Kdy sbírat?

Ideální čas na sběr je od konce září až do začátku listopadu. Záleží na počasí a jak šípky dozrají. Sbírejte tvrdé červené nebo oranžové šípky bez stopek. Vyhněte se přezrálým. Ty jsou sice sladké, ale na zpracování nevhodné. A navíc – u přezrálých šípků klesá hodnota vitaminu C. Podle babských rad je nejlepší období pro sběr po prvním mrazíku, kdy jsou plody tvrdé, ale zároveň nejsladší.

Jak je usušit?

Nejlepší je šípky usušit. Pokud máte sušičku ovoce, zvolte ji. Pokud ne, poradí si s nimi určitě i vaše trouba. Tu nastavte na 60 stupňů. Platí pravidlo: pokud je sušíme pomalu, sesycháním ztrácejí vitamin C a pokud je sušíme vyšší teplotou, zhnědnou a připálí se.

 Jsou zdravé?

Plody mají vysokou hodnotu vitaminu C a A, obsahují i vitaminy K, B1, B2 a B3. Díky céčku se posiluje imunita a přirozená odolnost organismu proti infekcím. Dále pak působí proti krvácení z dásní a pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, při zánětech močových cest, jelikož působí močopudně, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév a k celkovému posílení organismu.

Jak udělat čaj?

10 g rozdrcených šípků necháme louhovat 1 hodinu v 0,5 litru studené vody. Pak přivedeme směs k varu a necháme louhovat další čtvrthodinu. Před pitím scedíme. V žádném případě bychom šípky neměli dlouho vařit, protože pak dochází ke ztrátám vitaminu C.

Autor: shutterstock.com

Jak je skladovat?

Dostatečně usušené šípky skladujeme nejlépe v uzavíratelné vzduchotěsné sklenici nebo v plátěném pytli zavěšeném ve větrané místnosti. Nevhodný je například igelitový sáček, ve kterém by se plody mohly zapařit a následně plesnivět. Doporučuje se je skladovat usušené maximálně 1 rok.

Jak získat prášek? 

Zajímavé je zpracování šípku na prášek, který můžete užívat během zimy. Jak na to? Sušené šípky rozdrťte, odstraňte jadérka i chloupky a zbytek roztlučte na prášek (buď paličkou na maso, nebo můžete válečkem na těsto), který následně uskladněte. Do skleničky vody si pak přidejte lžičku tohoto prášku a vypijte.

Co s nimi dál?

Kromě čaje a prášku si můžete vyrobit víno, marmeládu, sirup a omáčku ke zvěřině. Vždy musíme šípky zbavit zrníček a chloupků, což je jediný méně příjemný úkon. Pracujeme proto v rukavicích, abychom předešli podráždění kůže jemnými šípkovými chloupky. A jak na to? Šípky zbavíme stopek, podélně je rozřízneme, vyškrabeme zrníčka i s chloupky a šípky důkladně propereme ve vodě.

Fotogalerie
4 fotografie

Video
Video se připravuje ...

Klausovo "totální sobectví". Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, "čipování" a nedůvěře lidí Blesk