Proti škrábání v krku

◗ Bolavý krk zaženete klasickým Priessnitzovým zábalem. Aby dobře fungoval, musíte ho často měnit. Měl by vypadat následovně: spodní vrstva z bavlněné látky má být chladná, mokrá a vyždímaná, na ní by měl být přiložený igelitový sáček a následně by měly být obě vrstvy zabaleny suchou bavlněnou vrstvou (např. šátek).

◗ Osvědčené je i kloktání roztoku z půl lžičky soli a 200 ml vlažné vody. Dezinfikuje ústa a krk. Stačí kloktat pár minut každé dvě hodiny během dne.

◗ Fungují i bylinné čaje z jitrocele, lipového květu či ze zázvoru.

◗ Výtečný je i hřebíček. Tlumí bolest a funguje jako antiseptikum. Buď ho můžete přímo cucat, nebo si udělat odvar a kombinovat se zázvorem, citronem a medem.

Autor: istock

Proti kašli

◗ Pokud vás trápí kašel, naordinujte si cibulový sirup. Je účinný nejen proti kašli, ale proti zánětu horních cest dýchacích. Cibuli nakrájejte na kousky a dejte do hrnku s cukrem a promíchejte. Cibule pustí šťávu a vytvoří sirup. Ten si dávkujte po čajové lžičce alespoň třikrát denně.

◗ Proti kašli účinně působí i výluh z koření. Med smíchejte se skořicí, kurkumou, s trochou pepře a s mletým zázvorem. Vzniklou směs užívejte v průběhu dne po lžičkách.

◗ S kašlem výborně bojuje i domácí bylinkový nálev. Připravený například z heřmánku, šalvěje, lipového květu či levandule. 

Proti rýmě

◗ Ucpaný nos nejlépe uvolníte napařováním nosných dutin pomocí horké vody smíchané s mořskou solí či olejíčku z tea tree. Takto připravenou vodu dejte do nádoby, dejte hlavu nad ní a zakryjte ručníkem, aby horké páry neunikaly. Vydržte takto alespoň 10 minut. Poté si obličej osušte a dutiny držte v teple.

◗ Znáte rostlinu, které se lidově přezdívá rýmovník? Jak napovídá její název, léčí rýmu. Jak? Zkuste to nejjednodušší cestou a připravte si z rýmovníku čaj. Stačí listy zalít horkou (ne vroucí) vodou a nechat pět minut louhovat. Oslaďte medem a vypijte.

◗ Pokud se vám špatně dýchá, zkuste slanou vodu. Buď do nosu stříkněte pomocí spreje, nebo solný roztok natáhněte do nosu.

Když nejste ve své kůži...

◗ Při nachlazení pijte dostatek tekutin, odpočívejte a buďte v teple a dopřejte si i vydatnou kuřecí polévku.

◗ Dobře uděláte, když vsadíte na teplý čaj s medem a citronem.

◗ Držte se v teple. Pomůže i láhev s horkou vodou na hrudníku. Prohřeje totiž brzlík, který se nachází pod hrudní kostí a který vytváří buňky, jež jsou základem obranných funkcí organismů. A právě teplem jejich činnost posílíte.

Fotogalerie
3 fotografie

„Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku:

Video
Video se připravuje ...

„Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku Úřad vlády ČR