Je mi 42 let a mám se dobře. Mám hezké bydlení, dobrou práci, peníze, ale neskutečně strádám po citové stránce, to asi už od dětství. Naposledy jsem měla přítele, který mne vlastně jen využíval, byla jsem mu dobrá akorát na sex a domácí služby – vyprat, nažehlit, navařit.

A i když jsem si uvědomovala, jak se ke mně chová, měsíce jsem mu to trpěla. A asi bych mu to tolerovala i nadále, kdyby se tak nějak z mého života nevypařil – prostě si sbalil svých pár věcí, řekl sbohem a bez nějakého vysvětlování odešel. Na mé zprávy či telefonáty už nereagoval.

Myslela jsem si, že jsem schopná žít bez jakéhokoliv kontaktu, jen prací, ale po tom, co jsem prvně od někoho slyšela, že mě má rád, tak ztrátou lásky trpím stonásobně. Mám v hlavě zmatek, nevím, komu a čemu věřit, uzavírám se, pak se zase svěřuju, pak si to vyčítám. K odborníkovi jít nechci, tak co mám dělat?

Odpovídá: Internistka Kateřina Cajthamlová

Je velká škoda, že své problémy s pocitem citového strádání z dětství neřešíte s odborníkem a zůstáváte se vším sama – asi nejlépe by bylo obrátit se na psychologa. Odborník vám jednak pomůže zahojit citové trauma z poslední doby, i pomůže zvýšit sebedůvěru, sebevědomí i sebeúctu.

Bez nadhledu a odstupu, bez láskyplného vztahu k sobě samé a bez schopnosti přijmout pomoc i porozumět, proč tolerujete chladné vztahy (což byl možná i poslední vztah, kde jste se neprosazovala a nechala se využívat), by se vám podobné situace mohly opakovat i do budoucna. Jste ještě mladá a je škoda žít druhou polovinu života osaměle nebo ve vztahových zmatcích a traumatizovat se tím. 

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku, prosíme, uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku a na Blesk.cz

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte, prosím, krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchrannou zdravotnickou službu – tel. 155.

Psychoporadna Blesku: Svěřte se, specialisté vám poradí.
Autor: Blesk.cz

Blesk Podcast: Ženy by měly už od rána pro manžela a děti vypadat dobře, tvrdí Lady Dermacol

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Ženy by měly už od rána pro manžela a děti vypadat dobře, tvrdí Lady Dermacol Jiří Marek