Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Pět báječných receptů s jablky: Koláč s mandlemi i pečená s oříšky!

/
  • Vyzkoušejte některý z receptů, kde je hlavní surovinou je jablko.
    16. října 2020 ● 06:00

    Venku počasí, že by ani psa nevyhnal, a k tomu zpřísněná protiepidemická opatření, která nás donutí sedět doma. Proč si sychravý podzimní víkend nezpříjemnit něčím sladkým, co utiší napjaté nervy. Máme pro vás pět receptů, kde je hlavní ingrediencí jablko. Stačí se zakousnout a bude vám blaze.

  • 1.

    Domácí jablečná přesnídávka s pudingem

    Potřebujete:  2,5 kg jablek,  ½ sáčku vanilkového pudinku, podle chuti cukr, skořice.

     

    Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Nasypte je do hrnce a podlijte asi 2 cm vody. Přiklopte a na mírném stupni duste, dokud jablka nezměknou.Hotová jablka rozmixujte mixérem a podle vlastní chuti můžete přidat cukr a špetku skořice. Do rozmixované směsi vmíchejte pudink, postavte zpět na sporák a vařte do zhoustnutí. Přesnídávkou plňte vyvařené sklenice, uzavřete je a nechte chladnout dnem vzhůru.

    Domácí jablečná přesnídávka s pudingem
    Autor: akademiekvality.cz

  • 2.

    Zapečená jablka s ořechy

    Potřebujete: 4 větší jablka, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce drcených ovesných vloček, 50 ml rumu, 3 lžíce medu, špetka skořice, 1 vanilkový cukr, 20 g másla + máslo na vymazání formy, zmrzlina k podávání.

     

    Postup: Z jablek odřízněte vršek se stopkou a spodní část opatrně vydlabejte tak, aby držela pohromadě a vznikl prostor pro náplň. Pokud jste z jablek vydlabali kromě jádřinců i dužinu, nakrájejte ji nadrobno. Smíchejte ji s nadrobno nasekanými ořechy, rozinkami, ovesnými vločkami, rumem, medem, skořicí a vanilkovým cukrem.

     

    Na dno každého jablka vložte kousek másla a navrstvěte náplň. Jablko přiklopte částí se stopkou a vršek ještě potřete máslem. Máslem vymažte i dno zapékací misky. Do misky vyskládejte jablka, podlijte je do 1 cm vodou a pečte na 170 °C asi 30 minut. Horká jablka podávejte třeba s vanilkovou nebo skořicovou zmrzlinou.

    Zapečená jablka s ořechy
    Autor: akademiekvality.cz

  • 3.

    Žemlovka

    Potřebujete:  4 jablka, 100 g másla, 2 vánočky, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g tvarohu, 2 vejce, 5 lžic cukru, skořice.

     

    Postup: Vánočku nakrájíme na plátky, jablka oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.Tvaroh smícháme se smetanou, vejci, jablky a osladíme podle chuti. Máslo rozehřejeme. Zapékací mísu vymažeme máslem, dno vyložíme vánočkou, polijeme ji třetinou másla, na ni navrstvíme tvarohovou směs a jablka, posypeme skořicí. Takto vrstvíme třikrát, poslední vrstva je jen vánočka. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 40 minut. Na dno trouby položíme pekáč s vodou.

    Žemlovka
    Autor: akademiekvality.cz

  • 4.

    Buchta s jablky a tvarohovým krémem

    Potřebujete na těsto: 3 vejce, 100 g třtinového cukru, 60 g másla, 50 g ovesných vloček, 150 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička mleté skořice, 1 kypřicí prášek, 3 jablka, 1 mrkev, 1 hrst vlašských ořechů. Na rozměr formy 20×30 cm.

     

    Potřebujete na krém: 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 30 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 lžička citronové šťávy.

     

    Postup: Troubu rozehřejte na 170 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně zapracujte změklé máslo. Do směsi vmíchejte najemno rozemleté ovesné vločky, mouku, skořici a kypřicí prášek.

     

     Jablka zbavte slupky a jádřince, nakrájejte na kostičky. Mrkev nastrouhejte najemno. Takto připravená jablka a mrkev přidejte do těsta společně s nahrubo nasekanými ořechy a dobře promíchejte.

     

    Plech vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte 35 až 40 minut. Krém připravte smícháním tvarohu, moučkového cukru, semínek vanilkového lusku a citronové šťávy. Buchtu nechte zcela vychladnout na mřížce. Potřete tvarohovým krémem a rozkrájejte na porce. Každý kousek pak můžete ještě dozdobit nasekanými ořechy a jedlými květy.

    Buchta s jablky a tvarohovým krémem
    Autor: akademiekvality.cz

  • 5.

    Mandlový koláč s jablky

    Potřebujete na těsto: 160 g hladké mouky, 1 vejce, 60 g cukru krupice, 110 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli.

     

    Potřebujete na náplň: 250 g polotučného tvarohu, 1 smetana ke šlehání, 1 vejce, 2–4 lžíce cukru (dle chuti),  ½ pytlíku pudinku za studena, 2 jablka, citronová šťáva, 20 g mandlí na plátky.

     

    Postup: Smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem. Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na 30 minut.

     

    Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem. Na lehce pomoučeném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou. Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte jej trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.

     

    Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky. Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce. Vzniklou směs utřete do hladka. Pomalu přisypávejte puding připravovaný zastudena a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Před rozetřením směsi posypte korpus mandlemi. Následně na náplň pokládejte měsíčky jablek. Připravený koláč pečte 20–25 minut na 180 °C.

    Mandlový koláč s jablky
    Autor: akademiekvality.cz

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy