Regionální autobusoví dopravci se na jižní Moravě ve čtvrtek ráno rozdělili do dvou skupin. Větší část se do stávky nezapojila, stávkovala jen menšina.  Za to, že nevyjely některé autobusy bude Jihomoravský kraj vyžadovat po dopravcích pokutu. Ta se za smlouvu pohybuje okolo milionu korun. „V každé smlouvě je pokuta za nepřistavení autobusu. V souvislosti s péčí řádného hospodáře nemáme ani žádnou jinou možnost než sankce po dopravcích tvrdě vyžadovat,“ uvedla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá.

Autobusáci prý klepou na špatné dveře

Porušení smluv týká necelé desítky dopravců. „Tuto povinnost máme ze zákona. Kdybychom se vymáhání sankce vyhnuli, byli bychom sankciováni my. Je to naše povinnost,“ dodala.

Kraj podle ní udělal maximum, co mohl. „Vyplatil každému dopravci pět milionů tak, aby se kvůli smlouvám nedostal do rozporu se zákonem. Je potřeba říct, že odboráři klepou na špatné dveře. Chyba je u dopravců. Pokud vysoutěžili cenu a nejsou schopni unést legislativní změnu, měli by smlouvy vypovědět a uzavřít nové,“ řekla Malá.

Video: Podívejte se, co říká o stávce ředitel společnosti Tourbus David Grund. Řidiči této společnosti se do stávky zapojili.

„Spojení na původně kritickém Znojemsku je tedy vyřešené,“ informovala společnost Kordis, která regionální dopravu koordinuje. Společnost VYDOS BUS, která stávkuje, ovšem potvrdila, že zabezpečí městskou dopravu po Vyškově.

Jezdí také její spoje, které rozvážejí dělníky na směny a ze směn z Vyškova po celé trase od Hostěrádek-Rešova přes Rousínov. „V omezeném intervalu se podařilo zajistit spojení Blanska s Jedovnicemi, Lipovcem a Studnicí. Pro cestu Jedovnice – Brno lze využít trasu přes Blansko a vlakem,“ řekl Blesku koordinátor Kordisu.

Video: Podívejte se, jak vypadá vylidněné autobusové nádraží v Brně.

Jak to jede v Brně?

Veškeré spoje městské dopravy v Brně zajišťované Dopravním podnikem města Brna jezdí podle platných jízdních řádů. Dopravní podnik města Brna navíc nahrazuje i drtivou většinu spojů regionálních dopravců, kteří jezdí na území města Brna na linkách 1–99 a kteří se do stávky zapojili.

Které společnosti nestávkují:

ADOSA, BDS-BUS, BK BUS, Břežanská dopravní společnost, ČSAD Hodonín, ČSAD Tišnov, DOPAZ, ICOM, FTL, SEBUS, TRADO BUS, TREDOS, ZDAR, Zlatovánek, Znojemská dopravní společnost PSOTA

Které společnosti stávkují:

ČAD Blansko, ČSAD Kyjov Bus, BORS Břeclav, Tourbus, VYDOS BUS.
Veškeré aktuální informace získáte na webu Kordisu ZDE

Co školáci?

Pokud potřebují studenti potvrzení o nemožnosti se dopravit do školy, mohou požádat o potvrzení překážky na e-mailu: info@kordis-jmk.cz Obdržíte jej zpět elektronicky. Je nutné sdělit číslo linky a čas. Stejná pravidla platí pro dospělé, kteří zmeškali nebo se nedostali do práce.

Jak se jezdí MHD ve městech?

Podle aktuálních informací budou zajištěny spoje městské dopravy v Bystřici n. P. (plně), Hodoníně (plně), Adamově (zvláštní JŘ), Břeclavi (většina spojů), Kyjově (většina spojů), Znojmě (pojedou spoje linky 801 BDS-BUS a většina spojů linek 804 a 805 ZDS PSOTA) a ve Vyškově (všechny spoje). Nepojedou pouze spoje v Blansku.

Co železnice?

Železniční doprava zajišťovaná vlaky včetně náhradní dopravy za vlaky jezdí podle platných jízdních řádů. České dráhy posílily kapacitu více než 50 vlaků do všech směrů z Brna a do jihomoravské metropole.

Fotogalerie
19 fotografií