí odtržených od reality narážejí na každodenní realitu praktického života lidi na lokální úrovni, kde se dobře znají. Pekarovou tam nikdo nebere vážně, Fialu nerespektují a hojně vytvářejí koalice i s ANO, když je to přínosem a osvědčilo se.

DanY67 ( 27. září 2022 13:59 )

Macura ten tam nemá co pohledávat.Kolik už utopil peněz v kongresovém centru a to ještě ani nezačali se stavbou.🙈

Locust ( 27. září 2022 12:04 )

Jsem pro to, aby vstup do vrcholné politiky byl věkově omezen a to jak nejnižší hranicí,tak i maximální hranicí..Do normálního zaměstnání zvlášť ve státní sféře, už nikoho nevezmou po dovršení 70 let (spíše 60) a i na řidičák musí mít člověk zdravotní potvrzení, tady se cpou na funkce lidé blíže k 80...co tam asi tak mohou dělat.ať si pan pMUDr.Svoboda občas zaoperuje,pokud se mu někdo svěří, ale ať se necpe na primátora...V senátu je to podobné. Bude to kecárna převážně seniorů, kteří mají své profese, ale proč si nechodit za velké peníze pokecat...NSenát bych zrušila. žádnou pojistku demokracie v něm nevidím

fotrpjotr ( 27. září 2022 09:11 )

To bude zase tunel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa