Vyberte si recept: šípkový čaj   šípková marmeláda   šípkové víno

Plody šípků můžete sbírat z keřů plané růže šípkové (Rosa canina), které rostou na svazích pastvin, v parcích nebo u lesa. Krásně obalené keře můžete najít v podzimním období skoro kdekoli a kvůli jejich sběru nemusíte chodit daleko. Už naši předkové znali cenné hodnoty těchto blahodárných plodů. Dnes jsou šípky bohatě využívány v kuchyni i v lidové medicíně. Natrhejte si je, uvidíte, že se vám budou hodit nejen v období chřipek a nachlazení.

V čem jsou prospěšné?

Šípky jsou cenné především pro vysokou koncentraci vitaminu C, ale také vitaminů A, K, PP, B1 a B2. Obsahují také hodnotné minerální látky – jsou nabité vápníkem, draslíkem, železem, hořčíkem, fosforem, sírou i sodíkem. Dále obsahují třísloviny, pektin, lehce stravitelné cukry a kyselinu citronovou a jablečnou.

Velkou výhodou je, že vitamin C, který je v největší míře obsažen v šípcích (obsahují ho desetinásobně více než citrony), je v mimořádně stabilní formě a udržuje se dobře i při tepelném zpracování. Díky cennému složení šípky celkově posilují organismus a působí hlavně proti nachlazení a jiným virózám. Mají také dobrý vliv na krvetvorbu, omezují krvácení z vlásečnic, snižují množství cholesterolu, používají se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, při ledvinových a žlučových kamenech, ale také při zadržování tekutin v těle.

Kdy a jak je sbírat?

Šípky sbíráme během září a října, když jsou plně vyzrálé, mají sytou barvu a jsou tvrdé. Jedině tak mají hodně vitaminu C. Přezrálé šípky ho mají již méně, ale zase je můžete dobře využít pro výrobu šípkového vína nebo marmelády. Tvrdé plody se nejčastěji suší. Určitě nenoste domů plody, které již přešly mrazem nebo jsou nějak nahnilé. Obsahují totiž menší množství léčivých látek, mají slabší účinky, ale také různé škodliviny.

Jelikož jde o trnitý keř, nezapomeňte se na jejich sklizeň dobře vybavit. Určitě se vám budou hodit silnější rukavice, případně zahradnické nůžky. Sběr do igelitových tašek není vhodný, mnohem lepší jsou plátěné tašky či košíky, ve kterých se šípky nezapaří.

Recepty z šípků

Receptů, jak nasbírané šípky zpracovat, je mnoho. My máme pro vás návod na přípravu šípkového čaje, který vás během sychravých podzimních dnů nabudí. A také recept na výbornou zavařeninu nebo víno.

Šípkový čaj

Šípkový čaj je naprostá klasika, vyplatí se ho popíjet při nachlazení, únavě, ale pomáhá i při křečových žilách.

Suroviny: sušené šípky, voda, med

Postup: Do velké dvoulitrové konvice dejte dvě hrsti sušených šípků. Pro rychlé sušení je nejvhodnější sušička na ovoce nebo trouba. Jen pozor, teplota by tam neměla přesáhnout 60 stupňů Celsia, protože při vyšší teplotě dochází ke ztrátě vitaminu C a dalších léčivých látek. Šípky zalijte studenou vodou a na mírném ohni vařte zhruba 15 minut, pak nechte čaj 10 minut odstát. Slijte ho přes jemné sítko a popíjejte ho samotný nebo ho přislaďte medem. Šípky vraťte do konvice, zalijte znovu stejným množstvím vody a celý proces zopakujte, tento čaj bude mít trochu lepší barvu i chuť. Pokud nechcete šípky tak dlouho vařit, můžete je podrtit, zalít vodou a povařit jen 10 minut.

Šípková marmeláda

Suroviny: 4 kg hodně vyzrálých šípků, 1 kg krupicového cukru, troška vody

Postup: Šípky důkladně omyjte, pak je zbavte zbytků okvětí, plody nařízněte a zevnitř vyndejte všechna semínka a chloupky. Dužinu se slupkami zalijte troškou vody a rozmixujte dohladka. Pak na jedno kilo dužiny přidejte stejné množství cukru. Směs vařte za stálého míchání na mírném ohni, až zhoustne. Konzistenci vyzkoušejte tak, že kápnete trošku marmelády na malý talířek a necháte vychladnout. Pokud ztuhne, je marmeláda hotová a můžete ji nalít do menších skleniček. Ty pak uzavřete víčkem nebo zavažte celofánem a dejte na suché tmavé místo. Marmeládu můžete použít na vdolky, lívance nebo palačinky.

Šípkové víno

Suroviny (na 3 l vína): 2,5 l vody, 1 kg šípků, 1 kg krupicového cukru 

Postup: Vodu svařte s cukrem, nechte ho rozpustit a směs krátce povařte, pak ji nechte částečně vychladnout. Šípky očistěte, vyperte ve studené vodě a potom každý plod na několika místech propíchněte. Plody nasypte do velké skleněné lahve, zalijte je vlažným cukrovým nálevem a zavažte pergamenovým papírem, který na několika místech propíchnete. Sklenici postavte na slunné místo a nechte šípek zhruba 4 týdny louhovat. Až plody sednou ke dnu, stočte víno do tmavých lahví a uzavřete je šroubovacím uzávěrem. Skladujte na tmavém chladném místě. Lahve pravidelně kontrolujte.