Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

DivnoBrno: 9 míst, nad kterými turista žasne a Brňák mávne rukou!

/
  • V Brně snad na každém kroku najdete kuriózní sochy, značky, nápisy...
    4. dubna 2017 ● 06:01

    V Brně to žije. Moravská metropole skrývá spoustu úsměvných míst a především soch. Paradoxy, podivné nápisy, prezidentská ulička, sochy připomínající mužské přirození a další. U některých se stojí fronta, jiné lidé nevědomky obchází. Podívejte se, co všechno město ukrývá.

  • 1.

    Kůň, žirafa nebo penis?

    Jezdeckou sochu Jošta Lucemburského provázely dohady už před jejím vznikem. Místním se nelíbil vzhled samotného koně, který dlouhýma nohama připomíná spíše žirafu. Díky výšce sochy je možné pod ní volně procházet, což se jí stalo osudným. Kůň-žirafa je momentálně nejoblíbenější atrakcí v centru města. Když se člověk postaví mezi jeho přední nohy, hlava koně z podhledu připomíná penis. Na tento fakt upozornili lidé na sociálních sítích již pár dní po slavnostním odhalení sochy. Autor, Jaroslav Róna, se nad těmito názory rozčiloval. „Zdá se, že ti někteří Brňané na uměleckých artefaktech vyhledávají jenom genitálie. Když budou dovedně zacházet s fotoaparátem, dokážou genitálie nafotit na čemkoliv,“ řekl tehdy MF Dnes. Nutno podotknout, že v Brně je možné vše, a tak kůň není opravdu jedinou sochou, která penis připomíná.

    Jezdecká socha Jošta Lucemburského připomíná z určitého úhlu penis.
    Autor: Foto Blesk - Jolana Halalová

  • 2.

    Brněnský orloj bez času

    Město přišel na 12 milionů korun, přivezli ho až z JAR a čas z něj nevyčtete. V 11 hodin, což je podle tradice brněnské poledne, z něj vypadne skleněná kulička. Místní lidé orloj nemají příliš v lásce. Vzhledem k jeho tvaru dostal hodinový stroj mnoho nelichotivých jmen. Brňané mu přezdívají okurka, náboj, jiní ho opět přirovnávají k penisu. Stal se neoblíbenou raritou. „Sejdeme se u ko**ta,“ zní jedna z oblíbených frází. Každý v Brně ví, jaké místo má dotyčný na mysli. Během Silvestra navíc orloj dostává ochranný obal, který připomíná tampon. Brno si v tomto ohledu tedy příliš nepomáhá. Nyní navíc dostal konkurenci v podobě nárožních hodin. Brňané tak konečně budou vědět, kolik je. Číst můžete ZDE

    Brněnský orloj má těžkou konkurenci. Skutečné hodiny s ručičkami
    Autor: Jolana Halalová, archiv Blesk.cz

  • 3.

    Jediná značka v Česku, ze které se kouří!

    Vynalézavost Brňanů nezná hranic. Vedle nejvyššího správního soudu v Brně najdeme netradiční dopravní značku. Z té se totiž nepřetržitě kouří! Jedná se o pozůstatek dob minulých, kdy se v Brně vytápělo párou. Ve více místech tak vznikly komínky, které odvádí páru z podzemí. Historické centrum města je dodnes vytápěno tímto způsobem, je totiž pro Brno nejšetrnější. Technické sítě tak vtipně spojily příjemné s užitečným a na odvod páry připevnili zákaz vjezdu. Vznikla tak unikátní značka, která k městu již neodmyslitelně patří. 

    Kouřící značka? Každý den město upouští páru.
    Autor: Foto Blesk - Jolana Halalová

  • 4.

    Exekutor s pračkou straší před soudem

    Další z brněnských soch, která dostala přezdívku. Najedeme ji hned vedle kouřící značky, naproti jezdecké soše. Tři vtipy na jednom místě! Původní záměr Mariuse Kotrby, autora sochy, bylo znázornění spravedlnosti. Muž, který zvedá těžký kvádr, symbol spravedlnosti. Ta je podle autora zároveň těžká i křehká. Místní si sochu překřtili na exekutora s pračkou. Čas od času se na soše objeví nápis, kresba, v zimě dokonce dostal šálu. Tu darovala skupina Užaslých, které mají na svědomí zvelebení jedné z nejdůležitějších brněnských soch. 

    Exekutor s pračkou dostal nový nápis: Nikdo mi nelže.
    Autor: Jolana Halalová

  • 5.

    Masaryk žasne!

    Na soše T. G. Masaryka se loni objevila pletená dečka s nápisem ŽASNU. Do druhého dne zmizela, což rozpoutalo dohady mezi vedením města a policií. Na městskou policii se tehdy obrátil nespokojený občan, kterému se dečka nelíbila. Policie tedy dečku sundala a zabavila. K tomu se vyjádřil tehdejší náměstek primátora, Matěj Hollan. Na svůj facebookový profil napsal: „Socha je města Brna a nedomnívám se, že by nám to jako vlastníkovi vadilo.“ Kde dečka skončila, se dodnes neví, ovšem je jasné, kdo je tvůrcem originálního nápisu. Skupina Užaslí, která funguje od roku 2011 se pomocí háčkovaných a pletených deček vyjadřuje k politickému a společenskému dění v Brně. Ve své podstatě nelze jejich počínání označovat za vandalismus. Dečky totiž objektům vůbec neškodí. 

