Na seznamce jsem našla milence

Je mi 45 let, jsem dvacet let vdaná. V manželství jsem si prožila spoustu hezkého i ošklivého, jak už to chodí. Sexuálně nežijeme mnoho let, přesto vím, že mne manžel miluje, jen to už neříká.

Jelikož jsem si potřebovala něco dokázat, ano, to, že jsem ještě žena, ppřihlásila jsem se na seznamku. Poznala jsem tam o sedm let mladšího muže, skvělého partnera, který mě chce takovou, jaká jsem. Zamiloval se. Velmi si rozumíme, ve všem. Ale co dál? Jak se mám rozhodnout? Jednomu z nich ublížím. Je to pro mne hrozné, neb právě to jsem nechtěla.Lída 

Odpovídá: PhDr. Katarína Szabados, vztahová koučka, psychoterapeutka

Z toho, jak popisujete, že jste si potřebovala dokázat, že jste ještě žena, logicky vyplývá, že ve svém manželství se jako žena necítíte, jinak byste neměla potřebu si to dokazovat. Na mě to působí, že jste se dlouho sama sebe snažila přesvědčit, že se v manželství cítíte ok, ale teď zjišťujete, že byste chtěla a dokonce i mohla mít v životě víc.

A máte pravdu, jednomu z nich nejspíš ublížíte. Ale co sobě? Tím se zabýváte? Protože když si vyberete toho, se kterým budete nešťastná, budete ve výsledku nešťastní všichni tři. Ten opuštěný, ten, co bude mít vedle sebe nešťastnou ženu, a ta nešťastná žena. Když si vyberete dobře, bude alespoň nešťastný jen jeden. Chápu, že to není ideální, ale v životě máme málokdy na výběr z ideálních variant.

Dcera mě viděla, jak se líbám s milencem!

Dostala jsem se do velmi nepříjemné situace. Dcera (10) mne spatřila na ulici, jak se vášnivě líbám s milencem. Mít milence je špatně, veřejně se s ním líbat byla samozřejmě blbost, ale stalo se.

Snad proto, že po roce covidu, kdy manžel si mě moc nevšímal, jsem potkala někoho, koho jsem zajímala… To je jedno… Dcera něco utrousila, ale nechtěla o tom mluvit. Jenže vidím, že to v sobě řeší. A já nevím, jak s ní o tom promluvit. Jestli vůbec. A ano, taky se bojím, že to řekne manželovi. Zvorala jsem to a nevím, jak z toho vybruslit. Rozvádět se nechci, nebo spíš kvůli penězům ani nemohu.

Odpovídá: PhDr. Václav Mertin, psycholog mající praxi v pedagogicko-psychologické poradně. 

Souhlasím s Vámi, že jste se ocitla v patové situaci. Ano, v deseti letech už vědí děti o světě leccos. Už je úplně snadno neuchlácholíme nějakou báchorkou jako mladší dítě. Navíc hrozí vždy riziko, že dítě bude o tom, co vidělo, leckde vyprávět – proto musí být případná historie trochu přijatelná i pro dospělé.

Z uvedené situace se dá dostat více způsoby. Jestliže se nechcete/nemůžete rozejít s manželem, měla byste se rozejít s milencem. Nebo byste ho měla neprůstřelně utajit a nedat dceři (ani dalším lidem) žádnou další sebemenší příležitost. I když je velká pravděpodobnost, že to stejně jednou praskne. Ve vztahu k dceři nezbývá v případě potřeby nic jiného než zakamuflovat vše, co viděla.

Děti nemusejí vnímat v plné šíři rozdíly mezi přátelským políbením (i to jim může vadit – maminka se přece má líbat s tatínkem, a ne s cizím chlapem) a vášnivým mileneckým líbáním. A hlavně nemusejí jim docházet všechny souvislosti. Dcera neví to, co víte vy, ona viděla jeden izolovaný akt.

Sám bych hovor nezačínal

Sám bych s dcerou na tuto konkrétní událost hovor nezačínal. Pokud by řekla cokoli manželovi nebo babičce, musíte zlehčit případnou závažnost líbání a mít připravenou nějakou věrohodnou verzi, o koho se jednalo – známý, viděl mě po letech, tak se na mě téměř vrhnul – nebo jinou věrohodnou.

Stejnou verzi byste měla použít, kdyby se dcera zeptala, nebo kdybyste cítila náznak toho, že by třeba o tom chtěla promluvit. Je zřejmé, že nereaguji na to, co by mělo být, ale na to, co je ve skutečnosti – takže jestli Vás navádím k případné lži, tak je to proto, že plná pravda by v mých očích nepřinesla nic dobrého.

Blesk Podcast: Ženy by měly už od rána pro manžela a děti vypadat dobře, tvrdí Lady Dermacol.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Ženy by měly už od rána pro manžela a děti vypadat dobře, tvrdí Lady Dermacol Jiří Marek