Vyznáte se v nich?

Dýní je mnoho druhů (cca 850), ale v kuchyni se jich používá hlavně šest nejznámějších.

Špagetová dýně

Má kulovitý či protáhlý tvar. Nejčastěji je najdete v krémové, žluté nebo oranžové barvě. Uvnitř najdete dužinu, která připomíná špagety. Lze ji použít místo těstovin nebo jako přísadu do polévky.

Špagetová dýně
Autor: tchiboblog.cz

Muškátová dýně

Dužina má velmi silnou chuť. Potřebuje hodně tepla a sluníčka. Má velmi hezký tvar.

Všechny dýně jsou jedlé. Dokonce i ty okrasné můžete konzumovat a nic se vám nestane. Jediný důvod, proč je nepoužívají v kuchyni, je tlustá slupka a malé množství dužiny uvnitř.
Autor: istock.com

Hokkaidó

U nás se prodávají tyto dýně v červené a zelené barvě. Patří mezi nejoblíbenější odrůdu. Protože dýně Hokkaidó (jako jediné) před tepelným zpracováním nemusíme loupat, oblíbili si je kuchaři začátečníci i profesionálové.

Goliáš

Velmi špatně se sklízí a skladuje, váží až 30 kilogramů. Hodí se pro zavařování či výrobu džemů.

Máslová dýně

Potřebuje velmi specifické podmínky (slunce a teplo) na pěstování. Patří mezi nejekonomičtější druh, protože hruškovitý tvar nabízí velké množství dužiny.

Dýně máslová
Autor: tchiboblog.cz

Marina di Chioggia

Zdobí ji velmi nápadné žebrování. Svojí chutí připomíná mrkev, ale špatně se loupe.

Dýňové pyré 

Potřebujete: ✔ ½ lžičky kmínu ✔ 2 – 3 lístky bobkového listu ✔ 1 lžičku bazalky ✔ 1 ks dýně Hokkaidó ✔ 100 g másla ✔ 1 lžičku oregana, sůl podle chuti.

Postup: Středně velkou dýni Hokkaidó omyjte, rozkrojte na polovinu, vydlabejte semínka a zbytek nakrájejte na kostky. Dýni dejte do velkého hrnce, přidejte sůl, kmín, bobkový list a zalijte vodou. Uvařte doměkka, dýně je hotová cca za 15 – 20 minut. Uvařenou dýni sceďte, bobkové listy vyndejte. Ještě horkou dýni rozmixujte společně se 100 g másla a dochuťte podle potřeby – solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod.

Autor: scom

Dýňové těstoviny s italskou klobásou s italskou klobásou

Potřebujete: ✔ 500 g těstovin rigatoni ✔ 200 g italské klobásy salsiccia ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ ✔ 1 šalotku 4 stroužky česneku ✔ 250 g čerstvého špenátu ✔ 425 g dýňového pyré čtvrt lžičky sušené šalvěje ✔ sůl ✔ pepř.

dýně recept
Autor: archiv

Postup: Těstoviny vařte podle pokynů na balení. Počítejte s tím, že část vody z těstovin použijete na přípravu omáčky. Ve velké pánvi restujte cca 8 minut náplň italských klobásek. Maso dejte stranou, do pánve přilijte olivový olej a zlehka na něm osmahněte nasekanou šalotku a prolisovaný česnek. Na této směsi nechte zavadnout lístky špenátu.

Přidejte dýňové pyré, šalvěj, osolte a opepřete. Pomalu vmíchejte asi půl hrnku vody z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence omáčky. Vraťte do pánve maso a na závěr přimíchejte scezené těstoviny.

Fotogalerie
7 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka! Gourmet Pauza/Adam Balažovič