Smetanová houbová omáčka
8 ingrediencí, příprava 20 minut
Suroviny:
400 g nejlépe čerstvých hub
1/2 l kysané smetany
50 g hladké mouky
bobkový list, nové koření, sůl, drcený kmín, ocet
Postup:
Pokrájené houby s bobkovým listem, novým kořením a špetkou drzeného kmínu povaříme v osolené vodě. Když houby změknou, přilijeme smetanu zahuštěnou hladkou moukou. Podle potřeby dokyselíme a dosolíme. Podáváme s rýží, bramborovými noky apod.
Brambory s brynzou
5 ingrediencí, příprava 20 minut
Suroviny:
750 g syrových brambor
125 g másla
250 g brynzy
drcený kmín, sůl, pepř
Postup:
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kolečka a uvaříme v osolené vodě. Brynzu nastrouháme a smícháme s kmínem a pepřem. Uvařené brambory scedíme a na talíři polijeme rozpuštěným máslem a posypeme ochucenou brynzou.
Rychlá paštiková pomazánka
8 ingrediencí, příprava 20 minut
Suroviny:
1 játrová paštika
1 cibule
1 sladkokyselá okurka
1 lžička kečupu
1 lžička hořčice
1 lžíce majonézy
sůl, pepř
Postup:
Paštiku, najemno pokrájenou cibuli a okurku a další ingredience dobře promícháme. Pomazánku podáváme se světlým či tmavým pečivem.
Těstoviny se sýrovou omáčkou a žampiony
7 ingrediencí, příprava 20 minut
Suroviny:
150 g těstovin
1 malá cibule
150 g žampionů
2 dcl smetany ke šlehání
1 tavený sýr
sůl, máslo
Postup:
Těstoviny vaříme podle návodu. Než se dovaří, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony na tenké plátky a tavený sýr na malé kostičky. Na rozpáleném tuku necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájené žampiony, osolíme a 15 minut dusíme. Můžeme je trochu podlít vodou. Měkké žampiony zalijeme smetanou ke šlehání a za stálého míchání vše prohřejeme. Potom přidáme tavený sýr a prohříváme, dokud se sýr zcela nerozpustí. Omáčkou přelijeme těstoviny a podáváme.
Kuře pečené na bramborách
5 ingrediencí, příprava 20 minut, doba pečení cca 40 až 50 minut
Suroviny:
1 kuře
130 g másla
500 g brambor
sůl, drcený kmín
Postup:
Do máslem vymazané zapékací mísy klademe asi půl centimetru silné plátky syrových brambor. Každou vrstvu přiměřeně posolíme a posypeme špetkou kmínu. Omyté kuře na hrudi rozřízneme, z obou stran posolíme a rozevřené položíme na brambory hřbetem nahoru. Kolem kuřete do krajů poklademe ještě kousky másla. Přikryjeme poklicí a v troubě pečeme, dokud není maso měkké. Před dopečením necháme ještě maso zezlátnout bez poklice. Podle libosti lze přidat zeleninu, houby, slaninu…
Zapečené brambory se smetanou
10 ingrediencí, příprava 20 minut, doba pečení cca 40 minut
Suroviny:
600 g moučných brambor
1 stroužek česneku
1 lžička másla
1 cibule
1 svazek petrželky
150 g smetany
125 g tvrdého sýra
sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek
Postup:
Česnek oloupeme, rozpůlíme a vytřeme jím vnitřek ploché zapékací mísy. Zároveň ji vymažeme máslem. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Plátky brambor a cibule střídavě poklademe po ploše mísy. Omytou a osušenou petrželku nasekáme nadrobno, smetanu rozmícháme s částí sekané petrželky, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Sýr nastrouháme najemno a dvě třetiny vmícháme do smetany, směsí polijeme naskládané plátky brambor a cibule a posypeme zbylým sýrem. Mísu vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme, dokud brambory nezměknou a sýr nezezlátne. Hotový pokrm podáváme posypaný zbylou petrželkou.
5 tipů na další úsporu času
Vaříte-li na plynu, vodu na těstoviny apod. předehřejte v rychlovarné konvici.
Vařte s poklicí, bude to rychlejší a zároveň ušetříte energii.
Ideální je tlakový hrnec neboli papiňák, v tom je příprava pokrmů opravdu rychlá.
Používejte mixéry, roboty, šlehače a jiné pomocníky, kteří vám ušetří námahu.