    Masaryk žasne! V Brně ozdobila sochu originální dečka.
    Autor: Jolana Halalová

  • 6.

    Knedlík v ruce Primitiva

    Na Zelném Trhu v Brně najdeme sloup Nejsvětější trojice. Ten je obklopen dvěma sochami, z nichž jedna patří svatému Primitivovi. Právě v ruce Primitiva se objevil knedlík! Obyčejný houskový knedlík v původním obalu »zdobil« sochu téměř týden, než si jí všimla s největší pravděpodobností policie a nechala knedlík ze sochy odstranit. Brno tak jasně dokazuje, že zde není nic nemožné. Na jednom z nejrušnějších míst v centru města tak třímala socha knedlík, kterého si nikdo z kolemjdoucích ani nevšiml.

    Knedlík v ruce Primitiva? Vydržel týden, než si jej všimli strážníci.
    Autor: Jolana Halalová

  • 7.

    Ulička Václava Havla, ulička dvou prezidentů

    Od ledna 2014 nese ulice v blízkosti divadla Husa na provázku jméno bývalého prezidenta Václava Havla. Nedlouho po odhalení názvu ulice pod Havlovo jméno přibyl jedna z nejslavnějších vět jeho nástupce: „A vy jste kdo?" Václav Klaus. V loňském roce se zřejmě neznámý vandal rozhodl, že Havla má už dost a z obou konců ulice tak cedule se jménem polistopadového prezidenta zmizela. Brno se nenechalo zahanbit a o dva měsíce později sousední Husa na provázku pořádala happening s názvem Málo bylo Havla, jehož součástí bylo odhalení vráceného názvu ulice zpět na původní místo, a to se vší parádou.  

    Ulička Václava Havla, s výrokem Václava Klause.
    Autor: Jolana Halalová

  • 8.

    Vandalismus! Ne, Amnesty International maluje Brno

    Na železničním mostu v brněnské ulici Koliště najdete zástup sedících postav. Název hlásá »vystup z řady«, a i když most autoři zcela pomalovali, nejedná se o vandalismus! Barevný počin má na svědomí umělecká skupina In dust troll, kterou si ke spolupráci přizvala brněnská skupina Amnesty Internacional. Ta patří k celosvětovému hnutí, které se zabývá ochranou lidských práv a upozorňuje na jejich porušování. Projekt na Kolišti ukazuje na vydělení ze společnosti na základě segregace školství. Ke spoustě nápisů, maleb a graffitti tak přibylo pár maleb, které mají mnohem hlubší smysl.

    Vystup z řady, hlásá nápis na mostě v Brně.
    Autor: Jiří Salik Sláma

  • 9.

    Drak musí každý rok na údržbu

    V průchodu Staré radnice v Brně visí socha draka. Jedná se vlastně o krokodýla, který podle legendy patří k hlavním symbolům města. Pod břichem brněnského draka projdou během sezony stovky místních i turistů. Někteří z nich si zřejmě chtějí vzít kousek Brna s sebou, místo suvenýrů lámou drakovi prsty! Každoroční opravu draka mají na starost pracovníci Moravského zemského muzea. Ti mnohdy musí doopravovat poškození nejen vlivem přírodních podmínek, ale také častým osaháváním draka. Pro štěstí si na něj v Brně sáhne mnoho lidí denně, socha tím ale trpí. Drak bez prstů proto dostává každý rok více než měsíční dovolenou, kdy ho v muzeu postupně dávají dohromady. 

    Brněnský drak je vlastně krokodýl! Lidé mu lámou prsty.
    Autor: Jolana Halalová
  • 10.

    V Brně je možné vše!

    Brno je město neomezených možností: Muž si kráčel s igelitkou po střeše! Více ve videu>>

    Video
    Video se připravuje ...

    Nevšední procházka v Brně: Muž si kráčel s igelitkou po střeše Blesk TV

    Fotogalerie
    19 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

jimanka: Vy jste asi Pražák,nebo naplavený Pražák, že tak špiníte Brno.

(04. 04. 2017 09:07)

holanek: Sochař Róna, autor sochy Jošty, byl nominován na cenu Evropský sochař roku. To proto, že se mu podařilo vytvořit v jedné skulptuře sochy dvěma mužům současně. Z venčí se jedná o monument věnovaný Joštovi a při pohledu zvenitř je zobrazen Matěj Hollan. Ví to nejen celé Brno, ale dvojsocha bude prezentována i v knize o krásách Česka ( obdoba knihy To je Brno ), kterou vydal brněnský Magistrát. Anglický překlad se objeví v českých kulturních domech v zahraničí a dá se tedy předpokládat, že do Brna zavítají cizinci i proto, aby se fotili jak se sochou, tak živou verzí. Nesmí však fotit s bleskem, protože to by nebylo vidět na hvězdy a Hollanův otec Jan by se zlobil. A dodatek pro pana Rónu: s udělením ceny je spojena výrazná finanční prémie. Drobná ukázka z dalších částí knihy: Na fotografii je pamětní deska události z pražského Hlavního nádraží s textem: Zde byl policií zachycen a legitimován Břetislav Rychlík, kterého si příslušníci spletli s bezdomovcem. Na paměť tohoto odporného činu, hnusného útoku proti lidskosti, bylo Hlavní nádraží přejmenováno na Nádraží Břetislava Rychlíka.

(04. 04. 2017 08:29)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy