Orloj na náměstí Svobody v Brně obyvatelé města kritizovali už od jeho odhalení. Hodinový stroj, který na první pohled neukazuje čas, Brňany vytáčel. V 11 hodin, tedy v brněnské poledne, z něj vypadne skleněná kulička se symboly Brna, čas lze přečíst pouze s návodem. Jinak slouží spíše jako terč posměchu. Mnozí jej přirovnávají k okurce, náboji či mužskému přirození. 

Teď konečně i v Brně budou vědět, kolik je hodin. Orloj dostává konkurenci. V rámci plánu rady města Brna probíhá v těchto dnech instalace nových a oprava stávajících hodin. Nové hodiny přibyly i na náměstí Svobody.

Jak se Brňané dívají na tento nový přírůstek? „Je to změna, budu si na ně zvykat. Stejně používám mobil, ale je dobře, že tu jsou," prozradila Blesk.cz paní Jana (43). Jakub (26) zase tvrdí, že na hodiny nemá žádný názor. Ve většině se ale ozývají pozitivní komentáře. „Konečně budu vědět, kolik je hodin," říká Jan (23). Jiní kolemjdoucí si hodiny fotí a přidávají snímky na sociální sítě. 

Jak hodiny fungují?

Na sociálních sítích jako jedna z prvních o instalaci hodin informovala strana Žít Brno. K fotografii napsali: Prosíme, nelekněte se - funguje to takto: Malá ručička znázorňuje hodiny, velká minuty. Víme, že to bude na Svoboďáku jako pěst na oko, ale časem si snad zvykneme."

Pod facebookovým příspěvkem se rojí vtipné komentáře. Ondřej Václavovič píše: „A kde z toho padá kulička?" Dominik Martínek upozorňuje na nešťastný brněnský zvyk - a sice sochy, které připomínají určitou část těla: „A pokračuje to v tradici, že to z nějakého úhlu vypadá jako část rozmnožovacího ústrojí?"

V každém případě má Brno konečně hodiny, které umožní lidem zjistit, jaký čas ukazuje slavný orloj na náměstí Svobody. Jeden paradox za druhým, jak je v moravské metropoli zvykem. 

Video
Video se připravuje ...

Pražák poprvé v Brně: Proč bude penis na každém náměstí? A jak funguje brněnské metro Matěj Smlsal, David Vaníček

Jak funguje brněnský Orloj?

Web brno.cz uvádí: Hodinový stroj stál Brno necelých 12 milionů korun. Šest metrů vysoké hodiny z žuly, kterou přivezli z JAR, jsou jednou z brněnských rarit. Čas na nich zjistíte snad jen podle návodu:

V horní části obelisku je viditelná skleněná lupa, která postupně zobrazuje 12 hodinových číslic, mezi nimi je sestava čar (představujících čtvrt, půl, tři čtvrtě a celou hodinu). Nad touto hlavní lupou je umístěna menší lupa - »minutovka«, kterou představuje malý talířek otáčející se a naklánějící se podle probíhajících minut. Celý horní díl se otočí jednou za minutu dokola a tak je možné sledovat čas z různých stran náměstí Svobody," uvádí web brno.cz.

Proč mají v Brně poledne o hodinu dříve?

Když Švédové dobývali Brno, měli problémy se do města dostat. Poslední útok vedli časně ráno, 15. srpna 1645. Vojevůdce Thorstenson svolal vojáky a prohlásil: Zítra naposledy udeříme na město. Ještě dřív, než na Petrově bude zvonit poledne, musí být Brno naše. Jestli ne, odtáhneme." To uslyšel hospodský a poslal zprávu k veliteli brněnských vojsk. Ti nechali na Petrově zvonit o hodinu dříve, tedy v 11 hodin. Švédové stáhli útok a Brno bylo zachráněno.


Fotogalerie
23 fotografií