Módní dům z roku 1930 patřil k nejluxusnějším stavbám v Československu a byl brán za ikonu architektury. Když se před 23 lety uvnitř domu zřítily při zpackané opravě dva stropy a pak i střecha, přišla na Ostravici Textilii doba temna. Už je však po ní.

Před pár dny dělníci sundali plachtu, která kryla fasádu domu a lidé spatřili jeho novou podobu. Vlastně staronovou. „Je to nádhera. Dům vypadá jako v minulosti. Nějaká ta moderna se dala čekat, hlavní je, že to zachránili!,“ radují se s narážkou na prosklenou nástavbu. Ta dostala jméno Šišoid.

Změnila to houba

Fasáda měla být původně opláštěna hnědými lamelami, což se k radosti milovníků retro vzhledu domu nestalo. „Kvůli technickému stavu exteriérů by instalace lamel žádala nešetrné zásahy do zdí. Práce navíc odhalily rozsáhlý výskyt dřevomorky,“ řekl zástupce investora Jindřich Vaněk.

Nyní horečně finišují práce na interiérech, kde se vše zbouralo a buduje se nanovo. Prostor zaplní kanceláře, zasedačky a ateliéry, vznikne tu hudební klub a divadlo. V přízemí otevře stylová kavárna a Šišoid je určen pro pořádání soukromých akcí.

Pořádnou zkouškou šikovnosti všech zúčastněných byla kompletní výměna světlíku. Původně byl z plechu a imitoval noční oblohu. „Po rekonstrukci bude obloha vidět ve všech barvách celý rok,“ řekl zástupce investora Jindřich Vaněk.

Tajný byt v mezipatře

Při rekonstrukci domu se objevila i menší záhada. V mezipatře byl objeven „tajný“ byt, do kterého se dalo dostat jen přes otvor ve stropě. Účel? Neznámý… „Kdy, jak a proč takový byt vznikl, nevíme. Není ani ve většině stavebních výkresů,“ podotkl za investora Jindřich Vaněk.

Nový oficiální název domu zní Boutique Business Inkubátor Ostravica a otevřít by měl příští rok na jaře.

VIDEO: Inovativní bydlení? Klidně v betonových trubkách.

Video
Video se připravuje ...

Inovativní bydlení? Klidně v betonových trubkách 

Fotogalerie
22 fotografií