„Dva měsíce bez práce, to už není legrace!“ skandovali lidé před hutním závodem. Na transparentech se objevují hesla: „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“.

K účasti na protestu odboráři vyzvali nejen všechny zaměstnance huti a jejího dodavatele energií Tameh Czech, ale i pracovníky všech ostatních dodavatelských firem a veřejnost.

Podle praporů nad hlavami přítomných jsou na místě i lidé z další odborů, například odborového svazu Dosia při ostravském dopravním podniku.

Tisíce lidí čekají

Přes 6000 zaměstnanců Liberty Ostrava i Tamehu je přesně dva měsíce doma. Většina provozů v podniku stojí, protože huť je bez energií. Tameh skončil v úpadku a jejich dodávky vypnul. Úpadek zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Liberty má delší dobu problém platit i dalším dodavatelům.

Zaměstnanci huti nepracují, nicméně pobírají plný plat. „Nálada mezi lidmi rozhodně není optimistická,“ vyjádřil se již dříve odborový předák Petr Slanina.

VIDEO: Ministr Marek Výborný mezi rozlícenými zemědělci, kteří přijeli protestovat do Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Ministr Marek Výborný mezi rozlícenými zemědělci Blesk: Tomáš Belica

Fotogalerie
6 fotografií