Jeřabinka

Syrové plody jeřabiny jedí jen ti otrlí. Jsou totiž kyselé a trpké. Jenže když je naložíte na pár dnů do lahve s kapkou alkoholu, vydají ze sebe všechno, co přes léto nasbíraly ze sluníčka.

SUROVINY:

  • 2 kg jeřabin
  • 2 l potravinářského lihu
  •  1 hvězdička badyánu
  • 500 ml vody
  • 1 kg krupicového cukru 

POSTUP: Jeřabiny propláchneme studenou vodou. Necháme je okapat a pak je nasypeme do pětilitrové lahve. Přidáme badyán, zalijeme lihem, převážeme dvojitým pergamenovým papírem. Lahev postavíme na okenní parapet na sluníčko a necháme tři týdny odstát. Pak tekutinu slijeme přes čisté bílé plátno a promícháme s vodou svařenou s cukrem. Jeřabinku slijeme do menších lahví, uzavřeme a likér skladujeme v suchu a temnu.

Džem z mišpule

Mišpuli můžete na zahrádce pěstovat jako keř nebo strom. Plody se dají sušit nebo z nich lze připravit džem, rosol nebo kompot. Plody jsou ale jedlé, až když přejdou mrazem.

SUROVINY:

  • 1 kg pokrájené dužiny mišpule
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 500 g želírovacího cukru
  • voda

POSTUP:

Mišpule oloupeme a zbavíme pecek. Pokrájíme je na malé kousky a dáme do kastrolu. Přidáme cukr, šťávu a jemně nastrouhanou žlutou citronovou kůru, tři lžíce vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Během vaření čistou lžící odstraňujeme pěnu z hladiny. Na talířku uděláme test želírování a pak džem rozlijeme do menších skleniček. Uzavřeme víčky nebo zavážeme celofánem a skladujeme v tmavé chladné místnosti.

Další skvělé recepty najdete v novém čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se také, jaké cibuloviny právě teď zasadit, abyste na jaře měli krásný záhonek. Budete také moct nahlédnout do domu oblíbeného herce Oty Jiráka. Čeká na vás ale spousta dalších zajímavých článků a inspirace. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.