Parkety jsou připraveny ve dvou variantách, jeden zarámovaný kus bude prodáván za 1500 korun, tři parkety v rámu za dva tisíce. „Mnohé z parket jsou poškozené požárem, který objekt v minulosti zasáhl,“ řekla autorka nápadu a šéfka Spolku na záchranu obchodního domu Breda Linda Bittová.

Právě poškození parket bylo jednou z podmínek k tomu, aby je spolek z obchodního domu získal. Zkrátka aby bylo jasné, že nebudou znovu využity. „Jednali jsme s památkáři z města už od podzimu 2022,“ popsala Bittová.

Mají původní logo

Další jednání probíhalo s majiteli ochranné známky Breda & Weinstein, provozovateli moderního obchodního domu, sousedícího s původní památkovou budovou. Mají práva na historický název, logo ale mají své, moderní. Spolek Lindy Bittové chtěl použít to původní ze staré budovy.

Nakonec jsme se domluvili. Staré logo je gravírováno vždy na jedné parketě v každém rámu. Jednokusové jsou jím tak opatřeny všechny, ty tříkusové mají původním logem Breda & Weinstein označenu vždy jednu parketu,“ vysvětlila Bittová.

Podpoří studentský dokument

Sběratelé by si měli pospíšit. „Do prodeje jde jen několik desítek kusů a zájem je obrovský. Už nyní evidujeme spoustu rezervací,“ podotkla Linda Bittová s tím, že veškeré informace zájemci najdou na webu  Výtěžek z prodeje parket podpoří časosberný studentský dokument.

Obchodní dům Breda navrhl slavný architekt Leopold Bauer. Když se v roce 1928 otevíral, šlo o největší obchodní dům v celém Československu. Od roku 2013 pod bývalým majitelem chátrala. Před dvěma roky Bredu získalo město, které chce dům oživit a vrátit mu aspoň částečný lesk doby minulé.

VIDEO: Slezská univerzita v Opavě pojmenovala aulu po fyzikovi a rektorovi Martinu Černohorském (100).

Video
Video se připravuje ...

Slezská univerzita v Opavě pojmenovala aulu po fyzikovi a rektorovi Martinu Černohorském (100). Karel Janeček

Fotogalerie
8 fotografií