Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Znáte plody mišpule? Určitě je vyzkoušejte. Sklízí se v zimě a jsou zdravé a lahodné

/
  • (iStock.cz)
    20. září 2021 ● 06:00

    Plody mišpule nejsou úplně z nejkrásnějších, ale zato jsou blahodárné. Obsahují vitaminy a minerály a kdysi patřily mezi nejzdravější a nejdostupnější ovoce. Dnes je oceníme také kvůli tomu, že mají hodně vlákniny, ale málo cukru. Mišpule se zpracovávají do povidel, džemů či rosolů nebo se dají také sušit. Prozradíme vám vše důležité o tomto velmi zajímavém ovoci, jehož chuť je jedinečná.

  • 1.

    Mišpule léčí

    Mišpule obecná má kulaté plody hnědé až hnědozelené barvy, které připomínají malá jablíčka. Pochází až z Orientu, odkud se před tisíciletími rozšířila do Evropy. Od starověku se mišpulím připisovaly léčivé účinky, používala se proto jak v kuchyni, tak i v lékárnictví. Pomáhají při potížích se zácpou a při odstraňování ledvinových kamenů, mají rovněž močopudné účinky. Také se uvádí, že plody mišpule mají příznivý účinek při kardiovaskulárních chorobách a nemocech oběhového systému. Její plody obsahují asi sedmdesát pět procent vody a kolem deseti procent cukru. Dále vlákninu a kyseliny, z nichž je nejvíce zastoupena kyselina jablečná. Nechybí ani vitaminy, především vitaminy C a B2, a minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a sodík.

  • 2.

    Jak ji pěstovat?

    Mišpule je krásný dekorativní strom nebo keř, a tak se určitě vyplatí zasadit si ho na vlastní zahradě. Nejčastěji ho seženete v ovocných školkách a zahradnictvích, která prodávají netradiční druhy ovoce. Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu je podzim, ale pokud to nestihnete, nemusíte zoufat. Vysadit ho lze i brzy na jaře. Nejlépe se mišpuli daří v hlinitých a hlinitopísčitých půdách, ale snáší i lehčí, vápenité půdy. Výhodou je, že nemá žádné zvláštní nároky na péči a hnojení. Navíc snáší dobře mrazy a téměř vůbec netrpí chorobami a škůdci. Kromě základního řezu po výsadbě se nemusí v dalším období řezat – a ani by to pro ni nebylo dobré.

  • 3.

    Kdy ji sklízet?

    Plody dozrávají pomalu a sklízet se dají nejdříve v listopadu. To jsou ale ještě úplně tvrdé a musí se na pár týdnů uskladnit, aby změkly. A musíte počítat s tím, že nikdy nebudou tak dobré a aromatické jako v případě přirozeného změknutí na stromě. Ideální tedy je, když se plody nechají přirozeně dozrát na stromě či keři a sklidí se až po pořádném mrazu. Pak jsou opravdu nejchutnější.

  • 4.

    Jak můžete využít plody?

    Sklizené plody nijak vábně nevypadají. Ti, kteří ochutnali, ovšem tvrdí, že když si k nim najdete cestu, už se jim jen těžko odolává. Změklé plody se syrové konzumují bez slupky, vyplivnout ale musíte pár jadérek schovaných v dužině. Případně lze dužinu vybrat lžičkou. Plody se také často zpracovávají na pikantní pomazánky, marmelády a sirupy, mohou se také sušit. Slouží i k výrobě různých likérů a vína.

  • 5.

    Džem z mišpule

    Suroviny:

    • 1 kg pokrájené dužiny mišpule
    • šťáva a kůra z 1 bio citronu
    • 500 g želírovacího cukru
    • voda

     

    Postup:

    Mišpule oloupeme a zbavíme pecek. Pokrájíme je na malé kousky a dáme do kastrolu. Přidáme cukr, šťávu a jemně nastrouhanou žlutou citronovou kůru, tři lžíce vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Během vaření čistou lžící odstraňujeme pěnu z hladiny. Na talířku uděláme test želírování a pak džem rozlijeme do menších skleniček. Uzavřeme víčky nebo zavážeme celofánem a skladujeme v tmavé chladné místnosti.

Články odjinud

Dnešní horoskopy