Sacharidy dělíme do několika skupin, a to na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. V těchto podobách se také nachází v potravinách. Nejběžnějším sacharidem je sacharóza, tedy vlastně cukr, který se vyrábí cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Sacharidy jsou ale obsaženy například i v mléce v podobě laktózy. V ovoci, medu a sirupech zase najdeme glukózu nebo fruktózu. Polysacharid je charakteristický pro brambory nebo luštěniny. Nestravitelné polysacharidy jsou pak známé pod pojmem vláknina a jsou běžnou součástí ovoce, zeleniny nebo celozrnných muk.

Sacharidy jsou pro naše tělo rychlým zdrojem energie. Zároveň nejsou esenciální, tedy organismus si je dokáže syntetizovat z tuků a bílkovin. Při konzumaci sacharidů se uvolňuje glukóza do krve a nastává tzv. hyperglykémie (přebytek cukru v krvi). Na tu reaguje slinivka vyloučením inzulinu, který zajistí zabudování krevní glukózy do svalových a tukových buněk. V případě velkého nárůstu glukózy slinivka vyloučí nadměrné množství inzulínu. Tím se organismus dostane do protipólu, do hypoglykémie (nedostatek cukru v krvi). Následkem toho pociťuje člověk při větší konzumaci sacharidů přibližně po 90 minutách hlad, únavu, chuť na sladké.