Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odbavují lidi na letišti, u očkování mají smůlu. Proč nedostali zaměstnanci přednost?

Autor: ula - 
19. května 2021
05:00

I když pandemie ochromila cestování, letiště byla neustále v provozu. Zaměstnanci Letiště Praha byli zařazeni do kritické infrastruktury státu a měli tak nárok na přednostní očkování. Podle informací Blesk Zpráv obdrželi zaměstnanci všech subjektů a společností, které se na chodu letiště v Praze podílí, v lednu e-mail, kde byli vyzváni k předběžné registraci k očkování. Na začátku května se ale zaměstnanci dvou dceřiných společností letiště, které zajišťují např. odbavení cestujících, tím pádem jsou s nimi v nejužším kontaktu, dozvěděli, že byli z přednostní skupiny vyřazeni. Blesk Zprávy se snažily zjistit, kdo a proč právě tyto zaměstnance vyřadil.

Podle národního očkovacího plánu byli zaměstnanci letiště zařazeni do kritické infrastruktury a měli tak nárok na přednostní očkování proti covidu-19.

V e-mailu, který mají Blesk Zprávy k dispozici, to oznámilo na začátku roku  vedení Letiště Praha svým zaměstnancům s tím, že „očkování je jediná reálná cesta k vytvoření bezpečného pracovního prostředí“. Zároveň je vyzvalo k vyplnění předběžné registrace, která se ale ve chvíli odeslání stala závaznou.

„Již v lednu letošního roku jsme odeslali seznam zájemců o očkování v rámci kategorie pracovníků kritické infrastruktury na kompetentní orgány. Zároveň Letiště Praha vyvinulo maximální možné úsilí, aby do této skupiny byli zařazeni i zaměstnanci dceřiných společností - Czech Airlines Handling a Czech Airlines Technics, ale také další subjekty, které se podílejí na chodu největšího mezinárodního letiště v České republice, tedy například zástupci dalších handlingových či leteckých společností,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. Seznam byl podle ní odeslán v lednu na Ministerstvo dopravy a zahrnuti zde byli všichni zaměstnanci skupiny Letiště Praha.

Starají se o odbavení cestujících, mají smůlu

Na začátku května dorazil některým zaměstnancům e-mail, že po opakovaných urgencích Letiště Praha byli zaměstnanci ze strany rozhodných orgánů bez jakéhokoliv vysvětlení a komentářů z kritické infrastruktury vyřazeni. Vedení se zaměstnancům omluvilo a dodalo, že rozhodnutí ministerstva je definitivní. Text nijak nespecifikuje, o jaké orgány či o jaké ministerstvo jde.

„Do seznamu subjektů kritické infrastruktury pro očkování nebyly nakonec zařazeny dceřiné společnosti Czech Airlines Handling (CSAH) a Czech Airlines Technics (CSAT), ale ani další externí subjekty působící na letišti,“  vysvětluje Pavlíková. „O očkování pro pracovníky kritické infrastruktury jsme jednali jak s orgány ochrany veřejného zdraví, jednotlivými ministerstvy, ale také prostřednictvím Asociace kritické infrastruktury ČR, jejíž jsme členem,“ dodala mluvčí.

Podle stránek Czech Airlines Handling zajišťuje společnost zejména odbavení cestujících a jejich zavazadel, asistují jim při odbavení na samoobslužných kioscích, případně prodávají letenky. Czech Airlines Technics sdružují zejména technické profese, které se starají o údržbu letadel. Z toho se dá odvodit, že minimálně zaměstnanci CSAH jsou denně v kontaktu s cestujícími, tudíž mohou být více ohroženi nákazou covid-19.

Začarovaný ministerský kruh

Blesk Zprávy se pokoušely zjistit, kdo vlastně zaměstnance těchto dvou společností z přednostního očkování vyřadil. Nejprve byl osloven resort zdravotnictví spolu s resortem financí, které je akcionářem společnosti Letiště Praha.

„Ministerstvo financí není jako akcionář společnosti žádným způsobem zapojeno do identifikace zaměstnanců spadajících do kritické infrastruktury v rámci Letiště Praha. Doporučujeme se proto s vašimi dotazy obrátit přímo na Letiště Praha, případně na Ministerstvo zdravotnictví, které činnost očkování koordinuje,“ napsal mluvčí Ministerstva financí Šimon Blecha.

„Seznam kritické infrastruktury mělo plně v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo vnitra a příslušné kraje. Ministerstvo zdravotnictví tedy nikoho z tohoto seznamu nevyřadilo,“ odkazuje se resort zdravotnictví na další ministerstva.

Horký brambor

Blesk Zprávy tedy oslovily Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo vnitra.

Mluvčí resortu průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová odkázala telefonicky redakci na resort vnitra. Ondřej Krátoška, mluvčí Ministerstva vnitra, naopak telefonicky opět odkázal na resort zdravotnictví. Oba řekli, že nikdo dceřiné společnosti letiště ze seznamu nevyřadil.

Posledním osloveným byl tedy resort dopravy, kam seznam zaměstnanců putoval.

„Ministerstvo dopravy nikoho nevyřazovalo, strategii očkování neřídíme. Předali jsme požadované seznamy v únoru Ministerstvu průmyslu a obchodu, tak jak nám byly zaslány od subjektů kritické infrastruktury, včetně Letiště Praha,“ informoval Blesk Zprávy mluvčí František Jemelka.

Zaměstnanci si musí počkat

Kdo tedy zaměstnance dvou společností vyřadil, zůstává záhadou. Jisté však je, že si musí počkat, až na ně při registraci na očkování vyjde řada. Zarážející je zejména skutečnost, že jde právě o zaměstnance, kteří přicházejí do těsného kontaktu s cestujícími.

„Věříme, že vzhledem k aktuálnímu průběhu registrací u nich proběhne očkování, co nejdříve to bude možné. Pokud by v budoucnu probíhalo očkování opakovaně, ať už proti covidu-19, případně i jinému onemocnění, budeme usilovat o to, aby do prioritní skupiny byli opět zařazeni všichni zaměstnanci, jelikož jednotlivé procesy odbavení cestujících a letadel jsou na letišti provázené bez ohledu na zaměstnavatele,“ slibuje mluvčí Letiště Praha.

Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Anifa ( 19. května 2021 09:33 )

A proč nedostali přednost třeba prodavačky a pokladní v obchodech? Letiště byla prázdná, obchody s potravinami narvané

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa