Že je heřmanický odval aktivní, prozradí několik míst, z nichž na vrcholu stoupá kouř. „Máme vrt hluboký 14 metrů, který vykazuje teplotu pod povrchem 100 až 600 °C, a zhruba stejně dlouhý svislý výměník tepla, pomocí kterého začneme sbírat data,“ řekl Tomáš Groň z firmy Veolia.

„Výměník má umožnit přenos tepla z odvalu do topné vody, kterou by bylo možné využít pro ohřev teplé vody v okolních budovách,“ popsal Groň.

Data by měla říct, kolik tepla jde z haldy získat, zda ho jde brát dlouhodobě a zda se to vůbec vyplatí.

Potrubí do vězení

Kousek od haldy se nachází věznice Heřmanice, kam by v případě úspěchu projektu mohly vést první trubky, které přivedou teplo z haldy. „Pokud by se ukázalo, že by bylo možné to dělat ve větším množství, pak by se těch objektů napojilo více,“ míní Bohumír Čech z Vysoké školy báňské.

Podle něj by mělo jít maximálně o desítky domů, zdaleka ne celé město. „Mluvíme o budování potrubí o maximální délce dva kilometry,“ podotkl Čech s tím, že informace, jako ty z heřmanické haldy, dosud nikdo nikde nezjišťoval.

Zrno neoddělené od plev

Jaké geotermické procesy probíhají uvnitř odvalu? „Hoří nebo spíše doutnají tam při vysokých teplotách zbytky uhlí, které bylo po odtěžení nedokonale odděleno od hlušiny, tedy odpadu z ostatních nevyužitých hornin. Technologie nebyly dřív na takové úrovni jako dnes,“ podotkl Václav Dorazil ze státního podniku DIAMO.

Znova ji rozeberou

Heřmanická halda je jedním z největších odvalů na Ostravsku. Zabírá plochu 103 hektarů, jde o skládku asi 20 milionů tun hlušiny a „hoří“ nejméně 30 let. Je obrovskou záteží pro město a jediným řešením, jak se jí zbavit, je zcela ji rozebrat, tedy znovu roztřídit doutnající uhlí a ostatní horniny. Uhlí poslouží energetice, kamenivo hlavně stavebnictví.

Případný odběr tepla z haldy Heřmanice nijak neovlivní její probíhající sanaci v podobě odtěžování. Probíhaly by současně.

VIDEO: Generální ředitel ČEZu Beneš o restrukturalizaci podniku.

Video
Video se připravuje ...

Hráči: Gnerální ředitel ČEZu Beneš o restrukturalizaci podniku hrc, Fameplay Live/Blesk

Fotogalerie
8 fotografií