Mišpule léčí

Mišpule obecná má kulaté plody hnědé až hnědozelené barvy, které připomínají malá jablíčka. Pochází až z Orientu, odkud se před tisíciletími rozšířila do Evropy. Od starověku se mišpulím připisovaly léčivé účinky, používala se proto jak v kuchyni, tak i v lékárnictví. Pomáhají při potížích se zácpou a při odstraňování ledvinových kamenů, mají rovněž močopudné účinky. Také se uvádí, že plody mišpule mají příznivý účinek při kardiovaskulárních chorobách a nemocech oběhového systému.

Její plody obsahují asi sedmdesát pět procent vody a kolem deseti procent cukru. Dále vlákninu a kyseliny, z nichž je nejvíce zastoupena kyselina jablečná. Nechybí ani vitamíny, především vitamíny C a B2, a minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a sodík.

Jak ji pěstovat?

Mišpule je krásný dekorativní strom nebo keř, a tak se určitě vyplatí zasadit si ho na vlastní zahradě. Nejčastěji ho seženete v ovocných školkách a zahradnictvích, která prodávají netradiční druhy ovoce. Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu je podzim, ale pokud to nestihnete, nemusíte zoufat. Vysadit ho lze i brzy na jaře. Nejlépe se mišpuli daří v hlinitých a hlinitopísčitých půdách, ale snáší i lehčí, vápenité půdy. Výhodou je, že nemá žádné zvláštní nároky na péči a hnojení. Navíc snáší dobře mrazy a téměř vůbec netrpí chorobami a škůdci. Kromě základního řezu po výsadbě se nemusí v dalším období řezat – a ani by to pro ni nebylo dobré.

Kdy ji sklízet?

Plody dozrávají pomalu a sklízet se dají nejdříve v listopadu. To jsou ale ještě úplně tvrdé a musí se na pár týdnů uskladnit, aby změkly. A musíte počítat s tím, že nikdy nebudou tak dobré a aromatické jako v případě přirozeného změknutí na stromě. Ideální tedy je, když se plody nechají přirozeně dozrát na stromě či keři a sklidí se až po pořádném mrazu. Pak jsou opravdu nejchutnější.

Jak můžete využít plody?

Sklizené plody nijak vábně nevypadají. Ti, kteří ochutnali, ovšem tvrdí, že když si k nim najdete cestu, už se jim jen těžko odolává. Změklé plody se syrové konzumují bez slupky, vyplivnout ale musíte pár jadérek schovaných v dužině. Případně lze dužinu vybrat lžičkou. Plody se také často zpracovávají na pikantní pomazánky, marmelády, džemy a sirupy, mohou se také sušit. Slouží i k výrobě různých likérů a vína.

Recept na džem z mišpule

Suroviny:

1 kg pokrájené dužiny mišpule

šťáva a kůra z 1 bio citronu

500 g želírovacího cukru

voda

Postup:

Mišpule oloupeme a zbavíme pecek. Pokrájíme je na malé kousky a dáme do kastrolu. Přidáme cukr, šťávu a jemně nastrouhanou žlutou citronovou kůru, tři lžíce vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Během vaření čistou lžící odstraňujeme pěnu z hladiny. Na talířku uděláme test želírování a pak džem rozlijeme do menších skleniček. Uzavřeme víčky nebo zavážeme celofánem a skladujeme v tmavé chladné místnosti.