Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brno pomůže Ukrajině: Připraví desítky bytů pro uprchlíky, léky i peníze

Aktualizováno -
24. února 2022
13:27
Autor: ČTK - 
24. února 2022
10:21

Brno vyčlení desítky bytů pro případ příchodu lidí z Ukrajiny, kterou napadlo Rusko. Ukrajincům chystá i další pomoc například v podobně léků a deseti milionů korun.

Brněnský magistrát vyvěsil už ve středu ukrajinskou vlajku na podporu Ukrajiny. „Brala jsem to jako symbolické gesto a doufala jsem, že nebude válka. Ale neuplynulo ani 24 hodin a situace je naprosto odlišná. Tento barbarský akt agrese ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina je pro mě ve 21. století naprosto nepochopitelný,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

ONLINE K SITUACI NA UKRAJINĚ SLEDUJTE ZDE

Brno ve spolupráci s městskými částmi vyčlení byty, které by na nějakou dobu mohly být zázemím pro případné lidi přicházející z Ukrajiny. „Bude to ve spolupráci s městskou částí Brno-střed, ale oslovím i starosty dalších městských částí, jaké mají možnosti,“ dodala primátorka.

Deset bytů má Brno-střed k dispozici. „Další desítku můžeme poskytnout v řádu dní, když je dovybavíme základními věcmi jako například kuchyň. A pokud bude potřeba, můžeme vyčlenit ještě další dvacítku bytů, kde jsou potřeba drobné úpravy,“ uvedla  mluvčí radnice Brno-Střed Kateřina Dobešová.

Deset milionů i léky

Brno poskytne 10 milionů korun na pomoc Ukrajině, kterou napadlo Rusko. Poskytnutí deseti milionů musí ještě v úterý schválit zastupitelstvo. „Budeme řešit s ukrajinským velvyslanectvím, kam by peníze měly směřovat. Další možností je, že to budeme řešit s neziskovými organizacemi," podotkla Vaňková.

Město dále čeká na specifikaci léků, které pošle na Ukrajinu. Partnerským městem Brna je Charkov, kde jsou ostré boje. „Naše městské nemocnice jsou připravené k poslání léků. Zároveň nabízejí lékařskou pomoc, pokud by sem někdo přicestoval, komu se nedostalo pomoci tam," řekla Vaňková.

Brněnští radní zároveň odhlasovali i vypovězení partnerských smluv s ruskými městy Moskvou a Voroněží.

VIDEO: Šílence je zapotřebí izolovat, vzkázal Zeman. Odsoudil agresora Putina, podpořil Ukrajinu.

Video  Šílence je zapotřebí izolovat, vzkázal Zeman. Odsoudil agresora Putina, podpořil Ukrajinu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa