Železná socha znázorňuje bytost podobnou muži, které její úd zezadu probodává vlastní srdce. Opavská organizace OKO ji umístila v rámci venkovní výstavy Sochařské city před obchodní dům Breda & Weinstein už v předvánočním čase. Tvrdě narazila.

„Hnus, úpadek! Tohle že je umění? Máme na to koukat zrovna před Vánocemi?,“ bouřili se Opavané a bombardovali město a pořadatele, ať sochu odstraní.

Po kritice stěhování

Nemálo osočování i vulgarit si slízl sám autor Libor Hurda. „Pro klid duší, socha daňového poplatníka nestála nic. Nechlastám, nefetuji! Každý má právo na svůj názor,“ vzkázal kritikům a divil se, že v Českých Budějovicích, kde také byla vystavena, nikomu nevadila.

Kritici tak „překřičeli“ ty, kterým se dílo líbí a Ego bylo raději přesunuto mezi sochy stejného autora do zahrady u Domu umění. „Socha budí mnoho emocí, zájem o ni nás vyprovokoval k přivezení dalších děl autora,“ uvedli organizátoři. 

Vadila před školkou

Jenže to nebyl problémům konec. Zahrada leží přímo naproti církevní školce a tentokrát se s odporem kvůli soše ozvali rodiče dětí. Opavský magistrát potvrdil několik stížností.

Ego tak zahalila obří plachta a zájemci ji mohli spatřit je už jen při speciálních příležitostech. Dumalo se, co s ní bude dál, socha totiž měla v Opavě zůstat až do září.

Odhalená i zahalená…

Organizace OKO nyní našla řešení takřka šalamounské, připomínající pohádku o princezně Koloběžce. „Řešení je jednoduché a levné a doufáme, že uspokojí všechny. Plot kostelní zahrady zakryje od  banner s neutrálním břečťanem a socha Ego bude odhalena,“ uvedla ředitelka Marcela Mrózková Heříková.

Sochu tak uvidí pouze ten, kdo ji vidět chce, jinými slovy, kdo vstoupí do zahrady. Kvůli instalaci jiné výstavy veřejnost opět uvidí sochu Ego od 28. ledna.

VIDEO: Odhalení sochy zpěvačky Věry Špinarové v Ostravě v říjnu 2018. I toto dílo stále vyvolává emoce.

Fotogalerie
4 fotografie