Recepty z podzimních plodů:
1) Likér jeřabinka
2) Džem z mišpule
3) Dřínový kompot
4) Bezinkový sirup
5) Domácí šípkový čaj
Jeřabinka
Syrové plody jeřabiny jedí jen ti otrlí. Jsou totiž kyselé a trpké. Jenže když je naložíte na pár dnů do lahve s kapkou alkoholu, vydají ze sebe všechno, co přes léto nasbíraly ze sluníčka.
SUROVINY:
- 2 kg jeřabin
- 2 l potravinářského lihu
- 1 hvězdička badyánu
- 500 ml vody
- 1 kg krupicového cukru
POSTUP: Jeřabiny propláchneme studenou vodou. Necháme je okapat a pak je nasypeme do pětilitrové lahve. Přidáme badyán, zalijeme lihem, převážeme dvojitým pergamenovým papírem. Lahev postavíme na okenní parapet na sluníčko a necháme tři týdny odstát. Pak tekutinu slijeme přes čisté bílé plátno a promícháme s vodou svařenou s cukrem. Jeřabinku slijeme do menších lahví, uzavřeme a likér skladujeme v suchu a temnu.
TIP NA VIDEO: Odbornice radí, jak správně připravit čaj z čerstvých a jak ze sušených šípků?
Šípek: Jeho benefity a nejběžnější formy zpracování Videoredakce ženských titulů
Džem z mišpule
Mišpuli můžete na zahrádce pěstovat jako keř nebo strom. Plody se dají sušit nebo z nich lze připravit džem, rosol nebo kompot. Plody jsou ale jedlé, až když přejdou mrazem.
SUROVINY:
- 1 kg pokrájené dužiny mišpule
- šťáva a kůra z 1 bio citronu
- 500 g želírovacího cukru
- voda
POSTUP:
Mišpule oloupeme a zbavíme pecek. Pokrájíme je na malé kousky a dáme do kastrolu. Přidáme cukr, šťávu a jemně nastrouhanou žlutou citronovou kůru, tři lžíce vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Během vaření čistou lžící odstraňujeme pěnu z hladiny. Na talířku uděláme test želírování a pak džem rozlijeme do menších skleniček. Uzavřeme víčky nebo zavážeme celofánem a skladujeme v tmavé chladné místnosti.
Dřínový kompot
Oválné plody dřínu obecného mají sladkokyselou, lehce natrpklou chuť. Kromě kompotů z nich můžete připravit džemy nebo sirupy.
SUROVINY:
2 kg zralých dřínků
1 kg krupicového cukru
převařená voda
POSTUP:
Plody zbavíme stopek, omyjeme je pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Pak plody nasypeme do pěti litrových zavařovacích lahví, do každé přidáme 200 g krupicového cukru a dolijeme horkou převařenou vodou. Kompoty necháme vychladnout, pak očistíme hrdla sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 30 °C 10 minut.
Hobby tip: Zavařené plody můžete podávat ke svíčkové jako náhražku brusinek. Šťáva z kompotu bude dobrým základem domácích limonád, které obohatí vaše podzimní menu.
Doba přípravy: 60 minut
Bezinkový sirup
Dobře vyzrálé plody černého bezu jsou ideálním základem sladkého, lehce navinulého sirupu. Ředit ho můžete stolní vodou nebo minerálkou.
SUROVINY:
2 kg šťávy ze zralých plodů černého bezu
1 kg cukru na přípravu sirupů
1 l vody
1 lžička kyseliny citronové nebo konzervačního přípravku na ovoce a zeleninu
POSTUP:
Plody bezu otrháme opatrně ze stonků, nasypeme do sítka a opatrně propláchneme studenou vodou, pak je necháme okapat, pak odšťavníme nebo propasírujeme přes husté síto. Šťávu nalijeme do většího hrnce, přidáme cukr a vodu a za občasného zamíchání krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme kyselinu citronovou nebo konzervační přípravek a necháme rozpustit. Sirup rozlijeme do čistých lahví a uzavřeme. Skladujeme v suchu a temnu.
Šikovná rada: Během skladování pravidelně sirup kontrolujeme, zda se na hladině neobjevila plíseň.
Článek vyšel v časopisu Blesk Hobby.