Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vozíčkáři mají smůlu: Medailistu z paraolympiády nepustili na vnitro

Autor: Jakub Tomek - 
8. dubna 2019
18:15

Paralympijský medailista v plavání a kandidát do europarlamentu Jan Povýšil (36) zažil pořádný šok. Pracovníci ministerstva vnitra ho odmítli vpustit do budovy na pražské Pankráci. Na vrátnici mu řekli, že do budovy vozíčkáři nesmí.

Pětinásobný bronzový medailista z paralympiády se chtěl v pondělí zúčastnit losování čísel pro kandidátní listiny do květnových eurovoleb. Do budovy ale nebyl vpuštěn. „Dostal jsem se nakonec jenom před turniket. Tam byl milý vrátný, ale pak mi jedna úřednice řekla, že mám prostě smůlu kvůli provoznímu řádu,“ řekl Blesku Povýšil, který v květnových volbách kandiduje jako dvojka hnutí Evropa společně.

Budova ministerstva podle vyjádření úředníků není bezbariérová a z bezpečnostních důvodů tam nemají vozíčkáři povolený přístup. „Je to úplně absurdní, že v dnešní době vozíčkáři zakážou přístup do veřejné budovy,“ zlobí se teď paralympionik. „Nikdy se mi nestalo, že by mě odmítli někam vpustit,“ řekl pro Blesk paralympionik, který se dostal i na Eiffelovu věž v Paříži. 

Ministerstvo se omluvilo stářím budovy

Sám Povýšil Blesku řekl, že trochu tušil, že by se nemusel do budovy dostat. „Myslel jsem, že by mohli udělat výjimku,“ odpověděl. Ministerstvo se později za nepříjemnosti omluvilo na Twitteru.

„Bohužel výšková budova z roku 1978, respektive provozní řád, umožňuje z evakuačních důvodů vstup vozíčkářů jen do přízemí. Zmocněnce hnutí Evropa společně jsme předem informovali,“ dodal. Podle resortu tak situaci nešlo jinak vyřešit. Tomu se ale Povýšil diví. „I do Národního divadla, které je mnohem starší, vás pustí,“ namítá.

Na vozíček se Jan Povýšil dostal kvůli úrazu na školním výletě v Itálii, kdy si na tobogánu rozdrtil krční obratel.

Vylosovali čísla

Státní volební komise v pondělí vylosovala čísla, pod kterými budou jednotlivá politická uskupení na volebních lístcích. Do letošních eurovoleb jde 39 uskupení. Například ODS má číslo pět, ČSSD dostala »šťastnou« sedmičku, Piráti číslo 27 a. vládní hnutí ANO má třicítku.

tojehnus ( 8. dubna 2019 22:41 )

Pipina se dáví svejma zvratkama.

tojehnus ( 8. dubna 2019 22:38 )

To u nás pořad panuje, bohužel. Nepostižení se cítí jak nadlidi, hlupci.

pipa111 ( 8. dubna 2019 21:24 )

qmurq ( 8. dubna 2019 21:12 )

jasoň, už se omluvili. Tak se cejtil Zeman když ho světová delegace "zapomněla" na vozejku v Číně.

qmurq ( 8. dubna 2019 21:05 )

Pípo. Tak si ho milostivá vygůgli, ten se zviditelnil pílí sám. Koukám že je i výtečný fotograf. jestli tě porazili, nedivím se, měli i couvnout. Ty jseš zlá a chodíš po svejch, žilinská naplavenino.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa