Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Měsíc do komunálních voleb nechává Pražany klidnými. Do volebních komisí se nehrnou

Autor: ČTK - 
23. srpna 2022
10:37

Zájem Pražanů o účast v okrskových volebních komisích sestavovaných pro volby do zastupitelstev obcí je zatím nízký. Měsíc před volbami nemají radnice místa v komisích obsazena, své delegáty mohou nicméně do komisí do středečního odpoledne hlásit politické strany a hnutí. Dobrovolníků z řad veřejnosti je letos méně, než kolik se do okrskových komisí hlásilo loni, kdy se konaly parlamentní volby. Na některých radnicích je zájem lidí z řad veřejnosti asi o třetinu nižší, než bylo pro volby do obecních zastupitelstev běžné v minulých letech. Vyplývá to z vyjádření zástupců radnic, které ČTK oslovila. Volby do obecních zastupitelstev se uskuteční 23. a 24. září.

Volební komise pro komunální volby musí mít ze zákona alespoň šest členů. V Praze 6, která patří k největším městským částem, stanovuje úřad podle velikosti volebního obvodu komise o sedmi až deseti členech. Cílem je zajistit snazší administraci a mít personální rezervy, uvedl mluvčí radnice Jiří Hannich. „Zákonem stanovený minimální počet máme aktuálně pokrytý. Nicméně v naší městské části vždy stanovujeme vyšší počet členů ve volebních komisích, v tomto ohledu máme nyní obsazenost kolem 70 procent,“ uvedl Hannich s tím, že v městské části bude celkem 104 volebních komisí.

Nabídky na členství v komisi Praha 6 zveřejňuje prostřednictvím radničních novin, na svém webu a na sociálních sítích. Radnice přímo oslovuje zaměstnance úřadu a o možnosti zasednout v komisi informuje vysokoškoláky. Podobně podle mluvčích postupují i ostatní radnice městských částí.

Nedostatek dobrovolníků

V osmé městské části bude 108 okrskových komisí, v nichž zasedne 670 lidí. Zájemců o účast je nyní dostatek, sdělil mluvčí Martin Šalek. Místa radnice zaplnila zvláště dobrovolníky z řad veřejnosti. Počet lidí, které do okrskových volebních komisí delegují volební strany, podle něj v posledních letech klesá. Totéž k počtu nominantů politických subjektů uvedla mluvčí Prahy 5 Lenka Abessi. Tam ale potřebných zhruba 650 míst pro volební komisaře, kteří budou zasedat v 81 komisích, dosud neobsadili a zájemce o účast nadále hledají.

Nedostatek dobrovolníků evidují Praha 2, Praha 10 a 12. V Praze 2 bude 45 okrsků a do komisí tak potřebují 270 osob. Z řad veřejnosti se dosud podle mluvčí Andrey Zoulové přihlásilo 21 osob. Ve volebních komisích 109 okrsků, které spravuje Praha 10, by podle mluvčího Jana Hamrníka mělo zasednout asi 700 lidí. Zatím se nahlásila asi třetina potřebného počtu. V Praze 12 podle Petry Svobodové z odboru komunikace radnice chybí do potřebného počtu 300 komisařů nyní 20 lidí. Další místa tak budou obsazovat delegáti kandidujících politických stran a hnutí, které lze nominovat do středečního odpoledne. Pokud zůstanou volná místa, budou je radnice obsazovat úředníky a zaměstnanci svých příspěvkových organizací, informovali někteří zástupci městských částí Prahy.

Proti loňským parlamentním volbám je zájemců o místo v komisi méně. Důvodem je podle mluvčích Hannicha a Šalka zvláště to, že komunální volby jsou náročnější na sčítání hlasů a celkovou administraci. Podle Abessi svou roli hraje i menší zájem občanů o regionální politiku. V některých městských částech ale pozorují nižší zájem o účast v komisi i oproti komunálním volbám v roce 2018. Například v Praze 10 je to podle Hamrníka asi o 40 procent méně, což mluvčí přisuzuje obavě z covidu-19 u některých komisařů. Nižší počty zájemců jsou i v Praze 12. Podle Svobodové to ovlivňuje stanovený termín voleb, kdy se proti říjnovému termínu budou volby konat na konci září. Posunuly se tak i termíny pro hlášení se do komisí. Lidé jsou nyní na dovolených a do komisí se tak nehlásí, uvedla.

Video  Průvodce komunálními volbami  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa