Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Železničáři v Německu ukončí stávku a vrátí se k jednacímu stolu. Kdy se vlaky rozjedou?

Autor: ČTK - 
27. ledna 2024
21:45

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) a odbory strojvedoucích GDL se dohodly na předčasném ukončení stávky, která měla původně trvat do pondělního večera. Nákladní vlaky se rozjedou v neděli večer a osobní doprava se vrátí k běžnému jízdnímu řádu od noci na pondělí, oznámila dnes odpoledne mluvčí DB Anja Brökerová. Dodala, že dráhy a odbory nyní budou pět týdnů vyjednávat o mzdách a že přinejmenším do 3. března další stávka nehrozí. Stávka ochromila dopravu nejen v Německu, ale narušila i železniční spojení s Českem. České dráhy uvedly, že jsou s německými dopravci v kontaktu.

„Dohodli jsme se na cestovní mapě, jak budeme v rozhovorech pokračovat. Jednání potrvají pět týdnů a budou neveřejná,“ řekla Brökerová. „Do 3. března nebude žádná stávka. To je dobrá zpráva pro naše cestující. Pro naše zákazníky to znamená jistotu v plánování,“ uvedla. O dřívějším konci stávky už od rána německá média spekulovala, protože zástupci DB a odborů se v noci na dnešek sešli k jednáním.

V rámci plánu, jak k nové mzdové dohodě dospět, se odbory zavázaly nestávkovat do začátku března. Dráhy na oplátku vyplatí ještě v březnu strojvedoucím 1500 eur (37.000 Kč) jako protiinflační bonus, který se díky vládnímu opatření nebude danit.

Nynější stávku zahájili v úterý večer strojvedoucí nákladních vlaků, od středy se k nim přidali i jejich kolegové z osobní dopravy. Protest chtěli odboráři původně ukončit v pondělí v 18:00, podle nového ujednání s DB se ale v neděli v 18:00 vrátí do práce nákladní strojvedoucí a od pondělních 02:00 budou opět pracovat i strojvůdci osobních vlaků.

I přes návrat k běžnému jízdnímu řádu musí v pondělí cestující podle DB počítat s možnými výlukami, které budou souviset s postupným obnovováním provozu. V případě nákladní dopravy, která se rozjede v neděli večer, bude návrat k normálnímu provozu trvat několik dní, dodaly dráhy.

České dráhy v reakci na zprávu o zkrácení stávky uvedly, že jsou v kontaktu se všemi německými dopravci a pracují s nimi na co nejrychlejším obnovení pravidelného provozu mezistátních spojů. „Všechny informace týkající se obnovení vlakového spojení mezi Českou republikou a Německem budeme v průběhu neděle aktualizovat na webu,“ uvedl mluvčí ČD Filip Medelský. Informace budou podle něj dostupné i v aplikaci Můj vlak a na sociální síti X.

Kvůli sporu o mzdy a lepší pracovní podmínky stávkují strojvedoucí od listopadu už počtvrté. Odbory GDL požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu se zachováním plné mzdy, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (zhruba 13.650 Kč) a také jednorázovou kompenzaci 3000 eur (73.400 Kč) kvůli inflaci. DB nabízejí zkrácení pracovní doby na 37 hodin týdně, větší snížení hodinového závazku již podmiňují snížením mzdy. Podle DB si strojvedoucí ročně vydělají včetně příplatků a bonusů 45.000 až 56.000 eur.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi