Velikonoční pečení: 7 receptů, které potěší všechny smysly
-
Chystáte se na svátky pozvat rodinu a přátele na slavnostní oběd? A víte, že v něm nesmí chybět ani docela malá sladká tečka? Tak si rychle uvažte zástěru a pusťte se do pečení a zdobení.
- 1.
Mazanec s rozinkami a mandlemi
Autor: Stockfood.comSuroviny:
- 500 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 350 ml teplého mléka
- 120 g másla
- 2 větší vejce + 1 na potření
- 1 kostka droždí
- kůra z 1 bio citronu
- 150 g loupaných mandlí
- 100 g rozinek naložených v rumu
- špetka mletého kardamonu
- špetka soli
- hladká mouka na vál
Postup:
1. Do hrnku nalijeme trochu mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejeme mouku a smícháme ji se špetkou soli, pak přidáme cukr, vejce rozpuštěné vlažné máslo, kardamon, citronovou kůru, zbylé mléko a kvásek a vařečkou zpracováváme těsto, až bude hladké a bude tvořit bubliny.
3. Poprášíme jej troškou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo na hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Pak ho vyklopíme na lehce pomoučený vál, prohněteme ho a zapracujeme do něj rozinky a 50 g pokrájených mandlí.
4. Vytvoříme mazanec, opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15 minut v teple kynout.
5. Uprostřed naznačíme špičkou nože malý křížek, mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C dozlatova zhruba 40 minut. Propečení zkusíme špejlí. - 2.
Velikonoční beránek
Autor: Stockfood.comSuroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 230 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 kypřicí prášek
- špetka soli
- kousek másla a hrubá mouka na formu
- moučkový cukr s vanilkou na posypání
Postup:
1. V míse vyšleháme do pěny žloutky a moučkový cukr. Vanilkový lusk podílně nařízneme, nožem vyškrábneme dřeň a vmícháme ji se smetanou do žloutkové směsi. Pak do ní postupně zapracujeme směs mouky a kypřicího prášku a nakonec pevný sníh z bílků a špetky soli.
2. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 40 minut, propečení vyzkoušíme špejlí.
3. Beránka necháme chvíli odpočinout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme na mřížku a pocukrujeme.Doba přípravy: 70 minut
Počet kousků: 10
NÁŠ TIP: Zkuste i další recepty na velikonočního beránka. Najdete je ve článku níže:
- 3.
Kakaový chlebíček se zajíčkem
Autor: Stockfood.comSuroviny:
Na těsto na zajíčky
- 300 g polohrubé mouky
- 170 g moučkového cukru 200 g změklého másla 3 velká vejce 140 ml mléka ½ kypřicího prášku 1 lžička
- vanilkového extraktu
- špetka soli
Na kakaový chlebíček
- 300 g polohrubé mouky
- 170 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 2 lžíce kvalitního práškového kakaa
- 3 velká vejce
- 140 ml mléka
- ½ kypřicího prášku
- špetka soli
Dále potřebujeme
- kousek másla a hrubou mouku na formu
- 200 g kvalitní hořké čokolády + 1 lžíci másla
- 1 hrst nesolených loupaných pistácií
Postup:
1. V míse vyšleháme krupicový cukr s vejci, přidáme změklé máslo, vanilkový extrakt, směs mouky, kypřicího prášku a soli a mléko. Těsto nalijeme do formy na biskupský chlebíček vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a pečeme v troubě při teplotě 170 °C zhruba 30 minut.
2. Upečený chlebíček vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pak korpus nakrájíme na centimetrové plátky a z každého vykrojíme zajíčka.
3. Stejným způsobem uděláme druhé těsto, které obarvíme kakaem. Do formy vymazané máslem a vysypané moukou nalijeme třetinu kakaového těsta a do něj postavíme těsně k sobě zajíčky tak, aby okraje zajíčků lícovaly. Pak opatrně zalijeme zbytkem těsta a pečeme při téže teplotě zhruba stejnou dobu.
4. V rendlíku rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo, směsí polijeme vychladlý chlebíček a pak jej posypeme nasekanými pistáciemi.Doba přípravy: 90 minut
Počet kousků: 12
- 4.
Velikonoční dort s vaječným likérem
Autor: Stockfood.comSuroviny:
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 250 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ balíčku kypřicího prášku
- 60 g mletého máku tuk a hrubá mouka na formu
Na náplň
- 1 krémová náplň s příchutí vaječného koňaku Dr. Oetker
- 250 ml mléka
- 2 zarovnané lžíce moučkového cukru
Na ozdobení
- 1 šlehačka v prášku Dr. Oetker
- 150 ml mléka
- 75 ml vaječného likéru
Postup:
1. V míse vyšleháme máslo s cukrem elektrickým ručním šlehačem do pěny, pak do základu postupně zašleháme vejce a nakonec mouku smíchanou s kypřicím práškem a mákem.
2. Těsto urovnáme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho vyndáme a podélně rozřízneme.
3. Krémovou náplň vyšleháme s mlékem a cukrem a rozetřeme na spodní díl korpusu. Na krém položíme vrchní část korpusu a přitlačíme. Dort necháme minimálně 2 hodiny v chladničce ztuhnout.
4. Šlehačku vyšleháme s mlékem, třetinu dáme do cukrářského sáčku, zbytkem potřeme povrch a okraje dortu. Na velikonočním dortu uděláme zdobicím sáčkem vyšší obvody vajíček a do nich nalijeme vaječný likér.Doba přípravy: 75 minut
Počet kousků: 16
- 5.
Dvoubarevný koláč
Autor: Stockfood.comSuroviny:
Na těsto
- 450 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 2 vejce
- ½ balíčku kypřicího prášku
- 50 g holandského kakaa Dr. Oetker
- 225 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- hladká mouka na vál
- tuk a hrubá mouka na plech
Na náplň
- 490 g kompotovaných meruněk
- 1 kg nízkotučného tvarohu
- 350 g cukru
- 500 g rozpuštěného másla
- 6 vajec
- 2 vanilkové pudinky v prášku
Postup:
1. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kakaem a cukrem, přidáme máslo a vejce a ručně vypracujeme hladké těsto.
2. Z jedné třetiny těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše plát a vykrajovátky vykrájíme velikonoční motivy. Zbylé těsto vyválíme na plát 30 × 40 cm a přeneseme jej do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
3. V míse vyšleháme tvaroh s cukrem, máslem, vejci a pudinkovým práškem elektrickým ručním šlehačem nastaveným na střední stupeň dohladka. Na těsto naskládáme okapané meruňky oblou stranou nahoru, zalijeme je náplní a povrch ozdobíme vykrojenými velikonočními motivy.
4. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 60 minut, pak koláč necháme vychladnout.Doba přípravy: 100 minut
Počet kousků: 24
- 6.
Velikonoční linecké cukroví
Autor: Stockfood.comSuroviny:
Na těsto
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mletých loupaných mandlí
- 200 g másla
- ½ lžičky mleté vanilky
- 2 žloutky
- 1 vejce
- kůra z 1 bio citronu
- hladká mouka na vál
Na náplň a ozdobení
- pikantní kyselejší marmeláda (rybíz, višně)
- moučkový cukr s vanilkou
Postup:
1. Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme mleté mandle a vanilku a vše promícháme. Doprostřed uděláme jamku a do ní dáme vejce, žloutky, pokrájené máslo a ručně zpracujeme těsto.
2. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odležet do chladničky.
3. Na lehce pomoučeném válu postupně těsto rozválíme na plát silný zhruba 3 mm a z něj vykrájíme cukroví.
4. Kousky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C zhruba 7 minut dorůžova. Cukroví necháme vychladnout, pak je spojíme marmeládou a pocukrujeme.
5. LInecké cukroví necháme zhruba týden odležet v plechové dóze.Doba přípravy: 100 minut
Počet kousků: 35
NÁŠ TIP: Jak dlouho vydrží linecké cukroví v lednici? To zjistíte ve článku níže:
- 7.
Kokosové velikonoční sušenky
Autor: Stockfood.comSuroviny:
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 50 g mletého kokosu
- 100 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 2 žloutky
- špetka jedlé sody
- špetka soli
- hladká mouka na vál
Na ozdobení
- 200 g kokosových plátků
- 3 lžíce tekutého medu
- 3 lžíce vody
- čokoládová poleva
- moučkový cukr s vanilkou
Postup:
1. Na vál prosejeme mouku a promícháme ji se sodou a solí. Přidáme moučkový cukr, žloutky, pokrájené máslo a kokos a ručně zpracujeme těsto, které necháme v potravinářské fólii 30 minut odležet v chladničce.
2. Pak těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na silnější placku a z ní vykrájíme tvary beránků. Kousky opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem, každý potřeme směsí vody a medu a posypeme podrcenými lupínky.
3. Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Cukroví necháme vychladnout, pak ho pocukrujeme a rozehřátou čokoládovou polevou naznačíme oči.Doba přípravy: 70 minut
Počet kousků: 15