O rekonstrukci brutalistního obchodního domu Kotva se mluví minimálně od roku 2020. Kotva mezi tím stihla změnit majitele, obchodní dům je nyní v rukou společnost PAN EU Kotva Prague, spadající pod Generali Real Estate, která obchodní dům koupila od společnosti PSN na jaře 2020.

Nejvyhledávanější značky a luxusní butiky

„Po kompletní rekonstrukci a rozsáhlém investičním programu změní Kotva maloobchodní prostředí v Praze a stane se cílovým obchodem ve střední Evropě. Naší snahou je vytvořit společenské a nákupní centrum, které bude hostit stovky nejvyhledávanějších světových módních a lifestylových značek,“ uvedl mluvčí Generali CEE Holding Lorenzo Simoncelli pro Lidovky.cz.

Rekonstrukci bude provádět známý developer Sekyra Group, který v Praze v současné době staví například Smíchov City, ani investor ani Sekyra však rekonstrukci podrobněji komentovat nechtějí. Jasné však je, že po znovuotevření by zde měly být luxusní butiky podobné těm v Pařížské, přibudou však kanceláře.

Praha 1 s investorem také dojednala zachování občanské vybavenosti. „Požadovali jsme, aby zůstala zachována především prodejna potravin. Celková náplň obchodního domu se ale částečně změní. Nebude tam tolik obchodů, ale přibude kanceláří, nahoře by pak měla být restaurace,“ potvrdil radní Prahy 1 Karel Grabein Procházka (ANO).

Celkově by se Kotva ale neměla příliš proměnit, tedy alespoň vizuálně. Rekonstrukce jako taková však bude velice důkladná. Počítá například s odstraněním azbestu z fasády obchodního domu. „Tím, že má dům památkovou ochranu a my částečně měníme jeho funkční využití, se vedla velmi podrobná diskuse s památkáři,“ popisoval už dříve celý proces výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle.

„Revitalizaci fasády a každý – i malý – zásah jsme si ukazovali ve virtuální realitě. Orgány památkové péče tomu věnovaly hodně času, protože je to významný dům. Takže věřím, že je vše vydiskutováno v takové míře, že povolení nebude nijak kontroverzní,“ dodal.

Proměna okolí

Nejvýraznější změny by se však mělo dočkat okolí Kotvy, které je v současné době ve značně neutěšeném stavu. Velkou změnou bude zrušení současného vstupu do samoobsluhy Albert ze strany náměstí Republiky a vybudování kruhového vstupu do podzemního podlaží Kotvy na novém místě. Dořešit se musí ještě podoba zadního traktu domu. Uvažuje se, zda vytvořit otevřené prostranství se zelení, nebo zachovat stánky s občerstvením. Celá zadní část by se ale měla vyčistit a sjednotit.

Video
Video se připravuje ...

Retro: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
25 fotografií