„Letos velmi přejí řezbářům podmínky. Sotva nám minulý pátek dovezli led, začalo mrznout,“ usmála se produkční ledové přehlídky Kateřina Koutná. Ve dvou stanech se do děl na téma Vesmír a zvěrokruh pustilo pilami či dláty sedm řezbářů s pomocníky.

Lidé sochy uvidí ve dvou velkých stanech, do jednoho byly umístěny sochy znázorňující znamení zvěrokruhu, k vidění je jich všech dvanáct. Krvavé oči například předvede býk, lev si spokojeně hoví na kupě ledu, rak je vyřezán dovnitř velkého kruhu...

Budou i „ufoni“

Druhý stan bude také „vesmírný“, přiletí do něj obří raketoplán, menší raketa i přistávací modul. „Ten se povedl, na jeho subtilní struktuře je krásně vidět, jak ten led umí pracovat a doslova lepí,“ usmál se hrdě šéf řezbářského týmu Marian Maršálek (44).

Nejvyšší v historii

Opravdovou chloubou letošního ročníku bude obří ledový raketoplán. „Je to nejvyšší socha v historii téhle akce. Úplně přesně ji zatím změřenou nemáme, ale zcela určitě má přes čtyři metry,“ řekl řezbář Marian Maršálek (44).

Padlo na ně 40 tun!

Do areálu bylo dovezeno celkem 500 ledových kvádrů o celkové hmotnosti 40 tun. Sochaři z nich sochy vytvořili za týden. Obdivovat je můžete do konce ledna u turistického střediska na Pustevnách. Poprvé bude připraveno i speciální barevné osvětlení a světelné efekty, které umocní krásu soch.

VIDEO: Tym rezbaru pracujicich na obri ledove skluzavce s dovadejicimi tucnaky v roce 2020.

Video
Video se připravuje ...

Tym rezbaru pracujicich na obri ledove skluzavce s dovadejicimi tucnaky. Michal Charbulák

Fotogalerie
11 fotografií