Část úprav bude hotová už letos na podzim, další pak v polovině příštího roku. „V této chvíli je už dokončeno přes 300 metrů nových povalových vyvýšených chodníků, trojice odpočinkových dřevěných oválných plat a také dva dřevěné mostky přes meandrující potok,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu). Náklady na úpravu jsou vyčísleny na 33 milionů korun.

Proměna kolem kapličky

Před několika dny přibyla v lokalitě také sedmimetrová socha dřevěného obra, kterého doplní i stylizované dřevěné žížaly. Začalo se také stavět dřevěné lesní schodiště.

Pracuje se rovněž u kapličky a studánky Panny Marie Lurdské. „Upravuje se koryto potoka, připravuje se instalace altánu a stavba kamenné zídky. Vznikne tady přístřešek ve tvaru elipsy s opěrnou zídkou, který zajistí úkryt v případě nepříznivého počasí,“ řekla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Celé okolí studánky doplní další mobiliář. V místě Kapličky Panny Marie Lurdské bude také umístěna první tabule z naučné trasy Cesta vody.

Priessnitzovy lázně

V dalším místě, poblíž pramenů pod Kolibou, vznikají Priessnitzovy lázně. „Budou se skládat z osm metrů dlouhého a 1,2 metru širokého bazénu s výškou hladiny přibližně 35 až 45 cm. Vedle bazénu vybudujeme hmatový chodník, který bude tvořen různými povrchy s různou zrnitostí a strukturou. V rámci celkových úprav plánujeme vybudovat také posezení, bezbariérové přístupy k pramenům a schody směrem k běžecké dráze,“ doplnila mluvčí.

Chodník i amfiteátr

V místě meandrů pod bývalým rybníkem doplnil současnou síť cest povalový chodník, který povede návštěvníky kolem toku. Umožní tak nahlédnout do míst, která jsou kvůli zamokřenému terénu nepřístupná, a pozorovat tak tamní faunu a flóru. V upravované lokalitě se počítá i se stavbou prolézaček pro děti nebo vytvořením amfiteátru.

VIDEO: Starosta Ostravy-Hošťálkovic Jiří Jureček o nálezu valounu s rytinou mamuta a koně.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Ostravy-Hošťálkovic Jiří Jureček o nálezu valounu s rytinou mamuta a koně. Michal Charbulák

Fotogalerie
4 fotografie