Bezový

Suroviny: 4,5 l vody, 1,5 kg cukru,

1 lžička kyseliny citronové, 4 bio citrony

nebo citrony bez kůry, bezové květy

Postup: Den předem svařte vodu a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, nejlépe vydezinfikované alkoholem je základní předpoklad k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, z nichž jste pečlivě odstranili případné nečistoty, přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Druhý den sceďte a pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení podle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou. V lahvích ji ponechte až do chvíle, kdy je budete plnit sirupem. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem. Lahve plňte vroucím sirupem. Vatičkou namočenou v alkoholu vždy otřete hrdlo, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte takto stát až do vychladnutí.

Autor: archiv

Levandulový

Suroviny:

100 g levandulových květů, 1 bio citron,

200 g bio třtinového želírovacího cukru,

150 g třtinového cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Květy oberte ze stonků a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a pečlivě vyždímejte. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Autor: archiv

Šeříkový

Suroviny:

10 malých květenství čínského šeříku

nebo 4 květenství klasického,

1 zralé granátové jablko,

250 g třtinového světlého cukru,

1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup: Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte do hrnce – květy neproplachujte, přijdete o část pylu a vůni. Granátové jablko rozpulte a do hrnce na květy vymačkejte vše, zrníčka i šťávu. Přidejte na špičku lžičky kyseliny citronové. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte – pečlivě vyždímejte. Směs oslaďte a zahřívejte, dokud nezíská konzistenci sirupu. Pro přípravu limonády sirup zřeďte sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidejte citrusy a čerstvé bylinky.

Autor: archiv

Kyselina citronová se v potravinářství používá jako přírodní a bezpečný konzervant, protože  zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní.