„Vrací se ale asi 200 pracovníků do výroby pásů a důlních výztuží, kterou se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie,“ řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Většina pracovníků Liberty i Tamehu byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.

„Oprávněnost nároku Tamehu na zaplacení dlužných faktur uznal i Okresní soud v Ostravě, který vydal soudní příkaz na okamžité zaplacení půl miliardy korun,“ sdělil mluvčí Tamehu Patrik Schober. Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené v prosinci soudem, chrání ji především před insolvenčními návrhy a exekucemi.

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Firma Tameh jejich dodávky zastavila. Návrat lidí do práce se už několikrát posunul.

Bez dohody do práce nejdou

Návrat zaměstnanců záleží na tom, jestli se Liberty a Tameh dohodnou. „Vidím kroky, které mají napomoci zpětnému rozjetí chodu fabriky. To rozjetí ale nebude technicky jednoduché,“ řekl již dříve odborář Slanina.

„Do hutě byl dodán parní generátor z Nizozemska, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií,“ uvedla mluvčí firmy Kateřina Zajíčková.

Jen nutná údržba

Do práce chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že chtějí v lednu znovu uvést do provozu vysokou pec.

Dluh dvě miliardy

Tameh skončil loni v prosinci v úpadku, přičemž v insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Každá má jiného majitele

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty. Kvůli značnému zpoždění s platbami hrozil Tameh huti omezením dodávek energií už loni na jaře.

VIDEO: Před třemi lety v ocelárnách hořelo.