„Manžel mě zavezl autem z Rychtářova. Jiná možnost nebyla. A odpoledne pro mě zase přijede,“ svěřila se paní středního věku, když s ulehčením usedla v kupé mimořádného vlaku na Brno s odjezdem v 5:17.

Stejným způsobem vyřešily situaci desítky dalších cestujících. Do Vyškova autem, poté dál vlakem. Jediné možné řešení. „Ale těm řidičům držím palce, to tam napište. Mají zodpovědnost za cestující jako hrom, ale pořádně zaplaceno, to ne,“ svěřil se Blesku například pan Milan.

Cestující prý mají pro řidiče pochopení

„Lidi z okolí to dneska může štvát, na druhou stranu ty platy řidičů jsou asi fakt mizerné. A ještě jim nadávají,“ přidala názor cestující Martina Šmukařová. Na nádraží přišla pěšky, bydlí nedaleko.

Na několik jízd navíc mimo Vyškov než obvykle si přišli vyškovští taxikáři. I oni ale měli pro řidiče, kteří si postavili hlavu a stávkovali, pochopení. „Dlouho se autobus nezdražoval, jak chcete, aby jim přidali?“ nechal se slyšet Jiří Ohnoutka.  

Mimořádný vlak na Brno nahrazující autobusovou linku 107 nakonec ve Vyškově využila stovka cestujících, další přibyli na zastávkách v Lulči, Rousínově a Brně-Slatině. „Když České dráhy nahradí nějaké autobusové spoje, je to určitě v pořádku. Ti lidé se musí dostat nějak do práce,“ podotkla vlakvedoucí mimořádného spoje Jana Čižmářová.

Video
Video se připravuje ...

Tuto cestující přivezl do Vyškova na vlak manžel autem. Meziměstské autobusové linky kvůli stávce nejezdí, stejný způsob dopravy zvolila řada obyvatel obcí v okolí Vyškova. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
9 fotografií